Παράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων στον καύσωνα

Παράσταση στην Επιθεώρηση  Εργασίας για την προστασία των εργαζομένων στον καύσωνα

Σε παράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου θα τεθεί το ζήτημα της προστασίας των εργαζομένων οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκτεθειμένοι στις συνθήκες του καύσωνα, καλούν για αύριο το πρωί Σωματεία της Καλαμάτας και συγκεκριμένα το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού, το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας και το Συνδικάτο Τροφίμων και Γάλακτος.

“Ο παρατεταμένος καύσωνας που αναμένεται τις επόμενες μέρες στη χώρα και στη Μεσσηνία, επιβάλλει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί, με ευθύνη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, σε κολαστήρια, με την εκτόξευση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών” σημειώνουν τα Σωματεία σε κοινή τους ανακοίνωση.

Και μεταξύ άλλων, προσθέτουν: “Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές, Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου στους Δήμους κ.λπ.). Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, όπως συχνά πυκνά ακούγεται στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια ώρα που η μεγαλοεργοδοσία εκβιάζει τους εργαζομένους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα, παίζοντας τη ζωή τους “κορώνα – γράμματα”, οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν διαλύσει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, την Επιθεώρηση Εργασίας. Μετατρέποντάς την σε “Ανεξάρτητη Αρχή”, πετάνε από πάνω τους το μπαλάκι της ευθύνης για τον έλεγχο της τήρησης από τους εργοδότες των μέτρων υγείας και ασφάλειας”.