Υπόθεση εμπρησμών: Ο 30χρονος αρνήθηκε τις πράξεις αλλά και την ομολογία του

Υπόθεση εμπρησμών: Ο 30χρονος αρνήθηκε τις πράξεις αλλά και την ομολογία του

Προφυλακίστηκε ο 30χρονος που κατηγορείται για εμπρησμούς

Στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας προσήχθη χθες το πρωί ο 30χρονος που συνελήφθη την Τετάρτη κατηγορούμενος για πυρκαγιές. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, είχε αναφέρει με tweet ότι ο 30χρονος είχε ομολογήσει δύο πρόσφατες φωτιές, μία σε Υάμεια και μία Χρυσοκελλαριά, καθώς και μία την προηγούμενη χρονιά.

Από τη στιγμή που ο 30χρονος συνελήφθη, μεταφέρθηκε δύο φορές στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, απ’ όπου έλαβε προθεσμία να απολογηθεί, ενώ σε αυτό το διάστημα ομολόγησε μια ακόμα μεγάλη φωτιά, εκείνη στο Βασιλίτσι το 2021.

Μετά την πολύωρη απολογία του, χθες, εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν την προσωρινή κράτηση του 30χρονου, με το συνήγορο υπεράσπισης, Αντώνη Κατσά, να δηλώνει ότι ήταν μεν μια απόφαση που περίμενε, αλλά τα πράγματα δεν είναι όπως αρχικά ομολόγησε ο πελάτης του.

Ειδικότερα, ο κ. Κατσάς δήλωσε ότι με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία της δικογραφίας και κυρίως την ομολογία του κατηγορουμένου, η απόφαση για προσωρινή κράτηση ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει και μιαν άλλη διάσταση, που δεν είναι ευρέως γνωστή μέχρι σήμερα. Έτσι ως υπερασπιστής του έκανε αίτημα να υπάρξει πραγματογνωμοσύνη από ειδικό που θα αποφανθεί περί της πνευματικής και ψυχικής κατάστασης του κατηγορουμένου.

Σύμφωνα με τον Κατσά, ο 30χρονος αρνείται τις κατηγορίες, ανασκευάζει και ανακαλεί την ομολογία του, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο κάμερες προς την κατεύθυνση του χώρου που μπήκαν οι φωτιές και καταγράφουν όλη την κίνηση του δρόμου. Υπέβαλε, λοιπόν, αίτημα να ελεγχθεί το συγκεκριμένο υλικό και να φανεί αν ο κατηγορούμενος κινήθηκε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Το συγκεκριμένο στοιχείο, πρόσθεσε, είναι πάρα πολύ σοβαρό και θα αποδείξει την όποια αξιοπιστία του κατηγορουμένου, αφού αν δεν έχει περάσει προς τα συγκεκριμένα σημεία τις επίμαχες στιγμές, αλλά έχει ομολογήσει, η υπόθεση παίρνει άλλου είδους διάσταση, με τον 30χρονο να ισχυρίζεται ότι η ομολογία του ήταν προϊόν έντονης πίεσης, ψυχολογικής και εν μέρει σωματικής.

Σχετικά με παλιές υποθέσεις που εκκρεμούσαν εις βάρος του κατηγορουμένου, ο κ. Κατσάς δήλωσε ότι πλέον όλες συγχωνεύθηκαν σε μία δικογραφία, κάτι επιβαρυντικό, αφού, όπως είπε, δεν κρίθηκε το χθεσινό αποτέλεσμα από τις δύο τελευταίες πυρκαγιές.

Κατά το συνήγορο, υπήρξαν χθες μάρτυρες από το χωριό του κατηγορουμένου που ισχυρίστηκαν ότι ο 30χρονος έχει αυξημένη φαντασία και ό,τι κατέθεσε ως ομολογία δεν είναι προϊόν μιας ήρεμης  σκέψης και συγκροτημένης άποψης για κάποια γεγονότα, αλλά αποτέλεσμα κάποιου ιδιαίτερου προβλήματος που έχει.

Κλείνοντας ο κ. Κατσάς σχολίασε ότι το αποτέλεσμα της προσωρινής κράτησης, ανεξαρτήτως των γεγονότων που αναδεικνύονται μέσα από τη δικογραφία και την ομολογία του δράστη, έχει άμεση σχέση και με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, καθώς καίγεται όλη η Ελλάδα. Δικαιολογημένα, κατά την άποψή του, και οι ανακριτικές και οι εισαγγελικές αρχές είχαν μια ευαισθησία παραπάνω για αυτή τους την απόφαση.
Π.Μπ.