Οι Γαργαλιάνοι παρουσία Προκόπη Παυλόπουλου τίμησαν το Μακεδονομάχο Καπετάν Άγρα

Οι Γαργαλιάνοι παρουσία Προκόπη Παυλόπουλου τίμησαν το Μακεδονομάχο Καπετάν Άγρα

Παρουσία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στους Γαργαλιάνους επετειακή εκδήλωση τιμής και μνήμης στο γόνο των Γαργαλιάνων, Μακεδονομάχο Σαράντο Αγαπηνό, που είναι ευρύτερα γνωστός με το πολεμικό του ψευδώνυμο ως Καπετάν Τέλλος Άγρας!

Ο Καπετάν Άγρας μαζί με τον Αντώνη Μίγκα δολοφονήθηκαν δι’ απαγχονισμού από κομιτατζήδες Βουλγάρους στις 7 Ιουνίου 1907.

Την Κυριακή το απόγευμα μπροστά από τον ανδριάντα του Τέλλου Άγρα, στο πάρκο στην Μπρίσκειο Βιβλιοθήκη, όπου ήταν παραταγμένοι οι σημαίες σχολείων της πόλης, η Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων, το Λάβαρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων, χορευτικά τμήματα του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος», του Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Γαργαλιάνων, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων και του Α.Ο. «Τέλος Άγρας» και επίσημοι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από το σεβασμιώτατο μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο μετά του ιερού κλήρου περιφερείας Γαργαλιάνων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο, το τέως δήμαρχο Έδεσσας Δημήτριο Γιάννου, ως εκπρόσωπο του Δήμου Έδεσσας, αξιωματικούς των Ε.Δ. και Σ.Α., τον πρόεδρο του Δ.Σ. Τριφυλίας, Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, τον πρόεδρο του Συμβουλίου Κοινότητας Γαργαλιάνων, Βασίλη Αγγελόπουλο, τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς» Μιχάλη Παπανούση, εκπροσώπους σχολικών μονάδων Γαργαλιάνων και εκπροσώπους του Συλλόγων.

Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Δημοτική Φιλαρμονική Γαργαλιάνων ανέκρουσε τον εθνικό ύμνο με τις σημαίες σχολείων των Γαργαλιάνων και Συλλόγων να κυματίζουν ψηλά! Ακολούθησε παρέλαση της Φιλαρμονικής, μαθητών και των τμημάτων των συλλόγων και οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην πλατεία.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γεώργιος Λεβεντάκης, ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, o τέως δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς» Μιχάλης Παπανούσης. Ακολούθως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφώνησε ομιλία, ενώ η εκδήλωση συνεχίστηκε και έκλεισε με παράσταση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Το παράδειγμα του Καπετάν Άγρα πρέπει να συνιστά στο διηνεκές το εθνικό χρέος υπεράσπισης της πατρίδας»
«Ο αυθεντικός Πατριωτισμός του Μακεδονομάχου Εθνομάρτυρα Καπετάν Άγρα» ήταν ο θεματικός τίτλος της ομιλίας του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στα «Αγαπήνεια 2023».

Όπως τόνισε: «Αποτίουμε σήμερα εδώ, στη γενέτειρά του, στους Γαργαλιάνους, τον οφειλόμενο φόρο τιμής στον Εθνομάρτυρα, ηγετική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, Τέλλο Άγρα. Η Ιστορία, πάνω από εκατόν δέκα χρόνια μετά τον ηρωικό θάνατό του στο Βάλτο των Γιαννιτσών -στην τουρκοκρατούμενη αλλά και δεινώς κατατρυχόμενη από τους αδίστακτους Βούλγαρους κομιτατζήδες Μακεδονία μας- έχει πια “σμιλέψει”, με αμάχητα τεκμήρια και αδιάψευστες μαρτυρίες, τις λαμπρές “ψηφίδες” του Έπους, κατά κυριολεξία, του Καπετάν Άγρα. 

Σύντομου χρονικώς Έπους, πλην όμως απολύτως ικανού πριν απ’ όλα για να διατηρήσει “ες αεὶ” την Ιερή Μνήμη του. Αλλά και επίσης απολύτως ικανού για να μας υποδεικνύει, με βάση το απαράμιλλο παράδειγμά του, ως Εθνικός “δείκτης πορείας” το δικό μας δρόμο και το δικό μας Χρέος. Χρέος, το οποίο “συμπυκνώνεται” στο ότι οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε, αδιαλείπτως, την Πατρίδα, χωρίς ίχνος υποχώρησης και υπαναχώρησης».

Καταληκτικά ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Θεωρώ επιβεβλημένο να καταθέσω την άποψη ότι το παράδειγμα του Καπετάν Άγρα πρέπει να συνιστά, στο διηνεκές, “οδοδείκτη” ενός ακόμη Εθνικού  μας Χρέους: Εκείνου που σχετίζεται με την υποχρέωσή μας να μην επαναπαυόμαστε στις “δάφνες” της Ιστορίας μας, ως Λαού και ως Έθνους, αλλά να συναισθανόμαστε την “κατηγορική προσταγή”, σύμφωνα με την οποία δεν είμαστε μόνο απόγονοι Μεγάλων Προγόνων, αλλά και άξιοι συνεχιστές του έργου τους για την υπεράσπιση της Πατρίδας.

Ας μην ξεχνάμε ότι, κατά τη ρήση του Λαμαρτίνου, η Ιστορία διδάσκει τα πάντα, ακόμη και το μέλλον.  Και αυτή τη διδαχή οφείλουμε να την κάνουμε συνεχώς πράξη, πολλώ μάλλον όταν ο αγώνας για την Ελευθερία και την Δημοκρατία δε νοείται, ιδίως σε ό,τι αφορά εμάς, τους Έλληνες, με διακοπές και διαλείψεις. Είναι αγώνας συνεχής και ανυποχώρητος. Τίποτα δεν είναι δεδομένο και κεκτημένο για την Πατρίδα.

Ένα, και μόνο, σύγχρονο παράδειγμα αρκεί για να το αποδείξει: Εκείνο της Μαρτυρικής Κύπρου, η οποία ακόμη τελεί, ως προς μεγάλο τμήμα της, υπό το βάρβαρο καθεστώς της τουρκικής κατοχής. Άρα για εμάς, τους Έλληνες, απανταχού της γης, η Εθνεγερσία του 1821 δεν έχει τελειώσει. Συνεχίζεται έως ότου απελευθερωθεί και η τελευταία σπιθαμή της Κυπριακής γης».