Συνέδριο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στην Καλαμάτα

Συνέδριο της Παγκόσμιας  Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στην Καλαμάτα

Συνέδριο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα με τίτλο: «Climate Crisis & Green Energy Forum», με πλήθος συμμετοχών Ελλήνων της Ομογένειας.

Το συνέδριο διοργάνωσε η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) – World Ηellenic Inter-Parliamentary Association (W.H.I.A.), υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σε δηλώσεις, στο περιθώριο του συνεδρίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, επισήμανε: «Χαιρόμαστε πάρα πολύ που είμαστε εδώ και επέλεξαν οι ομογενείς την πόλη μας για να πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους για την Κλιματική Αλλαγή. Ένα συνέδριο τόσο επίκαιρο, καθώς τα πράγματα αλλάζουν γύρω μας, και πρέπει να δείξουμε όλοι μας τον καλύτερό μας εαυτό και να καταθέσουμε προτάσεις και ιδέες για να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας.

 Χαίρομαι, κύριε πρόεδρε, που μετά τη συνάντησή μας στη Βοστώνη, πριν από έναν περίπου χρόνο, αυτό το συζητήσαμε από τότε, μου το προτείνατε ότι θα είστε εδώ, και πλέον το υλοποιήσατε, και φιλοξενήστε στην πόλη μας».

Λ. Ραπτάκης: “Σημαντικό που η συζήτηση για την κλιματική κρίση έχει ξεκινήσει από την Καλαμάτα”

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, Λεωνίδας Ραπτάκης, είπε: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή που είμαστε στην Καλαμάτα. Έχουμε πολλά μέλη που είμαστε εκλεγμένοι στο εξωτερικό και έχουμε ρίζες εδώ στην Καλαμάτα. Και όπως είπε και ο δήμαρχος, όλο αυτό που έχουμε ξεκινήσει, μετά την αδελφοποίηση των πόλεών μας, είναι πολύ σημαντικό».

«Συζητάμε σοβαρά θέματα για την κλιματική αλλαγή να βρούμε λύσεις, γιατί το κλίμα μάς επηρεάζει και στην υγεία μας και στην οικονομική κατάσταση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος, αναφερόμενος και στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, αλλά και στα κατά καιρούς ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως υψηλές θερμοκρασίες, πλημμύρες κ.ά.

«Είναι πολύ σημαντικό, όπως επισήμανε, ότι η συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει από εδώ την Καλαμάτα, την Πελοπόννησο, με στόχο να εξευρεθούν οι βέλτιστες λύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, και τη στροφή της ανθρωπότητας προς την πράσινη ενέργεια».

Χαιρετισμός δημάρχου

Σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Όπου και αν βρισκόμαστε, στην πατρίδα ή στο εξωτερικό πρέπει να έχουμε πάντα την Ελλάδα στην καρδιά μας, τον ελληνισμό και αυτή πρέπει να είναι η πυξίδα μας. Δεν ξεχνούμε ποτέ ότι οι Έλληνες της Διασποράς αποτελούν μια τεράστια δύναμη, που έχει συμπαρασταθεί στην πατρίδα μας σε πολύ κρίσιμες στιγμές. Έλληνες που μεγαλουργούν ανά τον κόσμο. Έλληνες που κατέχουν σημαντικές θέσεις ευθύνης σε κέντρα λήψης αποφάσεων. Διαχρονικά έχουν καταθέσει την ανεκτίμητη προσφορά τους στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό με υπερηφάνεια και συγκίνηση απευθύνομαι σε εσάς, τιμώντας στο πρόσωπό σας, γενιές και γενιές Ελλήνων της Ομογένειας. Έλληνες στην καρδιά και στην ψυχή. Το ένιωσα πέρυσι στη Βοστώνη, αλλά και στην Αδελαϊδα και στη Μελβούρνη στην Αυστραλία, όπου η Καλαμάτα μας τιμήθηκε από τους ομογενείς. Να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και πολιτειακό γερουσιαστή, Λεωνίδα Ραπτάκη. Είναι ιδιαίτερη η χαρά που σας συναντώ και πάλι, και όλους εσάς που βρίσκεστε στην πόλη μας»,

Αναφερόμενος στο ρόλο της Καλαμάτας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στις προοπτικές της ως μια πόλη ενταγμένη στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες μέχρι το 2030, ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε: «Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, θέλουμε όχι μόνο να ακολουθούμε τις σύγχρονες τάσεις, υιοθετώντας καλές πρακτικές προς όφελος των τοπικών μας κοινωνιών, αλλά και να δημιουργούμε συνθήκες ικανές για να υποστηρίξουν πρωτοπόρες ιδέες.

