Καλαμάτα_ Μετά: Δέσμευση για ίδρυση αμιγώς Βρεφικού Σταθμού

Καλαμάτα_ Μετά: Δέσμευση για ίδρυση αμιγώς Βρεφικού Σταθμού

Το 70% φέτος μένει έξω από τα βρεφικά τμήματα

Σε παρέμβαση για τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς προβαίνει η παράταξη ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ, σημειώνοντας:

«Από τα στοιχεία που έχουν περιέλθει στα χέρια μας, προκύπτει πως τα βρέφη που θα φιλοξενηθούν φέτος στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς δε θα υπερβούν τα 78, τη στιγμή που οι αιτήσεις φτάνουν στις 256.

Συγκεκριμένα:

•Από τις 53 αιτήσεις που αφορούν στις ηλικίες 6-18 μηνών, θα ικανοποιηθούν οι 13

•Από τις 203 αιτήσεις που αφορούν στις ηλικίες 18-30 μηνών, θα ικανοποιηθούν οι 65.

Με άλλα λόγια, περίπου το 70% των αιτήσεων που κατατέθηκαν στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής για μια θέση στα βρεφικά τμήματα, δε θα ικανοποιηθεί.

Το κοινωνικό πρόβλημα που προκαλεί η έλλειψη βρεφικών τμημάτων στους Δημοτικούς Βρεφονηπακούς Σταθμούς είναι μεγάλο και σοβαρό.

Είναι μάλιστα γνωστό, ιδιαίτερα στους γονείς μικρών παιδιών, πως ακόμα και οι κάτοχοι voucher από το Πρόγραμμα της Δράσης “Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης», της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), εάν δε βρουν θέση σε Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό:

•είτε θα αναγκαστούν να βρουν λύσεις εκτός δομής, οι οποίες κοστίζουν

•είτε θα πρέπει να πληρώνουν κάποιο επιπλέον αντίτιμο για τις υπηρεσίες που θα τους παρέχονται, αν είναι τυχεροί να διασφαλίσουν μια θέση στους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Οι μη κατέχοντες voucher βρίσκονται προφανώς σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει άμεση ανάγκη δημιουργίας βρεφικών τμημάτων.

Η μετατροπή των υπαρχόντων χώρων, από προνηπιακά σε βρεφικά τμήματα, δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση, και είναι επικίνδυνο να γίνεται πρόχειρα και βιαστικά.

Ο συνδυασμός μας, ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ, με υποψήφιο δήμαρχο τον Βασίλη Τζαμουράνη, δεσμεύεται για την κατασκευή ενός νέου, αμιγώς Βρεφικού Σταθμού, εναρμονισμένου με όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Ο νέος Βρεφικός Σταθμός θα περιλαμβάνει:

•2 τμήματα για βρέφη ηλικίας 6-18 μηνών

•3 τμήματα για βρέφη/νήπια ηλικίας 18-30 μηνών.

Το πρόβλημα είναι έντονο και καίριο. Η δε επίλυσή του είναι αποφασιστικής σημασίας για μια πόλη που θέλει να είναι φιλική απέναντι στους δημότες της. Εξάλλου, η υπογεννητικότητα δε λύνεται με ευχές, αλλά με πράξεις!

Αν στόχος μας είναι η πρόοδος και η ανάπτυξη του τόπου μας, χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους που θα τον επιλέξουν για να δημιουργήσουν εδώ την οικογένειά τους. Ας τους διευκολύνουμε λοιπόν! Εμείς στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ και θέλουμε και μπορούμε».