Το αβοκάντο… μπαίνει στην παραγωγή της Μεσσηνίας

Το αβοκάντο… μπαίνει  στην παραγωγή της Μεσσηνίας

Παρουσία του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Στάθη Αναστασόπουλου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Αβοκάντο – μια καλλιέργεια που διαρκώς επεκτείνεται» αύριο στο Πάρκο Βλαχέρνας στα Φιλιατρά.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Δράσεις για την επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”, ύψους 99.200 ευρώ, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Πελοποννήσου, και υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με τη συμμετοχή των ΔΑΟΚ Λακωνίας, Μεσσηνίας και Τριφυλίας.

Η επιλογή των επιδεικτικών αγρών έγινε με την καθοδήγηση της ερευνητικής ομάδας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και της υπεύθυνης του προγράμματος, δρος Τζατζάνη, κατά το προηγούμενο έτος. Στη συνέχεια παραδόθηκαν στους παραγωγούς φυτά αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι και αννόνα τσεριμόγια διαφόρων ποικιλιών, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των πρότυπων επιδεικτικών αγροκτημάτων με την παράδοση και επιλεγμένων ποικιλιών μακαντάμια.

Η δε επιστημονική ομάδα θα επισκεφτεί για τρίτη φορά τους πιλοτικούς αγρούς για αξιολόγηση και παροχή συμβουλευτικής και συγκεκριμένα, σήμερα θα βρίσκεται στην Καλαμάτα και αύριο στην Τριφυλία.

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου να εξοικειωθούν με τις νέες αυτές καλλιέργειες, με πολλαπλά οφέλη, όπως η ανασυγκρότηση της γεωργίας, η προώθηση των υποτροπικών ειδών ως εναλλακτικές καλλιέργειες και η είσοδος νέων προϊόντων υψηλής αξίας στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.