Νοέμβριο οι πρώτοι νεοσύλλεκτοι στο στρατόπεδο της Καλαμάτας

Νοέμβριο οι πρώτοι νεοσύλλεκτοι στο στρατόπεδο της Καλαμάτας

Τελευταία φορά ως Κέντρο Νεοσύλλεκτων λειτούργησε το 2018

Το Νοέμβριο ανοίγει και πάλι τις πύλες του το στρατόπεδο Καλαμάτας, προκειμένου να υποδεχτεί τους πρώτους νεοσύλλεκτους φαντάρους και να επαναλειτουργήσει έπειτα από το 2018, που ήταν η τελευταία φορά που λειτούργησε ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Νοέμβριο θα υποδεχτεί κάτι λιγότερο από 900 νεοσυλλέκτους, ενώ η δεύτερη «φουρνιά», αμέσως μετά, θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το 2018 έκλεισε
Από το 2013 το στρατόπεδο Καλαμάτας επαναλειτούργησε ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων, αλλά το 2018, με το νέο σχεδιασμό που έγινε από την τότε ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, σταμάτησε να δέχεται νεοσυλλέκτους, όπως επίσης σταμάτησε η λειτουργία του 9ου Συντάγματος Πεζικού.

Κι ενώ από τότε μέχρι πέρυσι «παίχτηκαν» πολλά σενάρια για το τι θα γίνει με τις εγκαταστάσεις και την έκταση του κλειστού στρατοπέδου, άρχισαν να αναθερμαίνονται σενάρια περί επαναλειτουργίας του ως Κέντρου Νεοσυλλέκτων.

Η επιβεβαίωση ήρθε το Μάρτιο, όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα για να παραστεί στις εκδηλώσεις της επετείου απελευθέρωσης της πόλης στις 23 Μαρτίου 1821, ανακοίνωσε ότι μέσα στο καλοκαίρι το στρατόπεδο της Καλαμάτας θα επαναλειτουργήσει ως κέντρο νεοσυλλέκτων.

Συγκεκριμένα, είχε πει ότι «έρχεται η ώρα για να λειτουργήσει το στρατόπεδο της Καλαμάτας. Μέσα στο καλοκαίρι είναι προγραμματισμένο, οργανωτικά ζητήματα υπάρχουν, για να λειτουργήσει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Καλαμάτας, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί από τη στρατιωτική ηγεσία, με την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας».

Έξι σειρές
Ακολούθησαν το επόμενο διάστημα συναντήσεις βουλευτών της Μεσσηνίας με την ηγεσία του υπουργείου, όπου επιβεβαιώθηκε ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου φέτος το στρατόπεδο θα δεχθεί νεοσυλλέκτους της Δ΄ΕΣΣΟ.

Ωστόσο, ο προγραμματισμός χρειάστηκε να πάει λίγο πίσω, προκειμένου να ολοκληρωθούν οργανωτικά ζητήματα κι έτσι οι πρώτοι φαντάροι θα παρουσιαστούν το Νοέμβριο στην ΣΤ΄ ΕΣΣΟ.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στην Καλαμάτα θα παρουσιάζονται έξι σειρές το χρόνο.

Της Βίκυς Βετουλάκη