Καλαμάτα: Σπεύδουν στην Αστυνομική Διεύθυνση για να «γλιτώσουν» τις νέες τύπου ταυτότητες

Καλαμάτα: Σπεύδουν στην Αστυνομική Διεύθυνση για να «γλιτώσουν» τις νέες τύπου ταυτότητες

Ουρές σχηματίζονται καθημερινά από νωρίς το πρωί στον πρώτο όροφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, όπου βρίσκεται το γραφείο που εκδίδει ταυτότητες.
Αρκετοί, λοιπόν, είναι αυτοί που θέλουν να επανεκδώσουν αστυνομική ταυτότητα, με σκοπό να αποφύγουν τις ταυτότητες νέου τύπου που έχει ανακοινωθεί ότι θα αρχίσουν να εκδίδονται σε λίγο καιρό.

Να σημειωθεί ότι αυτή η πρωτόγνωρη εικόνα δεν παρατηρείται μόνο στη Α.Δ. Μεσσηνίας, αλλά στα περισσότερα γραφεία ταυτοτήτων της χώρας.

Γιάννης Οικονόμου: «Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα εξωγήινο, δαιμονισμένο ή αντιχριστιανικό»
Με αφορμή τις εικόνες με τις ουρές πολιτών έξω από αστυνομικά τμήματα, προκειμένου να επανεκδώσουν τις παλιές ταυτότητες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε πως δεν υπάρχει τίποτε το «εξωγήινο, αντιχριστιανικό ή δαιμονισμένο για κανέναν» στις νέες ταυτότητες.

Αντίθετα, τις χαρακτήρισε «όχημα» για την προσέλευση της χώρας μας στο σύγχρονο κόσμο και την ταξιδιωτική μας ασφάλεια.

Σχετικά με τις πεποιθήσεις και τις ευαισθησίες του καθενός, ο υπουργός τόνισε πως είναι όλες σεβαστές και πως σε καμία περίπτωση δε διακινδυνεύουν με την «ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο».

«Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει στην ελληνική κοινωνία να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, εγώ σέβομαι τις ευαισθησίες και τα δικαιώματα του καθενός. Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να σκεφτόμαστε με ανοιχτό ορίζοντα. Οι καινούριες ταυτότητες δεν έχουν τίποτα το εξωγήινο, το αντιχριστιανικό, τίποτα το δαιμονισμένο για κανέναν. Είναι το “όχημα” για να προσαρμοστεί η Ελλάδα στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου, για να μπορούμε να ταξιδεύουμε με ασφάλεια, για να μπορούμε να είμαστε συμβατοί στις υποχρεώσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σχολίασε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Αυτοί που δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων, οφείλουν να ξέρουν ότι ο κόσμος, η ανθρωπότητα, πέρασε Διαφωτισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στον 21ο αιώνα. Η πίστη, ο σεβασμός, οι ευαισθησίες είναι εσωτερικά ζητήματα, που δεν τίθενται όμως στην παραμικρή διακινδύνευση με την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Από μέσα Σεπτεμβρίου και μετά θα μπορούμε να χορηγούμε στον κόσμο της καινούριες ταυτότητες…», κατέληξε.

Πότε θα παρουσιαστούν οι νέες ταυτότητες
Στο περίπτερο της ΕΛ.ΑΣ στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο θα παρουσιαστούν οι νέες ταυτότητες και από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου θα είναι διαθέσιμες σε όλα τα αστυνομικά τμήματα, είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης.

Στο αστυνομικό τμήμα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, ενώ θα παίρνουν βιομετρικά και ψηφιακά υπογραφή στο τάμπλετ. Η ταυτότητα δε θα εκδίδεται στο κάθε αστυνομικό τμήμα. Έπειτα από λίγες μέρες θα πηγαίνει στο ίδιο σύστημα για την έκδοση διαβατηρίων, θα εκδίδεται κεντρικά, θα αποστέλλεται πίσω με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς για τα διαβατήρια, ενώ θα αποστέλλεται στα αστυνομικά τμήματα.

Όπως είχε διευκρινιστεί: «Οι ταυτότητες δεν έχουν συστήματα γεωεντοπισμού, έχουν το ίδιο σύστημα που έχει μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα που έχετε στο πορτοφόλι σας, έχει ένα τσιπ που χρησιμοποιείται σε ειδικά μηχανήματα για την ταυτοποίηση».
Π.Μπ.