Κύκλωμα απατεώνων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη «χτύπησε» ηλικιωμένους και σε Καλαμάτα

Κύκλωμα απατεώνων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη «χτύπησε» ηλικιωμένους και σε Καλαμάτα

Προσποιούνταν τους λογιστές και έταζαν επιστροφή φόρου

Τα πλοκάμια της και στη Μεσσηνία είχε απλώσει εγκληματική οργάνωση με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διαπράττοντας απάτες, κλοπές και ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων.

Στη Μεσσηνία οι δράστες κατάφεραν να παραπλανήσουν μια 84χρονη και να της αφαιρέσουν κοσμήματα, ενώ δύο άλλες κυρίες αντιλήφθηκαν την απάτη και δεν πείσθηκαν από τα λεγόμενα γυναίκας που τις πλησίασε και προσποιήθηκε ότι μιλά με το λογιστή τους. Τα δύο περιστατικά στην Καλαμάτα συνέβησαν στις 5 Ιουλίου.

Συνολικά συνελήφθησαν 16 μέλη της οργάνωσης, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα έντεκα μέλη. Εξιχνιάσθηκαν 113 περιπτώσεις απατών, κλοπών και ληστειών με λεία που ξεπερνά το 1.360.000 ευρώ.

Από Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Η εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, τα μέλη της οποίας δρούσαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Άρτα, Κόρινθο, Χαλκίδα, Πύργο, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης και Αίγιο.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης τα ξημερώματα της Πέμπτης, παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής Αρχής, πραγματοποιήθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Επιχειρησιακών Δράσεων, της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρησιακών Αττικής και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, καθώς και Ομάδων ΔΙ.ΑΣ.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν δώδεκα μέλη της οργάνωσης σε Ζεφύρι και Αχαρνές και τέσσερα μέλη της στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα έντεκα μέλη, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για – κατά περίπτωση – διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, παροχή κινητών μέσων για απάτες, διακεκριμένες κλοπές και ληστείες κατ’ εξακολούθηση από κοινού, τετελεσμένες και σε απόπειρα, με συνολικό όφελος άνω των 120.000 ευρώ, πλαστογραφία, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε εμπεριστατωμένη προανακριτική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου Κρήτης, την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας και τα Τμήματα Ασφαλείας Παπάγου-Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Κορίνθου, Άρτας, Ηρακλείου Αττικής και άλλων υπηρεσιών, στο πλαίσιο της οποίας σκιαγραφήθηκε η εγκληματική δραστηριότητα των κατηγορούμενων.

Ως λογιστές
Όπως προέκυψε, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κυρίως Ρομά, έχοντας διαρκή και πολυετή δράση τελούσαν κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση απάτες και κλοπές, τετελεσμένες και σε απόπειρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ληστείες, σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων.

Πρόκειται για άτομα που συνδέονται μεταξύ τους με συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς, χωρίς να ασκούν καμία επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς στην πλειοψηφία τους ήταν άεργοι, ενώ τα ηγετικά και βασικά στελέχη έχουν απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν για ίδια αδικήματα.

Ως προς τον τρόπο δράσης που χρησιμοποιούσαν, προέκυψε ότι αφού προσέγγιζαν στο δρόμο ηλικιωμένους και κυρίως γυναίκες, παρουσιάζονταν ως λογιστές, αλλά και ως φιλικά πρόσωπα ή απεσταλμένοι συγγενών τους και τους έπειθαν να τους παραδώσουν χρηματικά ποσά ή κοσμήματα, τα οποία κατά περίπτωση παραλάμβαναν από τις οικίες τους ή τραπεζικά καταστήματα, όπου τους μετέφεραν.

Ισχυρίζονταν ότι για να περαιωθεί οικονομική υπόθεση ή να ληφθεί μεγάλο χρηματικό ποσό ως αποζημίωση ή ως επιστροφή από την εφορία, θα έπρεπε να τους παραδώσουν κάποιο χρηματικό ποσό, συνήθως ως παράβολο.

