Οι μειωμένες πτήσεις έφεραν πτώση στην ενοικίαση αυτοκινήτων στη Μεσσηνία

Οι μειωμένες πτήσεις έφεραν πτώση στην ενοικίαση αυτοκινήτων στη Μεσσηνία

Την πτωτική πορεία των πτήσεων του αεροδρομίου Καλαμάτας ακολουθεί και ο κλάδος της ενοικίασης οχημάτων, καθώς ο κορμός των πελατών των εν λόγω επιχειρήσεων είναι οι αλλοδαποί επισκέπτες που φτάνουν στην περιοχή μας αεροπορικώς.

Η κίνηση, όπως μας μετέφεραν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ενοικίασης οχημάτων, είναι μειωμένη φέτος κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι. Εκτίμηση ορισμένων είναι πως, εκτός από τη μείωση των πτήσεων, που είναι και η βασικότερη αιτία, καθοριστικός παράγοντας είναι και το γεγονός πως πέρυσι σημειώθηκε έξαρση ταξιδίων, καθώς ήταν η πρώτη ελεύθερη χρονιά της μετά covid εποχής, χωρίς περιορισμούς, κάτι που έκανε πολλούς ανθρώπους να ταξιδέψουν, αλλά φέτος να είναι συγκρατημένοι λόγω και της οικονομικής κατάστασης.

Η μείωση της κίνησης είναι εμφανής και σε μεγάλα ονόματα του χώρου ενοικίασης οχημάτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ λιγότερα τα οχήματα που έχουν διαθέσει στα υποκαταστήματά τους στη Μεσσηνία μεγάλες εταιρείες σε σύγκριση με πέρυσι.

Πλήγμα η μείωση των πτήσεων
Στη μεγάλη μείωση των πτήσεων από το εξωτερικό αναφέρθηκε ο κ. Θανάσης Σίμος από την εταιρεία «Messinia Car». Όπως είπε, το μεγαλύτερο σοκ ήταν η διακοπή των πτήσεων από Γερμανία από την εταιρεία Condor, ενώ κόπηκαν και δύο πτήσεις από Ιταλία.

Από τις πτήσεις αυτές υπήρχε καλή τροφοδοσία των επιχειρήσεων ενοικίασης οχημάτων με πελάτες και η διακοπή τους έφερε μείωση στην κίνηση των εταιρειών κατά 25-30%.

«Δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τη γενικότερη οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι ταξιδιώτες μείωσαν τις ημέρες που ταξιδεύουν και είναι, κυρίως, ζευγάρια. Λίγες είναι πλέον οι οικογένειες που έρχονται. Υπάρχει μια κρίση στις ενοικιάσεις οχημάτων και αυτό έχει, φυσικά, φέρει μείωση και των τιμών. Οι ενοικιάσεις οχημάτων γίνονται κυρίως από ξένους. Ο Έλληνας παίρνει το αυτοκίνητό του και πάει όπου θέλει. Άρα μειωμένες οι αφίξεις στο αεροδρόμιο κατά 25-30%, μειωμένες οι ενοικιάσεις οχημάτων, μειωμένες και οι τιμές. Η μείωση των πτήσεων στο αεροδρόμιο Καλαμάτας δεν είναι καλό για κανέναν και επηρεάζει πολλούς κλάδους», τόνισε ο κ. Σίμος.

Πιο ευέλικτες οι τοπικές εταιρείες
Ως πηγή της μειωμένης κίνησης στην ενοικίαση οχημάτων, σε σύγκριση με πέρυσι, κατονόμασε το μειωμένο αριθμό πτήσεων και η κα Ειρήνη Αναγνωστόπουλου από το Cartrac Rent a Car Kalamata.

Πέρυσι, όπως σημείωσε, επέλεξαν να ταξιδέψουν πάρα πολλοί άνθρωποι που είχαν υποστεί τους περιορισμούς του κορωνοϊού, κι αυτό αναγκαστικά φέτος εμφανίζεται ως μείωση.

«Ένας παράγοντας, λοιπόν, πιστεύω ότι είναι η μείωση των πτήσεων και ο άλλος ότι πέρυσι υπήρξε έξαρση επισκεπτών μετά την κατάργηση των περιορισμών. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κίνηση, σίγουρα όμως περισσότερο μειωμένη από πέρυσι. Και φυσικά, ο Νομός Μεσσηνίας δεν είναι μόνο για την καλοκαιρινή σεζόν, όλο το χρόνο υπάρχει κίνηση», σημείωσε η κα Αναγνωστοπούλου.

Η «Romanos group» φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δραστηριοποιείται στο χώρο της ενοικίασης αυτοκινήτων και όπως σημείωσε ο κ. Στέλιος Νικολόπουλος, δεν υπάρχουν γι’ αυτούς συγκριτικά στοιχεία με πέρυσι. Ωστόσο, περίμεναν να είναι καλύτερη η χρονιά απ’ ό,τι έχει πάει μέχρι τώρα.  Όπως παρατήρησε, η τουριστική περίοδος στην περιοχή μας είναι μικρή, ενώ έχουν δημιουργήσει στη Μεσσηνία υποκαταστήματα μεγάλες εταιρείες του χώρου. Ωστόσο, οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις πάντοτε έχουν τη δυνατότητα να είναι περισσότερο ευέλικτες και να κερδίζουν την εμπιστοσύνη του πελάτη.

Της Βίκυς Βετουλάκη