Ναυάγιο στην Πύλο: Έρευνα για το ρόλο του Frontex από την Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια

Ναυάγιο στην Πύλο: Έρευνα για το ρόλο του Frontex από την Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια

Έρευνα προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, Frontex, στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, στη «σκιά» του πρόσφατου πολύνεκρου ναυαγίου με μετανάστες στα ανοιχτά της Πύλου, ξεκινά η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια, Έμιλυ Ο’ Ράιλι.

Πρόκειται για έρευνα, που ξεκινά με δική της πρωτοβουλία, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, προκειμένου «να εξεταστούν σειρά εγγράφων σχετικά με τις ευθύνες του Frontex σε ό,τι αφορά τη διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα».

Έχει ήδη ζητηθεί άλλωστε να δει την επίσημη έκθεση «σοβαρού περιστατικού» που συνέταξε ο Οργανισμός σχετικά με το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα γύρω από το σκάφος Adriana, όπως και άλλα παρόμοια πρόσφατα περιστατικά στη Μεσόγειο.

Η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια ζήτησε παράλληλα να ενημερωθεί εκτενώς για το πώς ανταλλάσσονται πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μεταξύ του Frontex και των εθνικών Αρχών και ερωτά εάν ο Οργανισμός έχει λόγο στο σχεδιασμό ή την υλοποίηση των εν λόγω επιχειρήσεων.

Άλλα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν είναι η ύπαρξη ειδικών κανόνων για τη χρήση καμερών και εάν αυτές είναι τοποθετημένες σε σκάφη που επιχειρούν, καθώς και εάν ο Frontex συντάσσει εκθέσεις για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων «όσον αφορά στις αλληλεπιδράσεις των αρχών των κρατών μελών με σκάφη ΜΚΟ που διασώζουν ανθρώπους στη θάλασσα».

Σε συντονισμό με το Συνήγορο του Πολίτη

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια θα είναι σε συντονισμό με τον Έλληνα Συνήγορο του Πολίτη, Ανδρέα Ποτάκη, ο οποίος έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές Αρχές αντιμετώπισαν το σκάφος Adriana.

Ο ρόλος των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε σε ό,τι αφορά την προάσπιση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων στις δραστηριότητες διαχείρισης των συνόρων θα εξεταστεί ξεχωριστά το φθινόπωρο.

Παράλληλα, η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια σκοπεύει να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν παρακολουθεί το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο πλαίσιο των επιχειρήσεων διαχείρισης των συνόρων που υποστηρίζονται από κονδύλια της Ε.Ε.

Παράλληλα, σχεδιάζει να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε με την Τυνησία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των συνόρων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα αξιολογηθεί ο αντίκτυπος ορισμένων δραστηριοτήτων που καλύπτονται από τη συμφωνία στα ανθρώπινα δικαιώματα.