Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας: Παρέμβαση όσον αφορά στην προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας: Παρέμβαση όσον αφορά στην προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Παρέμβαση όσον αφορά στην προετοιμασία του Δήμου Καλαμάτας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κάνει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Καλαμάτας.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Στις 19/7/2023 ο Δήμος Καλαμάτας διοργάνωσε συσκέψεις, στο πλαίσιο προετοιμασίας του για τις εργασίες στα σχολεία του Δήμου μας την περίοδο του καλοκαιριού. Στις συσκέψεις αυτές (ξεχωριστές για την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση), εκτός από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, συμμετείχε και το σύνολο σχεδόν των διευθυντών των σχολείων, καθώς και η Ένωση Γονέων του Δήμου Καλαμάτας.

Οι διευθυντές των σχολείων στο σύνολό τους σχεδόν είχαν καταγράψει πλήρως όλα τα τεχνικά θέματα που απασχολούν τα σχολεία τους. Προβλήματα που πολλά από αυτά είναι χρόνια και άλλα που προκύπτουν από φυσιολογικές ή μη φθορές [προσβασιμότητα ΑμεΑ, οροφές και κουφώματα που στάζουν νερά, έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, έλλειψη αθλητικού υλικού, σχολεία που έχουν να βαφτούν πολλά χρόνια, προβλήματα στην πυρασφάλεια, λίγες ώρες καθαριότητας του σχολείου, χαλασμένες πόρτες, χαλασμένα συστήματα συναγερμού, ακατάλληλοι χώροι υγιεινής, προβλήματα με το internet, χαλασμένες βρύσες, συντήρηση και καλλωπισμός προαυλίων χώρων, τοποθέτηση καθισμάτων στα προαύλια (παγκάκια), φύλαξη, κλιματισμός, ηλεκτρολογικές – υδραυλικές – αποχετευτικές εγκαταστάσεις, περιφράξεις, παλιά φωτιστικά, πάγιος εξοπλισμός (θρανία, καθίσματα, γραφεία, βιβλιοθήκες, δια δραστικοί πίνακες κ.ά.), επικινδυνότητα στην πρόσβαση στα σχολεία από τους δρόμους (πεζοδρόμια κ.ά.), κουρτίνες, έλλειψη αιθουσών, προβλήματα με πόρτες και κουφώματα, ανελκυστήρες, ακατάλληλα δάπεδα (φθαρμένα, ολισθηρά), προβλήματα στην θέρμανση, στέγαστρα, κ.α.)].

Η Ένωση, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για τη σύσκεψη αυτή, επικοινώνησε με το σύνολο σχεδόν των μελών της (σχολείων που συμμετέχουν στην Ένωση) και όχι μόνο, προκειμένου να καταγραφούν εκ νέου τα επικαιροποιημένα προβλήματα που απασχολούν τα σχολεία μας. Προβλήματα που τόσο οι σύλλογοι γονέων κάθε σχολείου όσο και η Ένωση έχουν κοινοποιήσει πολλές φορές στις Δημοτικές Αρχές.

Στην τοποθέτησή της η Ένωση δε χρειάστηκε να αναφερθεί σε επιμέρους προβλήματα των σχολικών μονάδων, μιας και οι διευθυντές των σχολείων είχαν εξαιρετική και ουσιαστική παρουσία (παρόλο που πολλοί από αυτούς είχαν αναλάβει τα καθήκοντά τους λίγες μέρες νωρίτερα), πράγμα που αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον όπου μαθαίνουν τα παιδιά μας. Επικεντρωθήκαμε περισσότερο σε γενικά προβλήματα που απασχολούν το σύνολο των σχολείων και υπάγονται στην αρμοδιότητα του Δήμου.

Συγκεκριμένα, αναφερθήκαμε:

-Στο πρόβλημα της καθαριότητας. Επισημάναμε ότι οι ανάγκες των σχολείων μας είναι πολλαπλάσιες από αυτές που καλύπτονται σήμερα και τονίσαμε την αναγκαιότητα για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, που θα βρίσκεται στο σχολείο καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του και λίγο περισσότερο από αυτό, προκειμένου να καθαρίζεται το σχολείο για την επόμενη ημέρα.

-Στην απαίτησή μας για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πυροπροστασίας των σχολείων. Θεωρούμε αδιανόητο να συζητάμε ακόμη και τώρα για πράγματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα και αφορούν πρωτίστως στην ασφάλεια των παιδιών μας.

