Ρόδος: Απομακρύνθηκαν 19.000 άτομα – Η μεγαλύτερη εκκένωση που έχει γίνει στην Ελλάδα

Ρόδος: Απομακρύνθηκαν 19.000 άτομα – Η μεγαλύτερη εκκένωση που έχει γίνει στην Ελλάδα

Με τα μέτωπα της πυρκαγιάς να βρίσκονται σε εξέλιξη, τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τις φλόγες, που σε πολλά σημεία ξεπερνούσαν σε ύψος τα 5 μέτρα, και με δυνατούς ανέμους να πνέουν στην περιοχή ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η προληπτική εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς κατοίκων και τουριστών σε ασφαλή σημεία που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας, διενεργήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 ανθρώπων. Οι 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και οι 3.000 με πλωτά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος, Μαλώνας, Ασκληπιείο, Πεύκοι, Μάσσαρη, Χαράκι, αλλά και ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλά άτομα, κυρίως ηλικιωμένα, αλλά και με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, με σκάφη του Λιμενικού, καθώς και με ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν από το Λιμενικό Σώμα.

Συνολικά, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και με την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές Υγείας έγιναν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα, στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά. Εως τώρα έχουν καταγραφεί μόνο δύο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου, η οποία βρίσκεται στη μαιευτική κλινική, είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Φωτ.: Reuters

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων. Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής, στο χωριό Λάερμα δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθεί και ο οικισμός Ασκληπιείο.

Φωτ.: Reuters

Την προσπάθεια της Πυροσβεστικής θα συνδράμουν ακόμη 3 αεροσκάφη (ένα Canadair και 2 Air Tractors). Συνολικά επιχειρούν στο νησί 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης, καθώς και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.

Πηγή: Η Καθημερινή