Τιμάται η Παναγία η «Κυρά η Αγριλιώτισσα»

Τιμάται η Παναγία η «Κυρά η Αγριλιώτισσα»

Με λαμπρότητα τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας της Αγριλιώτισσας, στον Αγρίλη Φιλιατρών.

Χθες το απόγευμα, επρόκειτο να τελεστεί Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας, κ. Χρυσοστόμου, μετά του Ιερού Κλήρου, και λιτανεία της Ιερής Εικόνας, συνοδεία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών.

Σήμερα το πρωί θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. «Στον Αγρίλη δεσπόζει η Παναγία η Αγριλιώτισσα, που, κατά τις παραδόσεις, κτίστηκε τον 13ο αιώνα, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού (κατά πάσα πιθανότητα αφιερωμένου στην Αρτέμιδα), με πολλούς θρύλους να συνδέουν το κτίσιμό της με τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Ιωάννη Παλαιολόγο τον Η΄.

Ο θρύλος αναφέρει ότι ο Ιωάννης Παλαιολόγος τραυματίστηκε σοβαρά στην περιοχή του Αγρίλη και σώθηκε χάρη στο μικρό εκκλησάκι που υπήρχε στη θέση του σημερινού. Έτσι, από ευγνωμοσύνη έχτισε εκεί τον σημερινό ναό. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον Ιμπραήμ, το 1825, και αποκαταστάθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τον καλόγερο Παρθένιο».

Του Ηλία Γιαννόπουλου