Συνεχίζονται απόψε οι προβολές του Solar Cinema στην πλατεία Φραγκόλιμνας

Συνεχίζονται απόψε οι προβολές του Solar Cinema στην πλατεία Φραγκόλιμνας

Το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα του «Πολιτιστικού καλοκαιριού Δήμου Καλαμάτας 2023», πραγματοποιεί προβολές ντοκιμαντέρ μέσω της δράσης Solar Cinema Greece. Πιο συγκεκριμένα, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, με επόμενη στάση την πλατεία Φραγκόλιμνας, την Τετάρτη, 9 Αυγούστου, και την Αρτεμισία, την Πέμπτη, 10 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Πλατεία Φραγκόλιμνας, Καλαμάτα – Τετάρτη, 9 Αυγούστου, στις 21:30

Eating Our Way to Extinction (80’)

Σκηνοθεσία: Otto Brockway & Ludo Brockway

Ηνωμένο Βασίλειο 2021

Στον δρόμο μας προς τον αφανισμό, ένα σκληρό και οπτικά θεαματικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, αφήγησης και παραγωγής της, βραβευμένης από την Ακαδημία, Κέιτ Γουίνσλετ, μεταφέρει σοκαριστικές μαρτυρίες και οδυνηρές περιγραφές, από πρώτο χέρι, γηγενών ανθρώπων, που έχουν πληγεί από την κλιματική αλλαγή. Αυτό το συναρπαστικό ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει σκληρές αλήθειες και θέτει επί τάπητος το σημαντικότερο ζήτημα του καιρού μας, την κλιματική αλλαγή. Με κορυφαίους επιστήμονες και μια πληθώρα από παγκοσμίου φήμης συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένων του Σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον και του Τόνι Ρόμπινς, η ταινία μεταδίδει ένα μήνυμα ελπίδας που θα ενδυναμώσει τους θεατές.

  • Αρτεμισία (περιοχή Λουσίνα) – Πέμπτη 10 Αυγούστου, στις 21:00

Ο μανάβης (82’)

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Ελλάδα 2013

Ο Νίκος Αναστασίου, πλανόδιος μανάβης, κάνει μαζί με τη γυναίκα του, Σοφία, το ίδιο δρομολόγιο κάθε εβδομάδα, όλο τον χρόνο, από τη δεκαετία του ’80. Ξεκινώντας από τα Τρίκαλα, επισκέπτονται τα εγκαταλειμμένα χωριά της νοτιοδυτικής Πίνδου, διανύοντας μια απόσταση 75 χιλιομέτρων. Τα τελευταία χρόνια, τους βοηθάνε και τα δύο τους παιδιά, ο Κώστας κι ο Θύμιος. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί το ταξίδι τους, καθώς περνούν οι τέσσερις εποχές του χρόνου.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη δράση

Ο Ελληνικός Ηλιακός Κινητός Κινηματογράφος, αποκλειστικό μέλος του Solar World Cinema Network, αποτελεί μια παράλληλη δραστηριότητα του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, και έρχεται να ευαισθητοποιήσει το κοινό στα σύγχρονα προβλήματα ανά τον κόσμο, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς όλος ο εξοπλισμός του τροφοδοτείται 100% από ηλιακή ενέργεια. Τα ντοκιμαντέρ έχουν θεματικές που σχετίζονται με το περιβάλλον, με στόχο την αναβάθμιση της πολιτιστικής ζωής της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα, όπως η ενεργειακή κρίση, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή κλπ, δημιουργώντας, έτσι, ένα πρόσφορο έδαφος για διάλογο πάνω στα καίρια και επίκαιρα αυτά ζητήματα.