20ή γιορτή σύκου: Αναζητούνται πολιτικές ανάπτυξης του προϊόντος

20ή γιορτή σύκου: Αναζητούνται πολιτικές  ανάπτυξης του προϊόντος

Την ανάγκη να υπάρξει εθνική πολιτική για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και των ανθρώπων της υπαίθρου επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, στο χαιρετισμό του κατά την 20ή γιορτή σύκου στον Πολύλοφο Μεσσηνίας το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Μιλώντας ο Π. Νίκας στην εν λόγω εκδήλωση -η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, που συνέδραμε οικονομικά με περίπου 6.000 ευρώ- τη χαρακτήρισε ως “μια μεγάλη αγροτική πανελλαδική έκθεση προβολής ενός σημαντικού από την αρχαιότητα αγροτικού προϊόντος, το οποίο μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα στήριξε οικονομικά πολλές οικογένειες στη Μεσσηνία”, όπως σημείωσε.

Επίσης, τόνισε ότι αν και η παραγωγή του σύκου έχει μειωθεί πλέον, παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να δίνει εισόδημα -“αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και υποδομές”,  σχολίασε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σημείωσε ότι η Περιφέρεια στηρίζει και συνδράμει οικονομικά τις εκδηλώσεις που ως αντικείμενο έχουν την προβολή του πρωτογενούς τομέα και των προϊόντων του.

Σε ό,τι αφορά τη γιορτή, εκείνο που πρέπει να σημειωθεί από τις σύντομες ομιλίες είναι τα συγχαρητήρια που αποδόθηκαν από όλους σχεδόν προς τη ΣΥΚΙΚΗ, για την υποστήριξη του σύκου και των παραγωγών, οι έπαινοι προς το Σύλλογο και τον πρόεδρό του, Θανάση Αναστασόπουλο, για το έργο τους, ενώ κυρίως ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Παναγιώτης Παπαγεωργίου, για μια ακόμη χρονιά τόνισε ότι είναι ανάγκη να επιταχυνθούν τα έργα στήριξης της συκοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα της άρδευσης, καθώς και το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης.

Το πλήθος του κόσμου διασκέδασε με τον Στέλιο Διονυσίου και την Αγνή Καλουμένου. Η δε είσοδος ήταν δωρεάν, στους επισκέπτες προσφέρθηκαν γλυκίσματα με βασικό υλικό το σύκο, καθώς και άλλα είδη, από χορηγούς της εκδήλωσης.

Ομιλίες
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολυλόφου, Θανάσης Αναστασόπουλος, ευχαρίστησε τον κόσμο για την προσέλευσή του και σε μια σύντομη αναφορά του στα 20 χρόνια Γιορτής Σύκου, τόνισε οι δύο μεγάλοι στυλοβάτες της επιτυχίας είναι οι κάτοικοι του Πολυλόφου, που στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις τη διοργάνωση και η ΣΥΚΙΚΗ, μέσα από τη στήριξη του προγράμματος των Μεσσηνιακών Ημερών Σύκου και τη στιβαρή υποστήριξη των συκοπαραγωγών.

Ο Θανάσης Αναστασόπουλος τόνισε ότι η Γιορτή Σύκου Πολυλόφου είναι από τις πιο φημισμένες και ποιοτικές γιορτές αγροτικών προϊόντων στη χώρα, ενώ έχει επιτύχει μια εντυπωσιακή διαφήμιση σε όλη την Ελλάδα τόσο του προϊόντος όσο και του ίδιου του χωριού, του Δήμου Μεσσήνης στο οποίο υπάγεται ο Πολύλοφος, της Καλαμάτας ως πρωτεύουσας του νομού και ως σχετικά γειτονικής πόλης, της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου.

Ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, είπε ότι για την περιοχή ο Δήμος έχει ολοκληρώσει, με την καθοριστική υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τη μελέτη για τη λιμνοδεξαμενή του Τρικόρφου, από την οποία θα αρδεύονται και οι συκεώνες. Σημείωσε επίσης ότι ολοκληρώνεται μεγάλο έργο αγροτικής οδοποιίας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ενώ ξεκινά το έργο της οδικής σύνδεσης του Πολυλόφου με την Μυρτοποταμιά, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.  Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης, Γιάννης Λαμπρόπουλος και Περικλής Μαντάς.