«Σκοτώνουν» τα δέντρα της πόλης

«Σκοτώνουν» τα δέντρα της πόλης

«Συχνά κόβονται και κλαδεύονται με τρόπο που καταστρέφονται. Γιατί συμβαίνει αυτό;»

Σε μια περίοδο που οι πυρκαγιές είναι όλο και συχνότερες και ο πλανήτης εκπέμπει SOS μέσα από την κλιματική αλλαγή, το πράσινο στον αστικό ιστό δεν είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με ελαφρότητα, ούτε ως κάποιου είδους πολυτέλεια. Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που πολίτες της Καλαμάτας έχουν παρέμβει, προκειμένου να καταγγείλουν τον τρόπο με τον οποίο… κλαδεύονται τα δέντρα στον αστικό ιστό, ή αποφασίζεται να μεταφυτευτούν. Κι αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα.

Παράλληλα, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γίνεται συχνά αποδέκτης παραπόνων πολιτών για τον τρόπο διαχείρισης του αστικού πρασίνου, που σε πολλές περιπτώσεις διαταράσσεται ή και «πεθαίνει». Είναι κάτι που απασχολεί τους πολίτες, αν κρίνει κανείς και από την ιδιαίτερα δραστήρια στο Facebook ομάδα «Cut It Right», με 8.500 μέλη ευαισθητοποιημένων πολιτών, οι οποίοι μοιράζονται εικόνες από «βίαια» κλαδέματα πρασίνου.

Το πράσινο στον αστικό ιστό, σύμφωνα και με ρεπορτάζ στην “Καθημερινή”, οφείλει να είναι ένα καλά φροντισμένο και αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής ζωής. Κι όμως, «το κλάδεμα των δέντρων σε πολλές περιπτώσεις δε συμβάλλει στη διατήρηση και ανάπτυξη των αστικών δέντρων, αλλά αποτελεί διεκπεραίωση αφαίρεσης φυτικής μάζας με χαμηλό κόστος και σε ανεπίκαιρο και συμπιεσμένο χρονικό διάστημα», όπως διαβάζουμε σε σχετικό δελτίο Τύπου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

Τι προβλέπεται για το κλάδεμα των δέντρων και τι συμβαίνει τελικά;

Τα δέντρα και το αστικό πράσινο διαχειρίζονται οι Δήμοι και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Οφείλουν, λοιπόν, να έχουν μια επαρκώς στελεχωμένη υπηρεσία πρασίνου με το απαραίτητα καταρτισμένο προσωπικό, προκειμένου οι όποιες εργασίες στο αστικό πράσινο να προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση. Για όσες εργασίες δε γίνονται με αυτεπιστασία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ανάθεση πρέπει να γίνεται σε αναδόχους επαρκώς καταρτισμένους.

Φυσικά, για όλα αυτά, οι Δήμοι και τα ΝΠΔΔ θα πρέπει να διαθέτουν τους κατάλληλους πόρους, να εφαρμόζονται οι τεχνικές προδιαγραφές των εργασιών και η διαχείριση του πράσινου να γίνεται σύμφωνα πάντα με τους κανόνες της επιστήμης.

Όμως, η Ελληνική Τεχνική Προδιαγραφή που ισχύει, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, για το κλάδεμα των δέντρων, έχει και ένα «παραθυράκι»: η εφαρμογή των τεχνικών προδιαγραφών είναι υποχρεωτική μόνο σε δημόσια έργα και μελέτες και όχι στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πρασίνου. Έτσι, πολλές φορές οι προδιαγραφές αυτές δεν τηρούνται.

Επιπλέον, σημειώνει η “Καθημερινή”, οι εν λόγω τεχνικές προδιαγραφές αφορούν κάποιους γενικούς κανόνες, που δεν είναι απαραίτητα εφαρμόσιμοι σε όλα τα είδη δέντρων. Συν τοις άλλοις, απαιτείται και μία Φυτοτεχνική Μελέτη ανά περίπτωση, που θα αναδείξει τις εξειδικευμένες απαιτήσεις του κάθε έργου.

Όπως επιβεβαιώνει και ο Λουκιανός Κοντέλας, γεωπόνος MSc και μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, ενώ το Δημόσιο αναγνωρίζει τις επιστημονικές γνώσεις που απαιτούνται για τέτοιες εργασίες στο πλαίσιο δημοσίων έργων και μελετών, στο επίπεδο παροχών υπηρεσιών των Δήμων αντιμετωπίζονται ως «γενικές υπηρεσίες».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαχείριση του αστικού πρασίνου να αναλαμβάνουν μέχρι και μηχανικοί και απόφοιτοι Λυκείου που δε διαθέτουν ούτε στοιχειώδεις γνώσεις βιολογίας και οι κλαδεύσεις να γίνονται σε μεγάλο βαθμό από ανειδίκευτους εργάτες.