-Στην ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου αντισεισμικού ελέγχου των σχολείων μας. Γνωρίζουμε πως η ολοκλήρωση του πρωτοβάθμιου αντισεισμικού ελέγχου (στατιστικού κυρίως εντύπου) δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια των μαθητών σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η πόλη μας.

-Στην ελάχιστη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων από τις σχολικές επιτροπές, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία τους (έλλειψη γραφικής ύλης, εκτυπωτών, εργαστηριακού εξοπλισμού, υλικά καθαριότητας με το σταγονόμετρο κ.ά.).

-Στο πρόβλημα της σχολικής στέγης που αντιμετωπίζουν σχολικές μονάδες της πόλης μας (17ο Δημοτικό, Μπενάκειο Δημοτικό, Ειδικό Δημοτικό & Νηπιαγωγείο, Ειδικό Γυμνάσιο κ.ά.).

-Στα προβλήματα προσβασιμότητας ανθρώπων με δυσκολίες. Δεν υπάρχουν ράμπες & w.c. ΑμεΑ σε πολλά σχολεία, καθώς και ανελκυστήρες.

Στα παραπάνω θέματα που θίξαμε για πολλοστή φορά αναφέρθηκαν και πολλοί από τους διευθυντές των σχολείων, γεγονός που αποδεικνύει την ορθότητα των συνεχών παρεμβάσεων της Ένωσης για την κατάσταση των σχολικών υποδομών του Δήμου μας.

Από το γεγονός αυτό αποδεικνύεται ότι οι δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής για “πρωτόγνωρο έργο στα σχολεία” είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα και τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας.

Από τη μεριά της η Δημοτική Αρχή και οι υπηρεσιακοί της παράγοντες κατέγραψαν τα προβλήματα που δε γνώριζαν, αν και για τα περισσότερα ήταν ενήμεροι.

Για κάποια από αυτά δεσμεύτηκαν, σε κάποια άλλα είπαν ότι θα τα δουν άμεσα και για άλλα απέκλεισαν το ενδεχόμενο κάποιας παρέμβασης. Από τη μεριά μας ζητήθηκε επίμονα να μας δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των εργασιών που προτίθεται να αναλάβει ο Δήμος, δυστυχώς όμως δεν ήταν σε θέση να μας απαντήσουν, μιας και από ό,τι μας ενημέρωσαν, ο προγραμματισμός γίνεται κάθε Παρασκευή για τις εργασίες της επόμενης εβδομάδας.

Δεσμεύσεις δόθηκαν μόνο για τα παρακάτω: ως τις 20 Αυγούστου θα έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός της βλάστησης των προαύλιων χώρων, ως την 1η Σεπτεμβρίου το κλάδεμα των δέντρων, ως τις 5 Σεπτεμβρίου θα έχουν τοποθετηθεί οι καθαρίστριες, άμεσοι ελαιοχρωματισμοί των 7ου και του 18ου Δημοτικών και στην πορεία του 11ου, του 19ου, του 13ου και του 16ου.

Τέλος, ο δήμαρχος δεσμεύτηκε για νέα συνάντηση απολογισμού των εργασιών στα τέλη Αυγούστου.

Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη στην προετοιμασία των υπηρεσιών, αλλά πάγια θέση μας παραμένει η δημιουργία μόνιμης τεχνικής υπηρεσίας στο Δήμο, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα σχολεία, πλήρως στελεχωμένης, που η ύπαρξή της θα εξασφαλίζει: την επαρκή γνώση όλων των προβλημάτων, την έγκαιρη αξιολόγησή τους, το σωστό σχεδιασμό και γενικά θα βοηθούσε στη συντήρηση των σχολείων σε υψηλά επίπεδα και θα μείωνε και το κόστος των εργασιών.

Δε συμβιβαζόμαστε με τα λίγα!

Πολλές ήταν οι φορές που η Δημοτική Αρχή επικαλέστηκε τις περιορισμένες δυνατότητες που έχει και την αδυναμία της να παρέμβει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Απαιτούμε τα αυτονόητα!

Συνεπής στο ρόλο της διαχρονικά, η Ένωση Γονέων το επόμενο διάστημα θα επικοινωνήσει με τα μέλη της (σύλλογοι γονέων) και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να ενημερωθούμε – καταγράψουμε την κατάσταση των σχολείων και τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν, ώστε στην προγραμματισμένη σύσκεψη απολογισμού εργασιών να αναδείξουμε και να πιέσουμε έτι περαιτέρω για την επίλυση όλων των προβλημάτων των σχολείων».