Κυρ. Μητσοτάκης: «Θέλουμε κομματικό χρώμα στις περιφερειακές εκλογές»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Θέλουμε κομματικό χρώμα στις περιφερειακές εκλογές»

Κάλεσμα Δημ. Πτωχού για ένα νέο ξεκίνημα για την Πελοπόννησο

 «Όταν πριν από κάποιους μήνες ο Παναγιώτης Νίκας μού είπε ότι δεν θέλει να είναι πάλι υποψήφιος, είπα ότι πρέπει πολύ προσεκτικά να δω ποια θα είναι η επιλογή μας και πιστεύω ότι κατέληξα στον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση». Με αυτά τα λόγια, χθες το απόγευμα, από το Δημαρχείο της Μεσσήνης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε επίσημα τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό, δίνοντας ταυτόχρονα απάντηση στον απερχόμενο περιφερειάρχη, Παν. Νίκα, για τα όσα κατήγγειλε ότι τον «έφαγε το σύστημα Σαμαρά».

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του «ευχαριστώντας τον άξιο περιφερειάρχη που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην περιοχή και την τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός μίλησε στους παρευρισκόμενους για την Πελοπόννησο που οραματίζεται τα επόμενα χρόνια και για τις 7 βασικές αρχές του συνδυασμού του, «Η Πελοπόννησος Μπροστά». Έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα και χρειάσθηκε πολλές ώρες μετά την εκδήλωση για να χαιρετίσει τον κόσμο που περίμενε του σφίξει το χέρι.

Στην παρουσίαση, φυσικά, παρευρέθηκε, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, σχεδόν σύσσωμη η Εκλογική Επιτροπή Αγώνα της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιάννη Σμυρλή, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, όλοι οι βουλευτές και οι δήμαρχοι του κόμματος και των πέντε περιφερειακών ενοτήτων, αλλά και πολλοί εν ενεργεία αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι. Σε ό,τι αφορά τους «δυσαρεστημένους», αυτοί παρευρέθηκαν κανονικά στην εκδήλωση, τόσο ο βουλευτής Μεσσηνίας Ιωάννης Λαμπρόπουλος όσο και ο βουλευτής Αρκαδίας Κώστας Βλάσης, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο δεν εμφανίσθηκε ο νυν περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Μου είπε ότι δεν θέλει να είναι»
Τον κ. Πτωχό παρουσίασε μόνο ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκίνησε λέγοντας:

«Θέλησα να βρεθώ κοντά σας σήμερα, όχι μόνο για να τονίσω το ενδιαφέρον μου για την Πελοπόννησο, αλλά και για να ευχαριστήσω έναν άξιο περιφερειάρχη, τον Παναγιώτη Νίκα, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην περιοχή και την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, θα ήθελα να ενθαρρύνω ένα νέο, άξιο στέλεχος, τον Δημήτρη Πτωχό, ο οποίος θα είναι ο επόμενος περιφερειάρχης Πελοποννήσου».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι διαφορετική, όπως διαφορετική είναι και η Πελοπόννησος, και αναφέρθηκε σε πλείστα έργα σε όλους του τομείς που είναι σε εξέλιξη. Γυρνώντας στο θέμα των εκλογών, υπογράμμισε:

«Δεν το έχω κρύψει: θέλουμε να δώσουμε κομματικό χρώμα στις εκλογές για Περιφερειάρχη. Όχι για να βάψουμε και πάλι τον χάρτη γαλάζιο. Αυτόν τον βάψαμε γαλάζιο δύο φορές, στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Αλλά για ένα απλό και πρακτικό λόγο: Γιατί θέλουμε ανθρώπους να συμμερίζονται το όραμά μας, με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε καλά. Οι οποίοι μπορούν να σταθούν αρωγοί στις δικές μας προσπάθειες κι εμείς να σταθούμε αρωγοί στον δικό τους αγώνα για τη βελτίωση της ζωής στη δική σας Περιφέρεια».

