1.241 καταγγελίες και 53 συλλήψεις για κακοποίηση ζώων από τις αρχές Ιουλίου

1.241 καταγγελίες και 53 συλλήψεις για κακοποίηση ζώων από τις αρχές Ιουλίου

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών που δεν κλείνουν τα μάτια σε περιστατικά βαναυσότητας εναντίον των ζώων φαίνεται πως αποδίδει καρπούς, καθώς έγιναν 1.241 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων στην Ελληνική Αστυνομία από τις αρχές Ιουλίου 2023 έως και το Σάββατο 19 Αυγούστου, ενώ έχουν σχηματισθεί 245 ποινικές δικογραφίες και έχουν συλληφθεί 53 άτομα.

Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα, από αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., σε συνεργασία με Δήμους, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το υπουργείο Εσωτερικών, έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα σε 282 περιπτώσεις, με το ύψος τους να ανέρχεται σε 964.400 ευρώ.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ. «δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην πιστή τήρηση και εφαρμογή της νομοθεσίας σχετικά με την προστασία αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, θέτοντας ως στόχο την εξάλειψη περιστατικών κακοποίησης και βασανισμού τους».

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό «10410» για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης ζώων, ενώ στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr) υφίστανται χρήσιμες οδηγίες και συμβουλές για την προστασία των ζώων συντροφιάς.

Τέλος, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων της και σε συνεργασία με τους λοιπούς συναρμόδιους φορείς, συνεχίζει καθημερινά την εφαρμογή εξειδικευμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, που θα συντελέσουν αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του αρνητικού φαινόμενου της κακοποίησης των ζώων, αλλά και ταυτόχρονα στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματα των ζώων και τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους.