Έντονες οσμές καπνού, ακόμα και σε περιοχές της Μεσσηνίας

Έντονες οσμές καπνού, ακόμα  και σε περιοχές της Μεσσηνίας

Όλη η Ελλάδα στις φλόγες – Ανείπωτη τραγωδία

Οι φωτιές που κατακαίνε την Ελλάδα, από μία άκρη έως την άλλη, ήρθαν και στη Μεσσηνία. Ευτυχώς, όμως, μόνο ως καπνός. Χθες το πρωί αρκετοί Καλαματιανοί, αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών του νομού, ξύπνησαν με μια περίεργη αίσθηση στη γεύση τους, την οποία… ενίσχυαν και οι εικόνες στον ουρανό. Ήταν οι καπνοί από τις δασικές πυρκαγιές που καταστρέφουν το βασικό… πνεύμονα υγείας των Ελλήνων.

Σε εικόνα του ευρωπαϊκού δορυφόρου METEOSAT-11 που επεξεργάστηκε η μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνεται η δριμύτητα και η έκταση των δασικών πυρκαγιών που είναι ενεργές, με τον πυκνό καπνό να έχει καλύψει τον ουρανό αρκετών περιοχών της χώρας μας. Συγκεκριμένα, διακρίνεται η μεταφορά του καπνού πάνω από το Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο από τις δασικές πυρκαγιές σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς και από την πυρκαγιά πάνω από τη Βοιωτία. Ο καπνός από την πυρκαγιά στην περιοχή του Έβρου έφτασε περίπου 950 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, καλύπτοντας έκταση ίση με περίπου 110.000 τετραγωνικά  χιλιόμετρα.

Το 83% της ελληνικής επικράτειας είχε καλύψει ο καπνός από τις πυρκαγιές που μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας, τόνισε χθες στην εφημερίδα “Ναυτεμπορική” ο  μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Και προσθέτει: “Οι καπνοί από τις πυρκαγιές στην Αλεξανδρούπολη, στη Βοιωτία, την Εύβοια και αλλού έχουν καλύψει μια έκταση μήκους 900 χιλιομέτρων» τονίζει και προειδοποιεί ότι «τις δύο επόμενες ημέρες οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα είναι μάλιστα πάρα πολύ κακές.

Ο χάρτης που δείχνει τη διασπορά του καπνού είναι εντυπωσιακός. Όσο θυμάμαι τα τελευταία χρόνια από μεγάλες δασικές πυρκαγιές, που συχνά είχαμε, εικόνες σε τέτοια έκταση δεν είχα ξαναδεί. Ο καπνός από τις πυρκαγιές που μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας έχει καλύψει πάνω από 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο καπνός έχει φτάσει μέχρι το Ιόνιο και πέρα από αυτό. Είναι όντως εντυπωσιακό.

Είχαμε δει φυσικά τέτοια φαινόμενα και πρόπερσι με τις φωτιές στην Αττική και την Εύβοια, αλλά σε τέτοια έκταση,  ο καπνός να έχει καλύψει σχεδόν όλη τη χώρα, δεν το έχουμε ξαναδεί.

Στην τελευταία ανακοίνωση που εκδώσαμε, η υπηρεσία μας, Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, βλέπουμε στο συνοδευτικό χάρτη ότι οι καπνοί έχουν καλύψει μια έκταση μήκους 900 χιλιομέτρων. Δεν είναι, όμως, μια στενή ζώνη καπνού που μπορεί να φτάσει πολύ μακριά. Το φοβερό είναι πόσο έχει απλώσει ο καπνός, το τι εκλύεται από την πυρκαγιά στην Αλεξανδρούπολη και πώς απλώνεται και από την ένταση των ανέμων”.

Α.Π.