Οι νέες ταυτότητες – Το χρονοδιάγραμμα, το κόστος και η διαδικασία

Οι νέες ταυτότητες – Το χρονοδιάγραμμα, το κόστος και η διαδικασία

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μορφή πιστωτικής κάρτας, το κόστος τους θα είναι στα 10 ευρώ για όλους τους πολίτες, με εξαίρεση τους πολύτεκνους που δικαιούνται έκπτωση 50%. Θα έχουν ημερομηνία λήξεως στα 10 χρόνια, όπως στα περισσότερα κράτη του εξωτερικού. Το χρονοδιάγραμμα έχει οριστικοποιηθεί και μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου και θα παρουσιαστεί, θα είναι διαθέσιμη. Από την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει αίτηση και μέσα σε λίγες ημέρες να την παραλαμβάνει.

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν μέγεθος 17 χ 10,7 εκατοστά και θα είναι αντίστοιχες με αυτές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν θα τσαλακώνονται όπως οι τωρινές και θα είναι πολύ εύκολο να αποθηκευτούν σε ένα πορτοφόλι με τις υπόλοιπες κάρτες.

Στα αστυνομικά τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, οι οποίο θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet. Οι ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδεται κεντρικά. Θα αποστέλλεται στο ΑΤ με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.

Διαβατήριο και ταυτότητα με μία αίτηση κάθε 10 χρόνια
Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ενοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίου, θα είναι κοινή διαδικασία. Δηλαδή ο πολίτης θα πρέπει να πηγαίνει μία φορά στα 10 χρόνια στο αστυνομικό τμήμα για να βγάλει και τα δύο. «Μία φορά, με μία αίτηση θα μπορεί να βγάλει και διαβατήριο και ταυτότητα» είπε ο Νότης Μηταράκης.

Το παράβολο για την ταυτότητα θα είναι 5 ευρώ για τους πολύτεκνους και 10 ευρώ για τον υπόλοιπο κόσμο. Τα νέα διαβατήρια με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας θα εκδίδονται τον Ιανουάριο του 2024.

Το χρονοδιάγραμμα για τις νέες ταυτότητες
«Στόχος είναι να παρουσιάσουμε τις νέες ταυτότητες στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ. στη ΔΕΘ και από την Δευτέρα μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ να είναι διαθέσιμη σε όλα τα αστυνομικά τμήματα» περιέγραψε ο Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης (12/7) στον ΣΚΑΪ.

«Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των μηχανημάτων και της αναγκαίας κάρτας. Έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία. Επιλύσαμε κάποια θέματα, ο κ. Παπαστεργίου “έπιασε” αμέσως το θέμα. Στα χέρια τους οι πολίτες θα την έχουν την επόμενη ημέρα από την ΔΕΘ» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

«Οι ταυτότητες έχουν το ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται στην πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που έχουμε στο πορτοφόλι μας. Το τσιπ χρησιμοποιείται στα μηχανήματα για να υπάρχει ταυτοποίηση. Δεν έχει σύστημα γεωεντοπισμού» σχολίασε σχετικά με όσα είπε ο πρόεδρος της “ΝΙΚΗΣ”.

enikos.gr