Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Υψηλοί τόνοι στην προτελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές

Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Υψηλοί τόνοι στην προτελευταία συνεδρίαση πριν τις εκλογές

Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων αεροπόρων στις φωτιές της Εύβοιας

Πραγματοποιήθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, η 16η τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας και, για μια ακόμη φορά, ανέβηκαν οι τόνοι, με αφορμή τη μη τήρηση των κανονισμών των συνεδριάσεων, ενώ λίγο πριν την έναρξη, επτά νέοι πραγματοποίησαν αυτόβουλη παρέμβαση για τους άστεγους της πόλης, εκπροσωπώντας ελεύθερα-κοινωνικά τοπικά σχήματα.

Παράλληλα, το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο αποτέλεσε το «βάπτισμα του πυρός» για τους δύο νεοεισαχθέντες δημοτικούς συμβούλους στις συνεδριάσεις, τους Ανδρέα Ζαγάκο και Βασίλη Πουλόπουλο, οι οποίοι εκπροσώπησαν τον συνδυασμό με τον οποίο έχουν εκλεγεί «Καλαμάτα – Τόπος Ζωής».

Άστεγοι στην Καλαμάτα

Ξεκινώντας την παρέμβασή τους οι νέοι των συλλογικοτήτων «Ταράτσα» και «Μαφάλντα», που ζήτησαν να απευθυνθούν στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αναφέρθηκαν σ’ ένα μεγάλο αριθμό άστεγων ατόμων που διαβιούν στην Καλαμάτα, ζητώντας από τη δημοτική αρχή την καθημερινή λειτουργία των δημοτικών υπνωτηρίων και την αξιοποίηση των κτηρίων που διαθέτει αναξιοποίητα η πόλη για τη στέγασή τους.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας απάντησε λέγοντας ότι οι άστεγοι σε καμία περίπτωση δεν αφορούν σε τριψήφιο αριθμό, όπως αναφέρθηκε, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τους ανθρώπους που βρίσκονται χωρίς στέγη, ώστε να φιλοξενούνται, όταν υπάρχει ανάγκη, στα δημοτικά υπνωτήρια. Τέλος, έκλεισε αναφέροντας ότι στον Δήμο Καλαμάτας δεν υπάρχουν αναξιοποίητα και άδεια κτήρια, ευρύτερα, αλλά και ειδικότερα για τη χρήση που αναφέρθηκε.

Παίρνοντας τον λόγο ο Βασίλης Τζαμουράνης, ως επικεφαλής του «Πρότυπου Δήμου», παρότι αναγνώρισε και ο ίδιος ότι στη συνολική τοποθέτηση των νέων για τους άστεγους διατυπώθηκαν υπερβολές, εντούτοις, σημείωσε ότι θίχτηκαν ζητήματα τα οποία έχουν επισημανθεί και από την παράταξή του στο παρελθόν.

Μειωμένες αφίξεις πτήσεων

Το ζήτημα των μειωμένων πτήσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας έφερε στο δημοτικό συμβούλιο, εκ μέρους του «Ανοιχτού Δήμου-Ενεργοί Πολίτες» ο Χρήστος Αναστασόπουλος, επικαλούμενος την πρόσφατη δημοσίευση στοιχείων του ΙΝΣΕΤΕ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος, τα στοιχεία που αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2023 παρουσιάζουν μείωση στις διεθνείς πτήσεις που φθάνουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, στο ύψος του 7,6%, θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσο αυτή η εικόνα προβλημάτισε τη δημοτική αρχή και εάν έγινε προσπάθεια για να ληφθούν μέτρα.

Παίρνοντας θέση επί του παραπάνω θέματος, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, σχολίασε ότι η μείωση των αφίξεων είναι ένα ζήτημα που παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα και δεν αφορά μόνο στην Καλαμάτα., ενώ πρόσθεσε ότι «όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ποιοι είναι οι λόγοι. Πέρσι υπήρχε πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, φέτος υπάρχει μείωση. Ελπίζουμε αυτό να διορθωθεί τους επόμενους μήνες».

Στάσεις αστικών λεωφορείων

Στην ελλιπή ύπαρξη στάσεων για αστικά λεωφορεία σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, στάθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο ίδιος, αυτό το πρόβλημα παρατηρείται έντονα στην οδό Λακωνικής, από το ύψος του Ασύλου μέχρι και το ξενοδοχείο «Fotini».

Απαντώντας, ο Θανάσης Βασιλόπουλος εξήγησε ότι στο σημείο που αναφέρθηκε είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν τρεις στάσεις λεωφορείων, όμως, το ζήτημα επικινδυνότητας λόγω μη ύπαρξης πεζοδρομίου είναι ο λόγος που δεν έχει υλοποιηθεί κάτι τέτοιο μέχρι τώρα. Περαιτέρω, ο δήμαρχος Καλαμάτας ανέφερε ότι δρομολογείται η δημιουργία μικρών «πεζοδρομίων», ώστε να διευκολύνονται όσοι χρειάζεται να περιμένουν με ασφάλεια σ’ αυτές τις στάσεις επί της Λακωνικής.

Παραλαβή μαρίνας Καλαμάτας

Αναβολή για την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (στις 28 Αυγούστου) πήρε η συζήτηση για την παραλαβή της μαρίνας Καλαμάτας από τη διοίκηση που την είχε αναλάβει μέχρι πρόσφατα, και την οποία θα αναλάβει ο δήμος.

Όπως προβλέπεται στη συνεδρίαση, στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να συζητηθεί η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής, καθώς και η εξεύρεση του τρόπου λειτουργίας της μαρίνας από εδώ και πέρα.

Της Χριστίνας Μανδρώνη