Για να είναι πιστευτοί είχαν περιποιημένη εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα ευγενική συμπεριφορά, ενώ για να κάμψουν την όποια αμφιβολία προσποιούνταν ότι μιλούσαν τηλεφωνικά με οικείο πρόσωπο του θύματος. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έδιναν το τηλέφωνο στο θύμα, προκειμένου να συνομιλήσει με τον υποτιθέμενο οικείο του, το ρόλο του οποίου όμως αναλάμβανε ένας από τους συνεργούς.

Επίσης, με διάφορες προφάσεις έπειθαν τα θύματα να μη χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να τους καλέσει οικείο τους πρόσωπο, ή ακόμη το αφαιρούσαν από την κατοχή τους, ώστε να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο χρόνο διαφυγής, προτού ειδοποιηθούν οικείοι ή οι Αρχές.

Σε αρκετές περιπτώσεις ζητούσαν να τους παρουσιάσουν χρυσαφικά και κοσμήματα με το πρόσχημα της φωτογράφισης αυτών, ωστόσο στη συνέχεια απομάκρυναν τα θύματά τους από το χώρο, τους αποσπούσαν την προσοχή και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, τα αφαιρούσαν.

Σε περίπτωση που οι παθόντες εξέφραζαν αμφιβολίες ή ήταν επιφυλακτικοί, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δε δίσταζαν να χρησιμοποιήσουν σωματική βία σε βάρος τους.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του «επαγγελματισμού» με τον οποίο δρούσαν ήταν ότι μεταξύ τους είχαν καθορίσει διακριτούς ρόλους, με επιμερισμό αρμοδιοτήτων στην προσέγγιση των θυμάτων, στην «περιφρούρηση» του πεδίου δράσης και στην κατοχή των επιχειρησιακών οχημάτων.

Οι περιπτώσεις στη Μεσσηνία
Όσον αφορά στα μέσα που χρησιμοποιούσαν, επρόκειτο για ιδιόκτητα οχήματα, που ήταν καταχωρισμένα σε στοιχεία άλλων προσώπων, καθώς και μισθωμένα, προκειμένου οι χρήστες τους να μη συνδέονται άμεσα με τα βασικά μέλη της οργάνωσης.

Κατά τις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε 14 οικίες και 4 ενεχυροδανειστήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 44.880 ευρώ, πλήθος χρυσών κοσμημάτων και ρολογιών, 15 αυτοκίνητα, 2 κυνηγετικά όπλα, περίστροφο, 74 φυσίγγια, κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM και πλήθος ειδών ρουχισμού σχετιζομένων με τις κλοπές και διάφορα αντικείμενα αλλοίωσης χαρακτηριστικών (περούκες-κοτσίδες-καπέλα).

Από την μέχρι τώρα έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον από τα μέσα του 2021, έχουν διαπράξει τουλάχιστον 113 αξιόποινες πράξεις και συγκεκριμένα 52 απάτες, 16 κλοπές, μία ληστεία, 16 απάτες και κλοπές, μία απάτη και ληστεία, μία απόπειρα απάτης και κλοπής και 26 περιπτώσεις απόπειρας απάτης, με τη λεία τους να ξεπερνά 1.360.000 ευρώ.

Στη Μεσσηνία, μέχρι στιγμής, έχουν διαπιστωθεί δύο συγκεκριμένα περιστατικά, που σημειώθηκαν κατά τις πρωινές ώρες στις 5 Ιουλίου.

Στην πρώτη περίπτωση, μία γυναίκα πλησίασε μια 84χρονη στην οποία προσποιήθηκε ότι μιλάει με το λογιστή της και ότι δικαιούται επιστροφή φόρου 20.000 ευρώ. Την έπεισε, μπήκε στο σπίτι της και κατάφερε να της αποσπάσει κοσμήματα αξίας 2.000 ευρώ.

Στη δεύτερη περίπτωση, η γυναίκα προσέγγισε με αυτοκίνητο δύο κυρίες και προσπάθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, πάλι με το κόλπο του λογιστή, όμως αυτές δεν πείστηκαν και η προσπάθειά της απέτυχε.

Της Βίκυς Βετουλάκη