Δεν είναι βέβαια και λίγες οι περιπτώσεις δημοτών που παρεμβαίνουν με δική τους πρωτοβουλία και κλαδεύουν δέντρα, προχωρούν σε συγκομιδή καρπών ή ακόμα και σε δεντροφύτευση, όπως σημειώνει η Αναστασία Σαρχόσογλου, γεωπόνος MSc, MEd και μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ. Παρά την καλή τους πρόθεση, τελικά προκαλούν μεγαλύτερο κακό, διαταράσσοντας τη βιολογία των δέντρων και τη χλωρίδα του αστικού πρασίνου.

Όπως εξηγεί με τη σειρά του και ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Κηφισιάς, Γεώργιος Σκορδίλης, πολλές φορές κάποιος δημότης μπορεί να αιτηθεί το κλάδεμα ενός δέντρου στο πεζοδρόμιο της γειτονιάς του, ο Δήμος να εξετάσει το αίτημα και να το εγκρίνει.

Στη συνέχεια, όμως, ο εκάστοτε δημότης μπορεί να προσλάβει κάποιον ιδιώτη για να προχωρήσει στο κλάδεμα, ο οποίος δεν ακολουθεί πάντα τους κανόνες και τις υποδείξεις που έχουν γίνει από τους αρμοδίους του Δήμου.

Πώς μπορούν να προστατευθούν τα δέντρα της πόλης;

Η βιωσιμότητα των πόλεων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πράσινό τους, το οποίο, όπως προκύπτει από τα παραπάνω, δεν αντιμετωπίζεται πάντα με την απαιτούμενη προσοχή και τη σωστή διαχείριση.

Το Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ αυτή τη στιγμή έχει βάλει μπροστά κάποιες δράσεις που θέλει να υλοποιήσει και συνοψίζονται, σύμφωνα με την Αναστασία Σαρχόσογλου, στα εξής τέσσερα σημεία:

1) Δημιουργία καταλόγου γενικών οδηγιών για την εκτέλεση εργασιών διαχείρισης αστικού πρασίνου και δημιουργία καταλόγου με είδη δέντρων που είναι κατάλληλα για φυτεύσεις σε διαθέσιμες θέσεις του αστικού περιβάλλοντος (στενά πεζοδρόμια, φαρδιά πεζοδρόμια, νησίδες δρόμων, ερείσματα δρόμων, σχολεία, δίπλα από πολυκατοικίες κ.α.). Οι κατάλογοι αυτοί έχουν σκοπό να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους πολίτες και θα διανεμηθούν μέσω μιας ποικιλίας μέσων (έντυπων και ηλεκτρονικών).

2) Δημιουργία παρατηρητηρίου κατάστασης αστικού πρασίνου στην περιοχή αρμοδιότητάς του.

3) Διοργάνωση εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τεχνικούς των ΟΤΑ και της Περιφέρειας που σχετίζονται με τη διαχείριση του αστικού πράσινου.

4) Παρεμβάσεις προς τους αρμόδιους φορείς που θα στοχεύουν στην ανάδειξη της ανάγκης εξορθολογισμού των τιμών των Ενιαίων Τιμολογίων Έργων Πρασίνου, προκειμένου αυτές να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει η πραγματοποίηση εργασιών κλαδεύσεων εντός αστικού ιστού.

Την ίδια στιγμή, η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Γεωτεχνικών και Επιχειρήσεων Πρασίνου (ΠΕΕΓΕΠ) που αποτελείται από γεωπόνους, δασολόγους και αρχιτέκτονες τοπίου, αφιερώνει τη δράση της στην ανάπτυξη του αστικού πρασίνου.

Πριν από μερικά χρόνια είχε κάνει μία ημερίδα για το αστικό δέντρο, ενώ διοργανώνει και σεμινάρια που σκοπό έχουν τη σωστή διαχείρισή του. Όπως εξηγεί βέβαια και η πρόεδρος της ΠΕΕΓΕΠ, Σταυρούλα Κατσογιάννη, τον πρώτο λόγο έχει το κλάδεμα και είναι αρκετοί οι δημοτικοί υπάλληλοι που δίνουν το «παρών» στα σεμινάριά της.

Στα μελλοντικά σχέδια της ΠΕΕΓΕΠ, ωστόσο, βρίσκονται και δράσεις ενημέρωσης προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και όποιον επί μέρους Δήμο ενδιαφέρεται για τη σωστή διαχείριση του αστικού πρασίνου.