Μνημείο για τα θύματα του τραγικού ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου

Μνημείο για τα θύματα του τραγικού  ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σε προχθεσινή σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, στην Τρίπολη, τέθηκε από τον ίδιο προς συζήτηση η διάθεση, εκ μέρους της Περιφέρειας, πίστωσης 20.000 ευρώ για την κατασκευή σε παράλια περιοχή του Δήμου Πύλου – Νέστορος ενός μνημείου αφιερωμένου στους εκατοντάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, κατά το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο -ανοιχτά της Πύλου- του αλιευτικού σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως είπε ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, έχει κινηθεί η διαδικασία για την παραχώρηση από το Δασαρχείο ενός μικρού χώρου, στον οποίο θα τοποθετηθεί το εν λόγω μνημείο.

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Στο μεταξύ, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα. Στην αρχή της συνεδρίασης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ στη συνέχεια όλες οι δημοτικές παρατάξεις αναφέρθηκαν στο τραγικό γεγονός.

Κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα από τη Δημοτική Αρχή για να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις της προσωρινής παραμονής των μεταναστών στις αποθήκες του λιμανιού.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνουν προσπάθειες και με το αρμόδιο υπουργείο να υπάρξει χρηματοδότηση των έργων που χρειάζονται.      

Washington Post: Οι ισχυρισμοί των Αρχών στο επίκεντρο

Ένα αναλυτικό ρεπορτάζ, το οποίο συνοδεύεται και από διαδραστικούς πίνακες, δημοσίευσε η Washington Post σχετικά με το ναυάγιο της Πύλου, ενώ ασχολείται εκτενώς με τους ισχυρισμούς των ελληνικών Αρχών, την ώρα που και το Al Jazeera φέρνει στο φως σημαντικές μαρτυρίες επιζώντων, που κατηγορούν τις ελληνικές Αρχές για τη βύθιση του πλοίου και καταγγέλλουν ότι τους έχουν αλλάξει τις καταθέσεις.

Η Washington Post παρουσιάζει αρχικά ένα ιστορικό των κινήσεων του πλοίου με τους εκατοντάδες μετανάστες που τελικά βυθίστηκε, τονίζοντας πως τα στοιχεία δείχνουν ότι η τραγωδία θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Σε αντίθεση με τον ισχυρισμό της ακτοφυλακής ότι το σκάφος είχε σταθερή πρόοδο και ήταν αποφασισμένο να φτάσει στην Ιταλία, στοιχεία για τη θέση του που εξέτασε η εφημερίδα, φανερώνουν ότι η ταχύτητα του σκάφους είχε διακυμάνσεις – σύμφωνα με μαρτυρία ο κινητήρας είχε πρόβλημα – ενώ ουσιαστικά έκανε κύκλους γύρω από τη θέση του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σκάφος διένυσε περίπου 34 μίλια τις τελευταίες 15 ώρες, κατά μέσο όρο 2,2 μίλια/ ώρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της θέσης. Με αυτόν το ρυθμό θα χρειαζόταν πέντε ακόμη ημέρες για να φτάσει στην ιταλική ακτή.

«Μας βύθισαν και άλλαξαν τις καταθέσεις μας»

Μαρτυρίες δύο Σύρων διασωθέντων της πολύνεκρης τραγωδίας στην Πύλο μέσα από το στρατόπεδο της Μαλακάσας, όπου έχουν μεταφερθεί, δημοσίευσε το Al Jazeera.

Οι δύο μάρτυρες περιέγραψαν τις τρομακτικές στιγμές που έζησαν, ενώ κατηγορούν τις ελληνικές Αρχές για τη βύθιση του πλοίου και καταγγέλλουν ότι τους έχουν αλλάξει τις καταθέσεις.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera, ένας εκ των διασωθέντων, ο Μοχάμεντ, τους είπε ότι όταν κρατήθηκαν στην Καλαμάτα, οι Αρχές ήρθαν να πάρουν την κατάθεσή του για την τραγωδία αρκετές φορές. «Όταν τους είπαμε ότι μας είχαν ρυμουλκήσει με σχοινί, σταμάτησαν», είπε. «Έλεγαν ότι το πρόβλημα ήταν το σκάφος μας. Έγραψαν τις δηλώσεις μας με δικά τους λόγια. Δεν έγραψαν αυτά που είπαμε» πρόσθεσε.

Α.Π.