ΟΤΑ: Έρχεται «κύμα» απλήρωτων κλήσεων και προστίμων προς είσπραξη

ΟΤΑ: Έρχεται «κύμα» απλήρωτων κλήσεων  και προστίμων προς είσπραξη

Σε άνοιγμα παλιών «λογαριασμών» προσανατολίζονται οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς στο τέλος του έτους πρόκειται να παραγραφούν όλες οι κλήσεις και τα πρόστιμα της Δημοτικής Αστυνομίας που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και το 2018.

Συγκεκριμένα, οι ΟΤΑ όλης της χώρας το επόμενο διάστημα πρόκειται να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την είσπραξη παραβάσεων που έχουν καταγραφεί από τις 23/02/2007 έως και τις 31/12/2018, αφού λήγει η δοθείσα προθεσμία που έχει ορίσει ο νόμος 5027 (ΦΕΚ Α’ 48/02-03-2023). Έτσι, τις επόμενες εβδομάδες οι οφειλέτες αναμένεται να ενημερωθούν αρμοδίως για απλήρωτες κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, μιας και σε περίπτωση μη αποπληρωμής τους το ποσό θα «μεταφέρεται» αυτόματα στην εφορία, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα εφόσον τη χρειαστούν.

Άγνοια χρέους
Αρκετοί δε, έχουν άγνοια του χρέους τους από παραβάσεις, μιας οι Δήμοι, μη έχοντας τη δυνατότητα να εφαρμόσουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, το στέλνουν στην εφορία με βάση τον αριθμό κυκλοφορίας του ΙΧ. Συνέπεια του παραπάνω είναι οι πολίτες να ανακαλύπτουν τα χρέη τους κατά τη διαδικασία μεταβίβασης ή είσπραξης χρημάτων από το Δημόσιο, ενώ σε άλλη περίπτωση οι πολίτες πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους εφορίες για να μαθαίνουν την προέλευση του χρέους.