Π. Γουρδέας: «Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για το πώς θα “βγάλουμε” τη ζημιά»

Π. Γουρδέας: «Προσπαθούμε να βρούμε  τρόπους για το πώς θα “βγάλουμε” τη ζημιά»

Στενεύει κι άλλο ο κλοιός για τον κλάδο των αρτοποιών, καθώς η πρόσφατη αύξηση 10% στα άλευρα έρχεται να προστεθεί στη λίστα αυξήσεων που έχουν προηγηθεί, φέρνοντας τα αρτοποιεία όλης της χώρας στο «μη περαιτέρω».

Σε τοπικό επίπεδο τώρα, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Μεσσηνίας , Παναγιώτης Γουρδέας, εκτιμά ότι τις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν οι Μεσσήνιοι αρτοποιοί εάν θα καταφέρουν να απορροφήσουν αυτή τη νέα αύξηση ή αναγκαστικά η ανατίμηση θα μετακυλήσει στον καταναλωτή. «Οι ανατιμήσεις στα αλεύρια έγιναν σχεδόν αδικαιολόγητα. Υπήρχε η δυνατότητα να κρατηθεί η τιμή στα άλευρα λίγο ακόμα, εάν οι κρατικοί μηχανισμοί έλεγχαν τα σιλό και τα αποθεματικά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή», εκτιμά ο κ. Γουρδέας.

Σχολιάζοντας δε, τις διαδοχικές ανατιμήσεις τους τελευταίους μήνες, αναφέρει ότι τα τοπικά αρτοποιεία έχουν ήδη απορροφήσει τρεις φορές τις αυξήσεις ΦΠΑ, όταν οι τιμές στα καύσιμα και στα άλευρα είχαν φτάσει ιδιαίτερα ψηλά.

Όπως εξηγεί όμως: «Αυτή τη φορά δεν αντέχουμε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις που επιβάλλονται. Δυστυχώς, δεν αντέχουμε κάτι τέτοιο πάλι. Ως νομός επιδιώκουμε να βρισκόμαστε χαμηλά στις τιμές του ψωμιού, συγκριτικά και με την εικόνα της υπόλοιπης Ελλάδας, άσχετα αν μας στοιχίζει αυτό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή για ένα κιλό ψωμιού αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καλά επίπεδα (2,60 ευρώ ανά κιλό), συγκριτικά και με άλλους νομούς της Ελλάδας, ενώ, όπως προσθέτει, θα αποφασιστεί από κοινού τις επόμενες ημέρες το εάν θα αυξηθεί και άλλο η τιμή του ψωμιού.

«Μπορεί να αποφύγουμε να ανεβάσουμε την τιμή, όμως υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην καταφέρουμε κάτι τέτοιο. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για το πώς θα “βγάλουμε” τη ζημιά. Στόχος μας είναι να μην ανέβουμε πολύ παραπάνω από την υπάρχουσα τιμή, μιας και ήδη η τιμή του ψωμιού για τον απλό κόσμο είναι ακριβή», καταλήγει.

Τιμές

Όπως ανέφεραν στο «Θ» συντεχνίες αρτοποιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η μέση τιμή για 1 κιλό και 750 γρ. λευκού ψωμιού διαμορφώνεται ως εξής:

Της Χριστίνας Μανδρώνη