Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ξεκινά η μεταφορά ασθενών με εξιτήριο από ιδιωτικά ασθενοφόρα

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Ξεκινά η μεταφορά ασθενών με εξιτήριο από ιδιωτικά ασθενοφόρα

Αντιδράσεις από το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Υπεγράφη, χθες, η σύμβαση του Νοσοκομείου Καλαμάτας με ιδιωτικό φορέα που διαθέτει αδειοδοτημένα ασθενοφόρα, προκειμένου να γίνονται οι διακομιδές ασθενών μετά την ολοκλήρωση της νοσηλείας τους.

Η σύμβαση υπογράφτηκε με την εταιρία «Βέργης Κωνσταντίνος & ΣΙΑ ΟΕ », που εδρεύει στην Αθήνα, και το ποσό που θα βαρύνει το έτος 2023 είναι 37.200 ευρώ.

Ωστόσο, έντονα αντιδρά το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το οποίο σε ανακοίνωσή του τάσσεται κατά της σύμβασης.

Σύμβαση

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η αναγκαιότητα της διακομιδής του ασθενούς με ασθενοφόρο θα βεβαιώνεται απαραίτητα από τον θεράποντα ιατρό, ο οποίος θα εκδίδει την εντολή εξόδου και θα ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα.

Η κλήση του ασθενοφόρου θα γίνεται από το Νοσοκομείο, με ευθύνη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Το ωράριο διαθεσιμότητας των ασθενοφόρων θα είναι 11:00 – 20:00 καθημερινές, ενώ Σαββατοκύριακα και αργίες χωρίς περιορισμό ως προς τον ημερήσιο αριθμό διακομιδών.

Τα ασθενοφόρα θα είναι σε πλήρη σχηματισμό (έναν οδηγό–διασώστη και έναν διασώστη – νοσηλευτή) και θα διαθέτουν όλα τα υποχρεωτικά εκ του νόμου προσόντα και άδειες.

Ο χρόνος απόκρισης του ιδιωτικού ασθενοφόρου θα είναι εντός δύο ωρών μετά την ειδοποίηση από το Νοσοκομείο, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει ποινική ρήτρα.

Η διάρκεια της σύμβασης που υπέγραψε το νοσοκομείο είναι για πέντε μήνες ή μέχρι της εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Αντιδράσεις

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας καταγγέλλει την απόφαση της Διοίκησης να προχωρήσει σε σύμβαση με ιδιωτικά ασθενοφόρα και επισημαίνει:

«Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα της καθυστέρησης της μεταφοράς των ασθενών που έχουν εξιτήριο και της παραμονής τους στο Νοσοκομείο αρκετές ώρες ή και μέρες, προτείνουμε την πρόσληψη οδηγών και πληρωμάτων ασθενοφόρων με σύμβαση που να καλύπτουν τα εξιτήρια των ασθενών που χρειάζονται μεταφορά, αλλά και μεταφορές ασθενών για εξετάσεις, αφού το Νοσοκομείο διαθέτει αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν για τον λόγο αυτό.

Αφού υπάρχει ο τρόπος να γίνονται μεταφορές ασθενών προς το σπίτι τους, όπως γίνονταν και παλαιότερα με οδηγούς και πληρώματα ασθενοφόρων του Νοσοκομείου, γιατί θα πρέπει η Διοίκηση να προσφύγει σε βιαστική εκχώρηση της παραπάνω δημόσιας υπηρεσίας σε ιδιώτες;»

Β.Β.