Συζητήθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο τα ασφαλιστικά μέτρα για την Καλλιρρόη

Συζητήθηκαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο τα ασφαλιστικά μέτρα για την Καλλιρρόη

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στο Τμήμα Διακοπών έγινε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει κάτοικοι κατά της λειτουργίας της Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας.

Σε μια διαδικασία που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, κατέθεσαν μάρτυρες από όλες τις πλευρές, ενώ μέχρι την Παρασκευή πρέπει να κατατεθούν ενώπιον της προέδρου Πρωτοδικών που προήδρευσε της συζήτησης υπομνήματα και προτάσεις.

Ο δικηγόρος των κατοίκων, Τάσος Κοσμάς, εκτίμησε ότι λόγω της σοβαρότητας του θέματος η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων μπορεί να εκδοθεί και εντός του καλοκαιριού.

Οι κάτοικοι
Κατά τη συζήτηση χθες στο δικαστήριο από την πλευρά των κατοίκων κατέθεσε ο κ. Δημήτριος Καπόπουλος, από την πλευρά της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ανδρέας Τσουκαλάς και εκ μέρους της διαχειρίστριας εταιρείας ο Νίκος Ντονάς.

Σύμφωνα με το δικηγόρο των κατοίκων, έχουν προκύψεις στοιχεία, τα οποία και θα κατατεθούν στο δικαστήριο, που δικαιολογούν και την ανησυχία και το αίτημα των κατοίκων για διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου, όπως αυτό τώρα λειτουργεί.

«Το θέμα είναι κατεπείγον, διότι προκύπτουν πολύ μεγάλοι κίνδυνοι. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα», τόνισε ο κ. Κοσμάς.

Εκπρόσωποι των κατοίκων της Καλλιρρόης, του προέδρου του χωριού, του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιρρόης, της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Χωριών Δήμου Οιχαλίας, της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Καλλιρρόης και όμορων χωριών και της Σουηδικής Κοινότητας της Καλλιρρόης «Ο Ελαιώνας», την Κυριακή πραγματοποίησαν συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, καθώς και τον προγραμματισμό των επομένων ενεργειών τους μετά την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου για τα σκουπίδια.

Σε ανακοίνωσή τους, μάλιστα, οι εκπρόσωποι αυτών των φορέων τονίζουν:

-Η τοπική κοινωνία της άνω Μεσσηνίας δίνει εδώ και δέκα χρόνια ένα δίκαιο, έντιμο, ανιδιοτελή και ακομμάτιστο αγώνα για την αποτροπή της κατασκευής σκουπιδοεργοστασίου με ΧΥΤΥ στη θέση “Όνι” της Καλλιρρόης. Ο αγώνας αυτός και όλες οι προσπάθειες που έγιναν, όλες με καθόλα νόμιμες ενέργειες, βασίστηκαν αποκλειστικά και μόνο σε επιστημονικές μελέτες και σε κάθε είδους νόμιμα και τεκμηριωμένα στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν την ακαταλληλότητα της συγκεκριμένης θέσης. Αγωνιστήκαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε έχοντας απέναντί μας ένα σκληρό και αδίστακτο πολιτικό-οικονομικό-δικαστικό κατεστημένο που λυσσαλέα και προκλητικά προώθησε την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου.

-Στο χώρο του σκουπιδοεργοστασίου έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται κατασκευαστικές εργασίες χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές και προβλεπόμενες άδειες.

-Οι εργασίες κατασκευής του καταστροφικού ΧΥΤΥ δεν έχουν ελεγχθεί ως προς το σύννομο της κατασκευής του και με βάση αυτά που προβλέπουν οι σχετικές μελέτες.

Νέα συνάντηση
Επιπρόσθετα, υπενθυμίζουν ότι, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απορρίψει χρηματοδοτικά, τεχνικά και περιβαλλοντικά το συγκεκριμένο έργο, η ελληνική Πολιτεία αγνοεί τις τόσο σημαντικές παρατηρήσεις της Επιτροπής, χωρίς να υπολογίζει τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία ενός εργοστασίου με ΧΥΤΥ στην υγεία των κατοίκων, το περιβάλλον και την οικονομία ολόκληρης της περιοχής της άνω Μεσσηνίας.

Στηλιτεύουν, επίσης, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί ο εκλεγμένος και θεσμικός εκπρόσωπος των κατοίκων της Καλλιρρόης, προκειμένου να λάβει γνώση και να εκφράσει την όποια άποψη ή αντίρρηση έχει για όλα όσα πραγματοποιούνται στο χώρο κατασκευής του έργου.

Τέλος, τονίζουν: «Η τοπική κοινωνία παραμένει ανυποχώρητη και σταθερή στις απόψεις της όσον αφορά στην κατασκευή και τη λειτουργία σκουπιδοεργοστασίου με ΧΥΤΥ πλησίον της Καλλιρρόης και ενωμένη θα συνεχίσει τον αγώνα της προκειμένου να αποτρέψει την συνέχεια της λειτουργίας ενός τέτοιου καταστροφικού για την περιοχή μας έργου. Η τοπική κοινωνία θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο τόσον εντός όσον και εκτός Ελλάδος, για να αποτρέψει την ολοκλήρωση της κατασκευής και της λειτουργίας του σκουπιδοεργοστασίου στη συγκεκριμένη περιοχή της Καλλιρρόης, γιατί σε περίπτωση που αυτό συμβεί, θα αποβεί καταστροφικό για το περιβάλλον και θα αποτελέσει την ταφόπλακα της υγείας και της οικονομίας των κατοίκων ολόκληρης της περιοχής της Άνω Μεσσηνίας».

Ολοκληρώνοντας τη συνάντησή τους, κάλεσαν τη δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο και όλους τους κάτοικους της Καλλιρρόης και της γύρω περιοχής να παραστούν στη χθεσινή συζήτηση στο δικαστήριο, αλλά και να παρευρεθούν το Σάββατο 22 Ιουλίου, στις 8.00 το βράδυ, στο προαύλιο του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Καλλιρρόης, όπου θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για το θέμα αυτό.

Της Βίκυς Βετουλάκη