36η Γιορτή Πατάτας στην Αλαγονία: Γέμισε κόσμο και υποσχέσεις το σημείο αναφοράς της περιοχής

36η Γιορτή Πατάτας στην Αλαγονία: Γέμισε κόσμο και υποσχέσεις  το σημείο αναφοράς της περιοχής

Η… ταυτότητα της Αλαγονίας, το κτήριο του Κέντρου Πατατόσπορου, έπειτα από 35 χρόνια ερήμωσης, γέμισε από εντυπωσιακό πλήθος κόσμου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Στον εξωτερικό του χώρο πραγματοποιήθηκε η 36η Γιορτή Πατάτας Αλαγονίας, η οποία έχει πια ξεφύγει από την καθιερωμένη επανάληψη ενός πανηγυριού με αφορμή την ιστορία της περιοχής στην καλλιέργεια πατάτας.

Η εκδήλωση έχει πλέον αποκτήσει χαρακτηριστικά μεγάλης γιορτής, στην οποία προβάλλονται τοπικά προϊόντα, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και εναλλακτικές και αναγκαίες προτάσεις σεβασμού της φύσης από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο λειτούργησαν πάγκοι με προϊόντα τοπικών παραγωγών, πάγκος του Κέντρου Φυσικής Καλλιέργειας, “υποκατάστημα” του SwapShop-Δημοτικό Κατάστημα Αλαγονίας με διάφορα είδη, όπως ενδύματα που δεν υπάρχει λόγος να καταλήξουν στα απορρίμματα, εργαστήριο παιδικής δημιουργίας.

Κυρίως όμως η μεγάλη γιορτή ολοκληρώθηκε με τα ελάχιστα δυνατά απορρίμματα, ήταν, δηλαδή, μια σχεδόν “zero waste” εκδήλωση, χωρίς πλαστικά πιατάκια, ποτηράκια, τραπεζομάντηλα κ.λπ.

Η πραγματοποίηση της Γιορτής Πατάτας στο Κέντρο ήταν ένας στόχος που είχε από πολλά χρόνια ο διοργανωτής της εκδήλωσης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας, ο οποίος επιτεύχθηκε φέτος.

Μάλιστα, ο Σύλλογος της Αλαγονίας ζητά να του παραχωρηθεί το κτήριο του Κέντρου Πατατόσπορου, προκειμένου να το αναδείξει με δράσεις που καλύπτουν τον πολιτισμό, την ιστορία της περιοχής, αλλά και την υποστήριξη των σύγχρονων παραγωγικών δράσεων.

Την 36η Γιορτή Πατάτας Αλαγονίας επισκέφθηκαν ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, που είναι εκ νέου υποψήφιος, όπως επίσης οι υποψήφιοι δήμαρχοι Βασίλης Τζαμουράνης (Καλαμάτα_ΜΕΤΑ) και Δημήτρης Οικονομάκος (Λαϊκή Συσπείρωση Καλαμάτας).

Σε ό,τι αφορά την παραχώρηση του Κέντρου Πατατόσπορου από το υπουργείο στο Δήμο και εν συνεχεία στον Πολιτιστικό Σύλλογο, οι υποψήφιοι δήμαρχοι τόνισαν ότι η σχετική πρόταση αποτελεί την καλύτερη λύση και δεσμεύτηκαν ότι θα επιδιώξουν την ικανοποίησή της.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας Ελένη Λούρα, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αλαγονίας Γιώργος Καζάκος, ενώ ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος στη δική του ομιλία αναφέρθηκε σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως οι κατολισθήσεις, τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αντιμετώπισή τους και σημείωσε ότι η καλή συνεργασία όλων, η οποία είπε ότι υπάρχει, είναι ο όρος για τη λύση των προβλημάτων.

Ανάλογες αναφορές έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Τζαμουράνης, ενώ ο υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Οικονομάκος τόνισε ότι τα προβλήματα δε λύνονται με ευχές, αλλά με διεκδικήσεις.