Και αναφερόμενος στον Παν. Νίκα, που δεν είναι υποψήφιος, είπε:
«Αυτή ήταν και η σκέψη που πρυτάνευσε μέσα μου, όταν έμαθα πριν από κάποιους μήνες την απόφαση του Παναγιώτη Νίκα, που μου είπε ότι δεν ήθελε να είναι ξανά υποψήφιος. Και όταν μου το είπε αυτό, σκέφτηκα πολύ προσεκτικά ποια θα έπρεπε να είναι η επιλογή μας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πιστεύω ότι κατέληξα στον κατάλληλο άνθρωπο για την κατάλληλη θέση», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός για το πρόσωπο του Δημήτρη Πτωχού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πατέρα του, Παύλο Πτωχό, που διατέλεσε για δεκαετίες δήμαρχος Μεσσήνης και αντινομάρχης Μεσσηνίας.

«Εκτίμησα την εργατικότητά του»
«Με τη βοήθεια όλων μας, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την Πελοπόννησο, και για το ότι ο Δημήτρης Πτωχός θα είναι ο επόμενος περιφερειάρχης» και πρόσθεσε αναφερόμενος στο πρόσωπό του:

«Έχει εξαιρετικές σπουδές και μεγάλες επιτυχίες στο επάγγελμά του. Τον γνώρισα και είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε τα δύσκολα 2,5 χρόνια, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, όταν δώσαμε μαζί μεγάλους αγώνες, για να βάλουμε τη χώρα στις σωστές ράγες. Εκτίμησα από τότε όχι απλά την εργατικότητά του, αλλά κυρίως την καθαρή του σκέψη, αλλά και τον οραματικό τρόπο με τον οποίο έβλεπε τα πράγματα. Ο Δημήτρης Πτωχός είναι ένας άνθρωπος ο οποίος συνδυάζει -και αυτό δεν είναι πολύ συνηθισμένο- την τεχνοκρατική επάρκεια με το γνήσιο πάθος για την πολιτική, ως μία διαρκή άσκηση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει μόνο ο κομματικός μηχανισμός την υποψηφιότητα του κ. Πτωχού, αλλά θα ζητηθεί η στήριξη όλων, γιατί, όπως είπε, «ο Δημήτρης Πτωχός θα είναι ένας εξαιρετικός περιφερειάρχης».

«Τα καλύτερα είναι μπροστά μας και για την πατρίδα μας και για την Πελοπόννησο», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Με αναφορά στις φωτιές και τον πατέρα του
Ο κ. Πτωχός ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά σε όσους δοκιμάστηκαν πρόσφατα από τις πυρκαγιές και ιδιαίτερη μνεία στη θυσία των δύο πιλότων του καναντέρ που έπεσε στην Κάρυστο.

Ακολούθως, είπε ότι αισθάνεται διπλή τιμή και συγκίνηση για την παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι, με την παρουσία τους, δείχνουν εμπιστοσύνη στην υπόσχεση που έχει δώσει μαζί με τους συνεργάτες του, να εργαστούν με όλες τους τις δυνάμεις, «για να γίνει η Πελοπόννησος πρωταγωνίστρια, στη νέα εποχή που ανοίγεται για την Ελλάδα» και πρόσθεσε:

«Είναι, επίσης, μεγάλη τιμή για εμένα ότι ξεκινάμε τη συλλογική μας προσπάθεια από εδώ. Από τον τόπο που γεννήθηκα, έπαιζα μικρό παιδί, πήγα σχολείο. Από τον τόπο που και σήμερα ζω με την οικογένειά μου και εργάζομαι. Νιώθω και πολύ συγκινημένος, που ο αγώνας μας ξεκινάει από αυτόν εδώ τον χώρο, το Δημαρχείο της Μεσσήνης. Της πόλης που εμπιστεύτηκε επί 16 χρόνια τη θέση του Δημάρχου στον άνθρωπο που με έχει καθορίσει όσο κανείς άλλος στη ζωή μου: στον πατέρα μου.

