Αννίτα Παναγοπούλου: «Η αρχιτεκτονική παρέμεινε η αγάπη μου, μα ο σχεδιασμός κοσμημάτων έγινε ο νέος έρωτας»

Αννίτα Παναγοπούλου: «Η αρχιτεκτονική παρέμεινε η αγάπη μου, μα ο σχεδιασμός κοσμημάτων έγινε ο νέος έρωτας»

Μια οικογενειακή συνάντηση της παλιάς γενιάς (Χρυσός Ασήμι) και της νέας δημιουργού (Treasure box) – Την Παρασκευή στην Καλαμάτα η παρουσίαση των «θησαυρών» της Αννίτας Παναγοπούλου

Κάτι διαφορετικό… Κοσμήματα… Και την αφορμή γι’ αυτό δίνει η παρουσίαση της Καλαματιανής αρχιτέκτονα και σχεδιάστριας κοσμημάτων, Αννίτας Παναγοπούλου, την προσεχή Παρασκευή, 11 Αυγούστου (7.30-10.30 μ.μ.), στο παραδοσιακό οικογενειακό κατάστημα, στην Αριστομένους. Η παλιά γενιά (Χρυσός Ασήμι) και η νέα (Treasure Box) συμπράττουν και ανοίγονται στο κοινό, με μια διαδραστική εκδήλωση, που χαράσσει διαδρόμους επιχειρηματικότητας, φέρει νέες ιδέες, τόλμη και καινοτομία και, πάνω απ’ όλα, αναδεικνύει το ανήσυχο δημιουργικό και καλλιτεχνικό πνεύμα των ανθρώπων της Καλαμάτας, οι οποίοι, όπου κι αν πάνε, διατηρούν μια στέρεη και εύρωστη ρίζα σύνδεσης και αλληλεπίδρασης.

Ο λόγος στην κα Παναγοπούλου, για να μας πει για τις καλλιτεχνικές ανησυχίες και δημιουργίες, τις διαδρομές και τις εμπνεύσεις της, αλλά και για το επικείμενο event της παρουσίασης της «Breeze Collection», της αέρινης συλλογής, σε ελεύθερη μετάφραση, που ετοίμασε μέσα από το κουτί των θησαυρών της…

-Πώς η Αννίτα Παναγοπούλου από δραστήρια και βραβευμένη αρχιτέκτονας στράφηκε στο κόσμημα; Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στα δύο αυτά δημιουργικά πεδία;

Μετά τη γέννηση της κόρης μου, η ανάγκη για δημιουργία έγινε ακόμη πιο έντονη, καθώς και η ανάγκη για πιο άμεση επαφή με τις γυναίκες. Ήθελα να νιώθω πως τους προσφέρω κάτι που θα τους χάριζε χαμόγελο, λάμψη και θα προσέθετε στην ομορφιά τους. Η αρχιτεκτονική παρέμεινε η αγάπη μου, μα ο σχεδιασμός κοσμημάτων έγινε ο νέος έρωτας. Ως αρχιτέκτονας είχα την καλλιτεχνική βάση, μα και την παιδεία για να ακολουθήσω ένα όνειρο που είχα από μικρή ηλικία. Και αυτό δεν ήταν άλλο, από τη δημιουργία ενός ξεχωριστού brand κοσμημάτων.

-Τα κοσμήματα είναι πολυτέλεια στην εποχή μας; Αφορούν μόνο μια ελίτ;

Υπάρχουν πολλοί δημιουργοί και μεγάλη γκάμα, ακόμη και στις τιμές κοσμημάτων, ανάλογα με την ποιότητα και το σχεδιαστικό υπόβαθρο αυτών. Τα κοσμήματα που δημιουργούμε εμείς ως brand, αφορούν σε κάθε γυναίκα που θέλει να φορά και να χαίρεται τα κοσμήματά της καθημερινά, από την εργασία της ως και την ψυχαγωγία της. Πιστεύουμε πως έχουμε ένα προϊόν που είναι ποιοτικό, με σχεδιαστική φινέτσα και παράλληλα σε προσιτές τιμές, ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να ανανεώνει τη συλλογή κοσμημάτων της με νέα σχέδια, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

-Τα κλασικά κοσμήματα έχουν λόγο ύπαρξης ή έχουν ξεπεραστεί από τους γρήγορους ρυθμούς, το μοντέρνο, την τεχνολογία;

Πιστεύω πως ακόμη και ένα κατά τ’ άλλα κλασικό κόσμημα, ένα κόσμημα πιθανόν που έχει χαρίσει μια μητέρα στην κόρη της από δίκη της προσωπική συλλογή, μπορεί άνετα να ενταχθεί σε ένα σύγχρονο look, με το κατάλληλο styling και συνδυασμό. Το «πάντρεμα» νέων και παλιών δημιουργιών, όταν πρόκειται για κάτι ποιοτικό, μπορεί να φέρει ένα εξαίσιο αποτέλεσμα και να χαρίσει μια νότα δροσιάς σε κάτι παλιό, αλλά και συναισθηματική αξία σε κάτι νέο. Αυτό έχει εφαρμογή όχι μόνο στον χώρο της κοσμηματοποιίας αλλά και σε πολλούς άλλους χώρους και πλαίσια του design.

-Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των κοσμημάτων που δημιουργείς εσύ; Από πού παίρνεις την έμπνευση και πώς επιλέγεις τα υλικά σου;

Η φράση που μας χαρακτηρίζει είναι «Κάθε κόσμημα έχει να πει μια μικρή ιστορία». Ξεκινάμε κάθε νέο design, με μια μικρή ιστορία. Αγαπάμε το story telling. Κάνουμε την έρευνά μας και ύστερα πιάνουμε χαρτί και μολύβι. Πρώτα ανακαλύπτουμε τι είναι αυτό που θέλουμε να πούμε με ένα νέο κόσμημα, τι είναι αυτό που θέλουμε να νιώσει η γυναίκα που θα το φορέσει και, μέσα από αυτό, δημιουργούμε τη μορφή του. Όπως, για παράδειγμα, έγινε και με την τελευταία μας συλλογή. Η Lahore Collection, που είναι μέρος της νέας Breeze συλλογής, θέλαμε να έχει νότες ασιατικές, σχήματα, μορφές, αποχρώσεις που συναντάς σε ένα μακρινό ταξίδι σου. Παράλληλα, το μοτίβο του λαχουριού μάς έδωσε την έμπνευση. Ολόκληρη η συλλογή ονομάστηκε και έφερε δημιουργικές πινελιές από την πόλη Lahore του Βόρειου Πακιστάν και μετά … απλά αφεθήκαμε στο ταξίδι.

-Τι ακριβώς είναι αυτό που ετοιμάζεις στην Καλαμάτα και πώς ξεκίνησε η ιδέα;

Είναι η πρώτη φορά που μια πλήρης συλλογή του Treasure Box ταξιδεύει στην Καλαμάτα, στην πόλη που γεννήθηκα και αγαπώ. Θα έχουμε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσουμε τη νέα μας Breeze συλλογή, στο αγαπημένο χρυσοχοείο της πόλης, το Χρυσός Ασήμι-Αικατερίνη Παναγοπούλου, αυτή την Παρασκευή, 11 Αυγούστου 7:30μμ-10:30μμ. Είναι ένα κατάστημα που φέρει τη δίκη του ιστορία στον χώρο του κοσμήματος εδώ και 27 χρόνια και ανήκει στους γονείς μου. Έχω προσωπικά τεράστιο ενθουσιασμό γι’ αυτό το event, καθώς ανυπομονώ να συστήσω τη δουλειά μου και να έχω την τιμή να βοηθήσω κυρίες ή και κυρίους που θα μας επισκεφθούν, να επιλέξουν το πιο κατάλληλο κόσμημα που θα φορέσουν ή θα χαρίσουν.

-Ποια νομίζεις ότι είναι η σχέση του κόσμου, στην περιοχή μας, με το κόσμημα;

Κάθε φορά που επισκέπτομαι την Καλαμάτα θα συναναστραφώ με γυναίκες στο χρυσοχοείο των γονιών μου. Παρατηρώ με μεγάλη χαρά πως ο γυναικείος πληθυσμός της πόλης μας έχει καταπληκτικό γούστο, αγαπά το σύγχρονο design, έχει γνώσεις σχετικά με την ποιότητα των κοσμημάτων και θέλει πάντα κάτι φρέσκο και με ιδιαίτερο σχεδιασμό να αποκτήσει. Εν ολίγοις, υπάρχει χώρος για να συστήσεις νέα πράγματα στην Καλαμάτα. Υπάρχει ανταπόκριση. Και αυτό ήταν κάτι που μου έδωσε προσωπικά και κίνητρο, να πάρω το θάρρος για πρώτη φορά να «ταξιδέψω» τις δικές μου δημιουργίες στην πόλη.

-Τι θα έλεγες για να προσκαλέσεις τον κόσμο;

Σας περιμένουμε να δημιουργήσουμε και να διηγηθούμε παρέα νέες ιστορίες!

Ανυπομονώ να σας συστήσω την αγαπημένη μου, μέχρι σήμερα, συλλογή, που εύχομαι κι εσείς να αγκαλιάσετε με τις επιλογές σας…


Το Treasure Box και η δημιουργός του…

«Κάθε κόσμημα έχει να πει μια μικρή ιστορία»… Με αυτή τη φράση-οδηγό ξεκινά η δημιουργία κάθε κοσμήματος του Treasure Box.

Εμπνευστής και δημιουργός του brand είναι η Αννίτα Παναγοπούλου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα, προερχόμενη από οικογένεια κοσμηματοπωλών. Ακολούθησε το ανήσυχο, καλλιτεχνικό της πνεύμα, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο τμήμα Αρχιτεκτονικής του Manchester School of Architecture. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως αρχιτέκτονας, ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα χειροποίητου κοσμήματος στο Κολλέγιο Αθηνών, δίπλα σε έναν δάσκαλο, που, όπως η ίδια λέει, την έμαθε να αγαπάει τη λεπτομέρεια.

Το Treasure Box δημιουργήθηκε το 2014 και, από τότε μέχρι και σήμερα, στεγάζει τις ιδέες και τις δημιουργίες της σχεδιάστριας. Η έμπνευση προέρχεται από τη σύγχρονη γυναίκα, που αγαπά να χαίρεται τα κοσμήματά της καθημερινά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της.

Το Treasure Box εδρεύει στον Χολαργό και διατηρεί ηλεκτρονικό κατάστημα. Η ομάδα που αποτελεί σήμερα το δυναμικό του brand εστιάζει στον ξεχωριστό σχεδιασμό και την άριστη ποιότητα.

Της Χριστίνας Ελευθεράκη