Νοσοκομείο Καλαμάτας: Σύμβαση με ιδιωτικά ασθενοφόρα για ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Σύμβαση με ιδιωτικά ασθενοφόρα για ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο

Σύμβαση με ιδιωτικούς φορείς που διαθέτουν αδειοδοτημένα ασθενοφόρα θα συνάψει το Νοσοκομείο Καλαμάτας, προκειμένου να  γίνονται οι διακομιδές ασθενών μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους.

Το θέμα συζητήθηκε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, έπειτα από σχετικό έγγραφο που απέστειλε τις προηγούμενες  μέρες ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Για όσους παίρνουν εξιτήριο
Στο έγγραφο του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας ζητείται, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών του υπουργείου Υγείας, να αναληφθούν άμεσα όποιες πρωτοβουλίες κρίνονται κατάλληλες, ώστε από 1/8/2023 να απεμπλακούν τα ασθενοφόρα των τομέων του ΕΚΑΒ από τις διακομιδές ασθενών μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους (εξιτήρια).

Όπως εξήγησε στη συνεδρίαση η διοικήτρια του νοσοκομείου Ελένη Αλειφέρη, βάσει αυτών από 1η Αυγούστου το νοσοκομείο επιφορτίζεται με την εξυπηρέτηση των δευτερογενών διακομιδών (εξιτηρίων) ασθενών που έχουν ολοκληρώσει τη νοσηλεία τους στο ίδρυμα, αρμοδιότητα που μέχρι σήμερα έχει το ΕΚΑΒ. Ωστόσο, στο νοσοκομείο αυτή τη στιγμή δεν υπηρετεί προσωπικό με την ειδικότητα του διασώστη, ούτε αυτό διαθέτει ασθενοφόρα αυτοκίνητα για την υλοποίηση των διακομιδών. Γι’ αυτό πρότεινε η κάλυψη αυτών των διακομιδών να γίνει με σύναψη συμβάσεων με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι κάτοχοι αδειοδοτημένων ασθενοφόρων του ιδιωτικού τομέα.

Αυτό θα γίνει με απευθείας ανάθεση, έπειτα από σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και η σύμβαση θα συναφθεί με κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή.

Για 5 μήνες
Τα συγκεκριμένα ασθενοφόρα θα είναι διαθέσιμα κατά τις ώρες 12.00 – 20.00 καθημερινές, Σαββατοκύριακα και αργίες, χωρίς περιορισμό ως προς τον ημερήσιο αριθμό διακομιδών.

Το κόστος της διακομιδής θα υπολογίζεται σε δύο κλίμακες:

-Εντός Δήμου Καλαμάτας, ανεξαρτήτως χιλιομέτρων, ενιαία τιμή ανά διακομιδή, συν ΦΠΑ 24%

-Εκτός Δήμου Καλαμάτας ποσό ανά χλμ, συν ΦΠΑ 24%, σύμφωνα με τις επίσημες χιλιομετρικές αποστάσεις.

Τα ασθενοφόρα θα διαθέτουν έναν οδηγό – διασώστη και ένα διασώστη νοσηλευτή και όλα τα υποχρεωτικά εκ του νόμου προσόντα και άδειες, όπως και εξοπλισμό.

Ο χρόνος απόκρισης θα είναι εντός δύο ωρών μετά την ειδοποίηση από το νοσοκομείο με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο (τηλεφωνικά, email), σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει ποινική ρήτρα 50% επί του δρομολογίου.

Η διάρκεια της σύμβασης θα ορισθεί σε 5 μήνες ή μέχρι εξαντλήσεως του ποσού που διατίθεται.

Με την πρόταση διαφώνησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του μοσοκομείου, Μανώλης Μάκαρης, ο οποίος σημείωσε:

«Ως γενική αρχή διαφωνώ με την απόφαση του υπουργείου Υγείας να ανατεθεί σε ιδιώτες μέρος των διακομιδών των ασθενών που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το κράτος οφείλει να προχωρήσει άμεσα στους αναγκαίους διορισμούς για να καλύψει όλες τις ανάγκες των διακομιδών των νοσηλευόμενων ασθενών σε επείγουσα ή σε τακτική βάση».

Κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. του νοσοκομείου ενέκρινε τη σκοπιμότητα ανάδειξης αναδόχου για την παροχή υπηρεσιών μίσθωσης ασθενοφόρων για διακομιδές εξερχόμενων ασθενών του νοσοκομείου προς την οικία τους, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, για πέντε μήνες ή μέχρι εξαντλήσεως του εγκεκριμένου προϋπολογισμού (120 διακομιδές περίπου το μήνα), συνολικού προϋπολογισμού 30.000 πλέον ΦΠΑ 24%.

Της Βίκυς Βετουλάκη