Η Καλαμάτα είναι μια σύγχρονη και εξωστρεφής πόλη που δε φοβάται το νέο, αντιθέτως το επιδιώκει, το αναζητά. Σε αυτή την κατεύθυνση διεκδικήσαμε και πετύχαμε ως Δήμος την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 κλιματικά έξυπνες και ουδέτερες πόλεις έως το 2030, και σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία σύνταξης του Κλιματικού μας Συμβολαίου. Η κλιματική κρίση, άλλωστε, δε γνωρίζει σύνορα, οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές σε όλο τον κόσμο. Είναι μια κοινή ευθύνη που απαιτεί άμεση και συλλογική δράση.

Σε αυτό το πλαίσιο το σημερινό συνέδριο είναι πραγματικά επίκαιρο, προκειμένου να κατατεθούν απόψεις και ιδέες, αλλά και να συγκεντρωθεί τεχνογνωσία και σοφία, προκειμένου να ζητήσουμε και να προτάξουμε βιώσιμες και καινοτόμες λύσεις. Έχουμε κάνει ήδη σημαντικά βήματα και συνεχίζουμε. Δέσμευσή μας να κάνουμε την Καλαμάτα μια πόλη περισσότερο έξυπνη, φιλική και φιλόξενη, βάζοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Η υπόθεση της πράσινης ενέργειας και της κλιματικής αλλαγής είναι υπόθεση όλων μας. Και είναι προφανές ότι ενώνοντας δυνάμεις όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά από τη θέση που υπηρετεί και προσφέρει, μπορούμε να πετύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, για τις γενιές που ακολουθούν».


Χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πελοποννήσου κα. Άννα Καλογεροπούλου. Στους ομιλητές του συνεδρίου συγκαταλέγονταν ο τέως σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας κ. Γιώργος Κρεμλής, ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης, ο Διευθυντής Προσέλκυσης Επενδύσεων της Enterprise Greece κ. Νίκος Στάμου, o Υπευθυνος Στρατηγικού & Εταιρικού Σχεδιασμού της Tsakos Energy Navigation (TEN Ltd.) κ. Απόστολος Τσιτσιράκης, ο Πρόεδρος της TEXAN envipco κ. Απόστολος Μούργος, o Διευθύνων Σύμβουλος της Arcadia Shipmanagement Co Ltd κ. Δημήτρης Ματθαίου,   ο Διευθύνων Σύμβουλος της GaiaComm κ. Γιώργος Καίσαρης, η ιδρύτρια της WRE, κα. Βικτώρια Αλεξανδράτου, o δημοσιογράφος ειδικός σε θέματα ενέργειας και αρθρογράφος της εφημερίδας New Europe, κ. Κωστής Γερόπουλος, και ο εκτελεστικός Διευθυντής Στρατηγικής και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Κέντρου Αριστείας «Ακρόπολις, Υποναύαρχος ΠΝ ε.α. Γεώργιος Τσόγκας.

Το εφετινό συνέδριο της Πα.Δ.Ε.Ε. – W.H.I.A., “Climate Crisis & Green Energy Forum”, υποστήριξαν μία σειρά από σημαντικές εταιρείες και φορείς. Αναλυτικότερα, Gold Supporter της εκδήλωσης ήταν η Tsakos Energy Navigation (TEN Ltd), η Enterprise Greece, η Hill International και η GaiaComm συμμετείχαν ως Silver Supporters, ενώ Bronze Supporters ήταν η Arcadia Shipmanagement Co Ltd, η ΕΥΔΑΠ και η ΤΕΧΑΝ envipco.