Με Δημήτρη Πτωχό υποψήφιο περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο η ΝΔ

Με Δημήτρη Πτωχό υποψήφιο περιφερειάρχη στην Πελοπόννησο η ΝΔ

«Κάηκε» και η τελευταία… παρτίδα για τον Παναγιώτη Νίκα
Ο Δημήτρης Πτωχός θα ηγηθεί τελικά του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ήδη ανακοινωθεί στους άμεσα ενδιαφερομένους. Τη Δευτέρα, το αργότερο Τρίτη, θα γίνουν από το κόμμα οι επίσημες ανακοινώσεις για αυτοδιοικητικούς υποψηφίους της Ν.Δ. ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για τον κ. Πτωχό.

Από την άλλη πλευρά, χθες παίχτηκε μία ακόμα παρτίδα με πρωταγωνιστές στελέχη της Ν.Δ. που έχουν ενεργό ρόλο στην επιλογή προσώπων για τις εκλογές του Οκτωβρίου και “σωματοφύλακες” αντιπεριφερειάρχες του κ. Νίκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το παιχνίδι ήταν σκληρό, αλλά είχε και χαμένους. Οι δεύτεροι ανήκουν στην πλευρά του νυν περιφερειάρχη, ενώ το μήνυμα που εδόθη ήταν ότι στη Ν.Δ. δεν ευοδώνονται τα… αντάρτικα. Μάλιστα, οι κυβερνητικοί παράγοντες έθεσαν ενώπιον των ευθυνών τους τα αυτοδιοικητικά στελέχη και ειδικά την «ευθύνη που έχουν απέναντι στο κόμμα που τους ανέδειξε».

Επιλογή Δ. Πτωχού

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η επιλογή στο πρόσωπο του κ. Πτωχού από το κόμμα έχει «κλειδώσει» μέρες πριν και αναμενόταν το πολυπόθητο «ναι» από τον ίδιο. Κάτι που έπραξε μόλις προχθές, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε και προσωπική συνάντηση του κ. Πτωχού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την είδηση, μάλιστα, επιβεβαίωσε με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η σύζυγος του κ. Πτωχού, η οποία του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Όλο αυτό το παρασκήνιο συνάδει απόλυτα, τόσο με την ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες ο βουλευτής Μεσσηνίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος, υπέρ της στήριξης του απερχόμενου περιφερειάρχη Παν. Νίκα και για όσα λέγονται πως δε θα στηριχτεί, όσο και με τη «βιασύνη» του κ. Νίκα να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του πριν καν κλείσουν οι κάλπες των πρώτων εθνικών εκλογών στις 21 Μαΐου.

Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή ενόχλησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο οποίος μπορεί να έχει πει ότι οι εν ενεργεία περιφερειάρχες θα έχουν τη στήριξη του κόμματος, αλλά δεν του αρέσουν οι «δήθεν» κινήσεις ματ και ιδιαίτερα σε στιγμές όπως οι εθνικές εκλογές και πριν καν ανοίξει η πρώτη κάλπη, για να πάρει το κόμμα μια μεγάλη ανάσα ανακούφισης από το ποσοστό που τελικά συγκέντρωσε.

Εκτός από αυτό, η «Πειραιώς» φαίνεται να καταλογίζει κι άλλα λάθη στον νυν περιφερειάρχη Παν. Νίκα, όπως οι κατά καιρούς δηλώσεις του κατά κυβερνητικών στελεχών, η υπεροψία που του καταλογίζουν κάποιοι και η υποτίμηση αιρετών συνεργατών του, με ταυτόχρονη, αδικαιολόγητη κατά κάποιους, υπερεκτίμηση συμβούλων του, καθώς τα παράπονα γι’ αυτό έφταναν βροχή στους αρμοδίους της Ν.Δ.

Έτσι, τη Δευτέρα ή την Τρίτη η Ν.Δ. ετοιμάζεται να ανακοινώσει τους 13 υποψηφίους που θα στηρίξει για τις Περιφέρειες, μαζί με ορισμένους υποψηφίους σε Δήμους – κλειδιά της χώρας. Φυσικά, μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η αιτιολόγηση από πλευράς Ν.Δ. γιατί «αποσύρουν» με το ζόρι από υποψήφιο τον Παν. Νίκα, ο οποίος πιστεύουν ότι τελικά θα υποχωρήσει και θα στρατευτεί με την επιλογή του κόμματος και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού.

Η χθεσινή συνάντηση

Το τελευταίο του χαρτί έπαιξε χθες ο Παναγιώτης Νίκας στην προσπάθειά του να αντιστρέψει τα δεδομένα και, τελικά, να είναι εκείνος που θα λάβει το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, παρότι όλες οι πληροφορίες εμφανίζουν τον Δημήτρη Πτωχό ως τον «εκλεκτό» του κόμματος.

Στο πλαίσιο αυτό έξι (6) αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίοι κλήθηκαν χθες το πρωί, προκειμένου να συναντηθούν με τον υπουργό Επικρατείας, Γιάννη Μπρατάκο, το γραμματέα της Ν.Δ., Παύλο Μαρινάκη, και το στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη, εμφανίστηκαν να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα και να μη δεσμεύονται για καμία άλλη κομματική επιλογή. Η συνάντηση έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο, ήταν μονοθεματική, διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και αφορούσε – φυσικά- στη «γαλάζια» υποψηφιότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι έξι αντιπεριφερειάρχες που κλήθηκαν στην συνάντηση ήταν οι: Ανδρέας Τσουκαλάς (Μεσσηνίας), Μανώλης Σκαντζός (Αρκαδίας), Θεόδωρος Βερούτης (Λακωνίας), Γιάννης Μαντζούνης (Αργολίδας) και Χάρης Βυτινιώτης (Κορινθίας). Επίσης, κλήθηκε και συμμετέσχε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία, μαζί με ορισμένα ακόμα από το συνδυασμό του κ. Νίκα, συγκροτούν μια ισχυρή ομάδα, της οποίας το ενδεχόμενο «όχι» σε διαφορετική υποψηφιότητα από αυτή του νυν περιφερειάρχη εγείρει εσωτερικά θέματα στη Νέα Δημοκρατία, αλλά, κυρίως, αποδυναμώνει όποια άλλη επιλογή εν όψει μιας δύσκολης εκλογικής αναμέτρησης.

Αυτό ακριβώς επιχείρησε να διαμηνύσει στη Νέα Δημοκρατία ο Παναγιώτης Νίκας, παίζοντας το τελευταίο του χαρτί στο παρασκηνιακό «πόκερ» που εξελίσσεται σχετικά με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου που θα στηρίξει η Ν.Δ. στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Με το πέρας της συνάντησης δεν επιβεβαιώθηκε ο στίχος του Γ. Αγγελάκα ότι “ο χαμένος τα παίρνει όλα”…

Β.Β., Α.Π.