Βίαιη αποκαθήλωση μόνιμης έκθεσης σχολικής ιστορίας στους Κάτω Αμπελόκηπους

Βίαιη αποκαθήλωση μόνιμης έκθεσης  σχολικής ιστορίας στους Κάτω Αμπελόκηπους

Σε συνέχεια της υπαίθριας έκθεσης σχολικής ιστορίας με μοναδικά άγνωστα τεκμήρια πολιτιστικής κληρονομίας, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Κάτω Αμπελοκήπων που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, σε συνεργασία με την Κοινότητα Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου Νέστορος και τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας των πολιτών, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας παραχώρησε δωρεάν εγγράφως το εν λόγω σημαντικό σχολικό αρχείο (καρπός 10ετούς έρευνας σε δημόσιες αρχειακές πηγές) στην Κοινότητα Αμπελοκήπων του Δήμου Πύλου-Νέστορος. Από δε τις 16 Αυγούστου  φιλοξενείται από την εν λόγω Κοινότητα ως Μόνιμη Έκθεση Σχολικής Ιστορίας στο δημοτικό κτήριο του οικισμού, που λειτούργησε κατά το παρελθόν ως Δημοτικό Σχολείο (1965 – 1981).

«Αξίζει να σημειωθεί», όπως σημειώνεται από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, «ότι στο πλαίσιο του εν λόγω φεστιβάλ τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλακέτας ιστορικής τεκμηρίωσης του κτηρίου, καθώς και τα εγκαίνια της υπαίθριας έκθεσης σχολικής ιστορίας, έγιναν από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Πύλου- Νέστορος κ. Σιψά, παρουσία και άλλων αντιδημάρχων και πλήθους κόσμου. 

Στη βάση αυτών, ένα σημαντικό σχολικό αρχείο πολιτισμού και ιστορίας, που αποτελείται από περισσότερα από 100 έντυπα ιστορικά τεκμήρια, επέστρεψε στο φυσικό του χώρο και θα αποτελέσει πηγή έρευνας και γνώσης για κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς και εστία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα δημοτικά σχολεία της περιοχής, ενώ θα αναβαθμίσει σημαντικά το πολιτισμικό απόθεμα του Δήμου Πύλου – Νέστορος ως η πρώτη επισκέψιμη έκθεση σχολικής ιστορίας του Δήμου.

Ωστόσο, ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τη φιλοξενία της έκθεσης σχολικής ιστορίας στο δημοτικό κτήριο του οικισμού, με μια πρωτοφανή ενέργεια για το δημοκρατικό πλαίσιο της χώρας, που θυμίζει αυταρχικές πρακτικές από το μακρινό παρελθόν, “άγνωστοι” προέβησαν σε αποξήλωση  και αποκαθήλωση του σχολικού αρχείου, ενώ είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές απειλές προς αιρετά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για απομάκρυνσή του. 

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη ενέργεια που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ελευθερία της επιστημονικής έρευνας και της έκφρασης, καθώς και της αυτονόητης υποχρέωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προβάλει επιστημονικά τεκμηριωμένα την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.

Στη βάση αυτών, θεωρούμε ότι οι θεσμικοί φορείς της περιοχής, καθώς και η τοπική κοινωνία των πολιτών, θα προστατεύσουν τη δημοκρατία και τον πολιτισμό και θα απομονώσουν τέτοιες ακραίες συμπεριφορές και πρακτικές, που θυμίζουν μακρινές εποχές χρονικά και πολιτισμικά.

Τέλος, πιστεύουμε ότι η εν λόγω έκθεση σχολικής ιστορίας θα αγκαλιαστεί από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Πύλου- Νέστορος και θα αποτελέσει ερέθισμα για ερευνητικές πρωτοβουλίες και δημιουργία ανάλογων εκθέσεων στους οικισμούς της περιοχής, ενώ το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας διαβεβαιώνει ότι θα σταθεί αρωγός σε ανάλογες προσπάθειες».