Ναυάγιο της Πύλου: Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για την αντικειμενικότητα της έρευνας

Ναυάγιο της Πύλου: Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί για την αντικειμενικότητα της έρευνας

Μεγάλες διαφορές μεταξύ των αφηγήσεων επιζώντων και αρχών

Οι διαφορές στις περιγραφές για το ναυάγιο της Πύλου υπογραμμίζουν την ανάγκη για έρευνα σύμφωνη με τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνουν σε έκθεσή τους η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αναφέρει σε χθεσινό του δημοσίευμα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.

Έντονα αποκλίνουσες περιγραφές από επιζώντες και ελληνικές αρχές, σχετικά με τις συνθήκες του θανατηφόρου ναυαγίου της Πύλου, υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα, ανέφεραν χθες, Πέμπτη, σε έκθεσή τους η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι διαφορετικές αφηγήσεις

Το αλιευτικό Adriana μετέφερε περίπου 750 άτομα, όταν βυθίστηκε στις 14 Ιουνίου στ’ ανοιχτά της Πύλου. Στη συνέχεια, μαρτυρίες από αρκετούς εκ των 104 επιζώντων υποδηλώνουν ότι το σκάφος ρυμουλκήθηκε από την ελληνική ακτοφυλακή, προκαλώντας το μοιραίο ναυάγιο. Οι ελληνικές αρχές διέψευσαν κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς.

«Οι διαφορές μεταξύ των αφηγήσεων των επιζώντων για το ναυάγιο της Πύλου και της εκδοχής των αρχών για τα γεγονότα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι ελληνικές αρχές, με την υποστήριξη και τον έλεγχο της διεθνούς κοινότητας, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχει διαφανής έρευνα για την παροχή αλήθειας και δικαιοσύνης στους επιζώντες και τις οικογένειες των θυμάτων και για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισκέφθηκε την Ελλάδα από τις 4 έως τις 13 Ιουλίου, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τις συνθήκες του ναυαγίου και τα βήματα προς την απόδοση ευθυνών.

Επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες

Πήραν συνεντεύξεις από 19 επιζώντες του ναυαγίου, 4 συγγενείς των αγνοουμένων και μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον ΟΗΕ και διεθνείς φορείς και οργανισμούς, καθώς και εκπροσώπους του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι αρχικές παρατηρήσεις των οργανισμών επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που αναφέρουν αρκετές άλλες έγκριτες πηγές, σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου.

Οι επιζώντες, που μίλησαν στη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωναν διαρκώς ότι το σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής που στάλθηκε στο σημείο προσάρτησε ένα σχοινί στο Adriana και άρχισε να το ρυμουλκεί, προκαλώντας ταλαντεύσεις και στη συνέχεια την ανατροπή του.

Οι επιζώντες έλεγαν, επίσης, συνεχώς, ότι οι επιβάτες ζήτησαν να διασωθούν και είδαν άλλους στο σκάφος να παρακαλούν για διάσωση μέσω δορυφορικού τηλεφώνου τις ώρες πριν αυτό ανατραπεί.

Σε συνάντηση με τη Διεθνή Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ελληνικής Ακτοφυλακής είπαν ότι άτομα στο σκάφος περιόρισαν το αίτημά τους για βοήθεια σε τροφή και νερό και εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν για την Ιταλία.

Είπαν ότι το πλήρωμα του πλοίου της ακτοφυλακής πλησίασε το Adriana και χρησιμοποίησε ένα σχοινί για να το προσεγγίσει, προκειμένου να εκτιμήσει αν οι επιβάτες ήθελαν βοήθεια, αλλά, μετά τις πρώτες «διαπραγματεύσεις», αυτοί πέταξαν το σκοινί πίσω και το σκάφος συνέχισε το ταξίδι του.

Οι ελληνικές αρχές άνοιξαν δύο ποινικές έρευνες, μία με στόχο τους φερόμενους ως λαθρέμπορους και μια άλλη για ενέργειες του λιμενικού. Είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτές τις έρευνες να συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για αμεροληψία, ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα.

Υπό τον Άρειο Πάγο

Για να ενισχυθεί η αξιοπιστία των δικαστικών ερευνών, τόσο στην πράξη όσο και στις εντυπώσεις, θα πρέπει να τελούν υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη ενημερώνεται άμεσα με πληροφορίες και στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των καθηκόντων του ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, σε σχέση με οποιαδήποτε πειθαρχική έρευνα.

Αρκετοί επιζώντες είπαν ότι οι αρχές κατέσχεσαν τα τηλέφωνά τους μετά το ναυάγιο, αλλά δεν τους έδωσαν κανένα σχετικό έγγραφο, ούτε τους είπαν πώς ν’ ανακτήσουν την περιουσία τους.

Ο Ναμπίλ, ένας επιζών με καταγωγή από τη Συρία, είπε στις οργανώσεις: «Δεν είναι μόνο τα στοιχεία του ναυαγίου που μου έχουν αφαιρεθεί, είναι οι αναμνήσεις μου από τους φίλους μου που χάθηκαν, έχει αφαιρεθεί η ζωή μου».

Η μακροχρόνια αποτυχία των ελληνικών αρχών, προκειμένου να διασφαλίσουν τη λογοδοσία για βίαιες και παράνομες απωθήσεις στα σύνορα της χώρας, εγείρει ανησυχίες για την ικανότητα και την προθυμία τους να διεξάγουν αποτελεσματικές και ανεξάρτητες έρευνες.