Μέχρι σήμερα, που πάνε 20 χρόνια που έχει φύγει από τη ζωή, προσπαθώ κάθε μέρα να πορεύομαι με οδηγό την παρακαταθήκη του: Ότι το μεγαλύτερο χρέοςμας, είναι να επιστρέφουμε στον τόπο μας εκείνα που μας έδωσε», είπε κάνοντας αναφορά στον πατέρα, του Παύλο Πτωχό.

«Τη δική μας ιστορία»
Στη συνέχεια, ο υποψήφιος περιφερειάρχης έδωσε το στίγμα του αγώνα του και του οράματός του για την Περιφέρεια, με πρώτο στόχο να ενώσει όλους τους Πελοποννήσιους:

«Ξέρετε, πιστεύω αυτό που λένε, ότι “οι άνθρωποι είμαστε ιστορίες”. Σε όλους μας αρέσει να διηγούμαστε ιστορίες, να ακούμε ιστορίες, να δημιουργούμε ιστορίες. Μας αρέσει ακόμη περισσότερο να γινόμαστε οι ίδιοι μέρος μιας ιστορίας και να μοιραζόμαστε έναν τελικό στόχο που μας αφορά και μας περιλαμβάνει όλους. Αυτό ακριβώς ξεκινάμε να κάνουμε σήμερα από εδώ. Να γράψουμε όλοι μαζί τη δική μας ιστορία, στον δικό μας τόπο!

Η στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Μετά από πολλά χρόνια, που η χώρα μας και οι ζωές μας βρέθηκαν καθηλωμένες από την οικονομική κρίση, την πολιτική κρίση, τον διχασμό και την τοξικότητα, τώρα η Ελλάδα έχει ανοίξει μια νέα σελίδα».

Ακολούθως, έκανε αναφορά στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι μετά τις κρίσεις που βίωσε η χώρα, στη νέα εποχή, οι πολίτες απαιτούν από όσους ζητούν την εμπιστοσύνη τους, τρία πράγματα:

– Σχέδιο, γνώση, πειστικά επιχειρήματα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

– Σύνθεση, διαβούλευση, συμπερίληψη.

– Διαφάνεια, έλεγχο και λογοδοσία.

Βασικοί άξονες
Εστιάζοντας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σημείωσε ότι αυτή η νέα εποχή ανοίγει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για την Αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προσελκύσει επενδύσεις και να αξιοποιήσει σημαντικά κονδύλια. Και γι’ αυτό οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης «αποτελούν ιστορική ευκαιρία να μεταμορφώσουμε τον τόπο μας, να κάνουμε άλματα προόδου, να αλλάξουμε τα πάντα», συμπληρώνοντας:

«Όπως σε όλη τη διαδρομή της πατρίδας μας, η Πελοπόννησος έχει σταθεί μπροστά, έτσι και τώρα, πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Στη Νέα Εποχή της Ελλάδας, θέλουμε να κάνουμε όλοι μαζί ένα Νέο Ξεκίνημα για την Πελοπόννησο! Αφήνουμε πίσω μας το παλιό. Ξεχνάμε τις τοξικές αντιπαραθέσεις του χθες. Κρατάμε μόνο τα θετικά και χτίζουμε πάνω σε αυτά. Το μεγάλο στοίχημα είναι η Πελοπόννησος του 2028 να είναι μια Ευρωπαϊκή Περιφέρεια πρότυπο σε όλα».

Παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την Πελοπόννησο, είπε ότι αυτό έχει τους εξής επτά βασικούς άξονες και για κάθε έναν από αυτούς παρουσίασε τα κεντρικά σημεία, μερικά εκ των οποίων είναι τα εξής:

Βιώσιμη ανάπτυξη: Αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων και συνέπεια στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Ο αγροτοδιατροφικός τομέας της Πελοποννήσου να αποκτήσει παγκόσμια αναγνώριση. Καθιέρωση ενός παγκόσμιου brand name, που να συνδέει τα προϊόντα με τον τόπο και τον πολιτισμό. Μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, να δοθεί μια νέα ταυτότητα στο τουριστικό προϊόν. Συνέργειες που θα επιτρέψουν τη διάχυση της ωφέλειας του τουρισμού – με έμφαση στον ακριβό τουρισμό- σε όλους. Υποδομές αεροδρομίου.

