Μέτωπο διαμαρτυριών για κλείσιμο γραφείων των ΕΛΤΑ στην Περ. Πελοποννήσου

Μέτωπο διαμαρτυριών για κλείσιμο γραφείων των ΕΛΤΑ στην Περ. Πελοποννήσου

“Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ταυτίζεται με τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται από συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, από φορείς, συλλόγους και άλλους αναφορικά με την απόφαση της διοίκησης της ΕΛΤΑ Α.Ε. να παύσει τη λειτουργία του ταχυδρομικού γραφείου της Βυτίνας, αλλά και άλλων καταστημάτων των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε διάφορες περιοχές”.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος σε αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και ψηφίσματα φορέων με αφορμή την πιο πάνω απόφαση της διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, για να προσθέσει: “Είμαι απολύτως θετικός στο δίκαιο αίτημα που διατυπώνεται για τη συνέχιση λειτουργίας των γραφείων αυτών, η διακοπή της οποίας αποτελεί πλήγμα για τα μικρά αστικά κέντρα. Ας μην ξεχνούμε ότι οι δομές αυτές εξυπηρετούν, κατά βάση, ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και εν τέλει, θα πρέπει πέρα από το όποιο λειτουργικό κόστος, οι διοικήσεις των οργανισμών να ενδιαφέρονται και για την εξυπηρέτηση του ανθρώπινου παράγοντα”.

Οι εξελίξεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες σε τοπικές κοινωνίες, ιδίως της περιφέρειας, ξεσηκώνοντας σωρεία αντιδράσεων από πλευράς Δημοτικών Αρχών, αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ), που καταθέτουν συνεχείς κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για το θέμα προς το νέο υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ σε έντονο κλίμα ανησυχίας και διαφωνίας με την πολιτική συρρίκνωσης των ΕΛΤΑ. “Αν κλείσουν τα ΕΛΤΑ στις μικρές περιοχές, κλείνουν τα πάντα”, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης, Λάζαρος Κυρίζογλου, κάνοντας λόγο για “σκόπιμη απαξίωση” του δικτύου, “για να προικιστεί η νύφη και να την πάρει ένας γαμπρός ευκολότερα και καλύτερα, χωρίς να δώσει τίποτα”, όπως είπε, υπονοώντας σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου, στο Δήμο του οποίου (Δήμος με αστικό κέντρο και πολλές κοινότητες, με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις) κλείνουν τρία καταστήματα.

“Ένα κατάστημα σε ένα μεγάλο χωριό εξυπηρετεί επιπλέον 8-10 χωριά”, εξήγησε και εξανέστη: “Δεν μπορεί να είναι όλα στη λογική εξοικονόμησης χρημάτων και κόστους. Για ποια αποκέντρωση μιλάμε τόσα χρόνια;”.

Η ΚΕΔΕ θα απευθυνθεί με επιστολή διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο υπουργείο και στη διοίκηση των ΕΛΤΑ, αλλά και στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς “χρειάζεται ισχυρή βούληση και παρέμβαση”, όπως επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου, για να ανατραπούν οι αρνητικές εξελίξεις.