Περιφερειακές εκλογές: Τρία στοιχήματα στο τραπέζι της επιβεβαίωσης…

Περιφερειακές εκλογές: Τρία στοιχήματα  στο τραπέζι της επιβεβαίωσης…

Η πρώτη διαχείριση μείζονος κρίσης με τις καταστροφικές πυρκαγιές, έπειτα από τις πρόσφατες εκλογές, επανέφερε ουσιαστικά την κυβέρνηση στην πολιτική πραγματικότητα. Και δεδομένων των υπαινικτικών, έστω, δηλώσεων για την αποτελεσματικότητα και τη διαχειριστική επάρκεια των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών, φέρνει όλους τους κυβερνητικούς και κομματικούς μηχανισμούς αντιμέτωπους με την επόμενη πρόκληση, των αυτοδιοικητικών εκλογών του φθινοπώρου.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η νέα αυτή εκλογική αναμέτρηση έχει πολλά και διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με εκείνη του 2019. Δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί οι διπλές εθνικές εκλογές, από τις οποίες διαμορφώθηκε ένας σαφής, προς το παρόν, πολιτικός συσχετισμός, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει επίγνωση ότι στις αυτοδιοικητικές κάλπες του Οκτωβρίου τα κριτήρια της ψήφου θα είναι περισσότερο προσωπικά και αυτοδιοικητικά.

Παρά ταύτα, για τη Ν.Δ. η πρόκληση διαμορφώνεται στο να εδραιώσει την αίσθηση της πολιτικής της κυριαρχίας. Και αυτό εκδηλώνεται με την κεντρική επιδίωξη να παρουσιαστεί το βράδυ των εκλογών γαλάζιος ο χάρτης των 13 Περιφερειών, έστω και με την εξαίρεση της Κρήτης, όπου πάντως και εκεί έχει ανακοινωθεί η στήριξη του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητου υποψηφίου Σταύρου Αρναουτάκη.

Όμως, τόσο στους κατά τόπους Δήμους όσο και στις Περιφέρειες αναδύεται μια μεγάλη πολιτική πρόκληση. Και αυτή είναι η επίτευξη του ποσοστού του 43% στον πρώτο γύρο, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η εκλογή των υποψηφίων του κόμματος.

Ο πήχης αυτός έχει μια ιδιαίτερη κρισιμότητα για δύο κύριους λόγους.

Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει έμφαση στις δύο βασικές Περιφέρειες που υπήρξε «αλλαγή» υποψηφίου: την Πελοπόννησο και το Βόρειο Αιγαίο, όπου ο Δημήτρης Πτωχός και ο Αλκιβιάδης Στεφανής, αντιστοίχως, θα δώσουν τη μάχη έχοντας πάρει το «γαλάζιο» χρίσμα.

Μάλιστα, η νίκη σε αυτές τις δύο Περιφέρειες είναι τόσο σημαντική, που θα μπει στο στίβο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, την Παρασκευή θα βρίσκεται στη Μεσσήνη για την παρουσίαση του Δημήτρη Πτωχού, πρώην συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά και προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ μετά θα πάει και στη Μυτιλήνη. «Η νίκη είναι θέμα γοήτρου» λένε στελέχη του κόμματος, δίνοντας και το ανάλογο στίγμα.

Η απόφαση, βέβαια, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του σημερινού περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος δήλωσε ότι “η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εκχωρηθεί στο σύστημα Σαμαρά” και μένει να φανεί πώς θα εκδηλωθεί το αντάρτικο εκ μέρους του και τι αποτέλεσμα θα έχει.

ΣΥΡΙΖΑ
Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση. Στην αρχή ακουγόταν έντονα το όνομα του πρώην υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη. Η ανάκρουση πρύμνας από το βουλευτή Λακωνίας οδήγησε σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Η πρόταση για κοινή πορεία με το ΠΑΣΟΚ βρήκε… τοίχο, για να καταλήξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον υποψήφιο βουλευτή Μεσσηνίας και ιατρό- καρδιολόγο, Μανώλη Μάκαρη. Μάλιστα, την κάθοδό του ενισχύει και η ιδιαίτερη επιτυχία που σημείωσε στις εκλογές.

Πάντως, από την πλευρά του κ. Μάκαρη έχουν τεθεί κάποιοι όροι προκειμένου να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες. Αυτό που, κυρίως, υποστηρίζει είναι ότι ο αγώνας που θα δοθεί πρέπει να είναι όχι για ένα καλό πλασάρισμα, αλλά για να… ανοίξει την πόρτα του δεύτερου γύρου. Γι’ αυτό και απαιτεί την συμπόρευση όλων των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο. Από τους βουλευτές μέχρι και τα απλά μέλη.

ΠΑΣΟΚ
Χωρίς “λευκό καπνό” ήταν το αποτέλεσμα της προχθεσινής σύσκεψης στη Μεσσηνία. Το βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να κάνει πράξη και στην Πελοπόννησο την απόφαση του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θέλει να μετρήσει αυτόνομα τις δυνάμεις του, ιδιαίτερα στις Περιφέρειες, θεωρώντας ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και το κλίμα εσωστρέφειας που υπάρχει, θα αποτελέσουν το εφαλτήριο αποδείξεων ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί με αξιώσεις της δεύτερη θέση πίσω από τη Ν.Δ.. Το δυναμικό που διαθέτει, άλλωστε, στην Αυτοδιοίκηση του επιτρέπει να πιστεύει ότι θα τα καταφέρει.

Στην προχθεσινή σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατέλθει αυτόνομα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν η περίπτωση της Κατερίνας Ταγαρά (υποψήφια βουλευτής στην Κορινθία με το ΠΑΣΟΚ), αλλά και του γιατρού- γυναικολόγου, Δημήτρη Κουτσούλη, ο οποίος κατάγεται από την Κυπαρισσία, αλλά δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Αργολίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα συζητηθεί εκ νέου την ερχόμενη Τρίτη, καθώς είναι προγραμματισμένη σχετική ευρεία σύσκεψη. Πάντως, στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη έχουν θέσει ως άτυπο χρονοδιάγραμμα το τέλος του μηνός για την ανακοίνωση όλων των υποψηφιοτήτων.

Συνοψίζοντας θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι κάθε ένα από τα τρία μεγάλα κόμματα έχει θέσει το δικό του στοίχημα. Η Ν.Δ. την επιβεβαίωση της πλήρους κυριαρχίας της στο πολιτικό σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική του ανάκαμψη- έστω και σε περίοδο εσωκομματικών εκλογών- και το ΠΑΣΟΚ την επιβεβαίωση του αφηγήματος ότι επιστρέφει στις… παλιές καλές εποχές.

Α.Π.