Προσέλκυση νέων επενδύσεων και ενίσχυση υφιστάμενων: Εξωστρέφεια, εισροή πόρων και αποτελεσματικότητα.

– Ψηφιακός και οργανωτικός μετασχηματισμός κάθε λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης: Ταχύτητα, αποτελεσματικότητα, αμεσότητα και απλοποίηση διαδικασιών. Κατάρτιση και προώθηση νέων δεξιοτήτων. Διαφάνεια και διαρκή λογοδοσία.

Εκσυγχρονισμός των υποδομών: Αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου. Εκσυγχρονισμός του επαρχιακού οδικού δικτύου. Αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Ευρυζωνικό δίκτυο, γρήγορο ίντερνετ.

Προστασία του φυσικού μας πλούτου: Έργα πράσινης μετάβασης. Περιφέρεια πρότυπο στη βιωσιμότητα, την ενεργειακή αυτάρκεια, τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την ανακύκλωση, τη διαχείριση φυσικών πόρων. Προετοιμασία της Περιφέρειας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος: Η Πελοπόννησος να γίνει ένας περίπατος στην ιστορία.

Κοινωνική αλληλεγγύη στην πράξη: Ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Δίκαιο μοίρασμα από τα οφέλη της ανάπτυξης, σε όλους.

Για Π. Νίκα: «Πάντα θα τον σέβομαι»

Αμέσως μετά, ο κ. Πτωχός έκανε ξεχωριστή αναφορά στον νυν περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Για όλα αυτά, περιμένω με ενδιαφέρον τις απόψεις όλων των υποψηφίων. Τίποτα δεν έχουμε να χωρίσουμε. Την επόμενη μέρα, μακάρι να ενώσουμε δυνάμεις, για το καλό του τόπου. Σέβομαι τις διαδρομές όλων. Δεν θα με ακούσετε ποτέ να μειώνω κανέναν, ούτε καν κάποιον που επιχειρεί να μειώσει εμένα. Δεν πιστεύω σε αυτή την πολιτική.

Σέβομαι όποιον προσέφερε κάτι στον τόπο μας, ακόμα και αν ήταν λιγότερο από όσα θέλαμε ως πολίτες. Ελπίζω οι συνυποψήφιοί μου να δουν ότι η πολιτική των τοξικών αντιπαραθέσεων ανήκει στο χτες και να έχουμε μια γόνιμη προεκλογική περίοδο.

Στο σημείο αυτό, οφείλω να πω και δυο λόγια για τον απερχόμενο περιφερειάρχη, κ. Νίκα. Έναν άνθρωπο που γνωρίζω από όταν ήμουν μικρό παιδί, είχα, μάλιστα, τη χαρά να τον έχω καθηγητή. Θέλω να ξεκαθαρίσω, μια και καλή, πως ό,τι κι αν γίνει, μόνο σεβασμό και ευγνωμοσύνη θα νιώθω για αυτόν. Και είμαι αποφασισμένος να κτίσω πάνω σε ό,τι θετικό έχει προσφέρει. Άλλωστε, σχεδόν όλοι οι εκλεγμένοι συνεργάτες του, μου έχουν κάνει την τιμή να είναι δίπλα μου σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

Κλείνοντας, έκανε ξεχωριστή αναφορά τόσο στον Κ. Μητσοτάκη όσο και στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας:

«Αλήθεια, ποιο άλλο κόμμα μπορεί να υπερηφανευτεί ότι έχει στις τάξεις του τόσους πολιτικούς με τόσο μεγάλη προσφορά στον τόπο; Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, αυτή είναι η παράταξή μας! Η παράταξη που διαχρονικά υπηρετεί την Ελλάδα και τους Έλληνες» και ευχαρίστησε και τους δύο για την εμπιστοσύνη που του δείχνουν.

Της Βίκυς Βετουλάκη