Υπόμνημα για τον πρωθυπουργό ετοιμάζουν οι φορείς της Μεσσηνίας

Υπόμνημα για τον πρωθυπουργό ετοιμάζουν οι φορείς της Μεσσηνίας

Ευελπιστώντας σε καλύτερο 2024, μιας και το 2023 δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες

Τις βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την τουριστική περίοδο του 2024, μιας και η φετινή πλέον δεν φαίνεται να αλλάζει πορεία, θα επεξεργαστούν όλοι οι φορείς που εμπλέκονται στον τουριστικό τομέα του νομού, σε μια μεγάλη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, ώστε να παραδώσουν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να είναι την Πέμπτη στη Μεσσηνία, ένα τεκμηριωμένο υπόμνημα.

Η τουριστική κίνηση στη Μεσσηνία μέχρι τώρα, και όπως φαίνεται έτσι θα εξελιχθεί και για το υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου, δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες όχι μόνο των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά ούτε και την εστίαση και άλλους επαγγελματίες, όπως τα γραφεία ενοικίασης οχημάτων, τα τουριστικά λεωφορεία, κ.ά.

«Το «πάρτι» δεν έγινε»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Καραλής, επανέλαβε, ακόμα και τώρα που το καλοκαίρι βρίσκεται στην κορύφωσή του, ότι «οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν, το «πάρτι» που περιμέναμε δεν έγινε, και δεν θα γίνει φέτος».

Διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι η τρέχουσα τουριστική περίοδος είναι απογοητευτική, αλλά δεν ήρθε ποτέ, αυτό που κάποιοι περίμεναν για τη Μεσσηνία.

Παρατήρησε ότι η «καλή κίνηση» δεν μετριέται μόνο στις διανυκτερεύσεις, αλλά και στα έσοδα.

«Σε ό,τι αφορά τις διανυκτερεύσεις, έχουμε το τεράστιο πρόβλημα να μην μπορούμε να διαφοροποιήσουμε το μείγμα. Αν μπορούσαμε να φέρουμε περισσότερους ξένους τουρίστες, θα ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Πέρυσι, όσοι είχαν συμβόλαια με τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού ήταν γεμάτοι, παρά τα όποια άλλα προβλήματα υπήρξαν», πρόσθεσε ο κ. Καραλής.

Για άλλη μια φορά αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του αεροδρομίου της Καλαμάτας, το οποίο χωλαίνει και το οποίο δεν είναι ανταγωνιστικό σε σύγκριση με άλλες περιοχές, όπως είπε.

Έτσι, για άλλη μια χρονιά η Μεσσηνία στηρίζεται αποκλειστικά στους Έλληνες επισκέπτες.

«Ο εισερχόμενος τουρισμός φέτος είναι αισθητά λιγότερος και άρα εστιάζουμε στους Έλληνες. Η περιοχή μας είναι δημοφιλής προορισμός, αλλά όχι με τη δυναμική που θα θέλαμε λόγω και των στενών οικονομικών δυνατοτήτων που υπάρχουν φέτος», πρόσθεσε ο κ. Καραλής.

Ο κόσμος προσπαθεί να κάνει οικονομία, φοβούμενος και το χειμώνα που έρχεται, και το πρώτο που μειώνει είναι οι διανυκτερεύσεις, καθώς από επτά γίνονται πέντε και από πέντε, τρεις. Επίσης, παρατηρείται και σημαντικός περιορισμός των δαπανών των επισκεπτών εκτός των καταλυμάτων διαμονής.

Υπόμνημα
Φυσικά, ο κ. Καραλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, για τα οποία, όπως είπε, όλες οι χώρες έχουν λάβει μέτρα και εμείς εδώ «απλώς κλαίμε τη μοίρα μας».

Με αφορμή το γεγονός ότι προγραμματίζεται την Πέμπτη να βρίσκεται στη Μεσσηνία ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να παρουσιάσει επίσημα την υποψηφιότητα του Δημήτρη Πτωχού για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αύριο στην Καλαμάτα, προγραμματίζεται μια μεγάλη συνάντηση όλων των φορέων και των εκπροσώπων κλάδων του τουρισμού στην πόλη.

Στόχος της συνάντησης είναι να δημιουργηθεί μια κοινή πρόταση για τον τουρισμό στη Μεσσηνία, σε όλους τους τομείς, αλλά με αιχμή του δόρατος το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ώστε να προωθηθούν εκείνες οι βελτιωτικές κινήσεις που θα ετοιμάσουν μια καλύτερη τουριστική περίοδο του χρόνου.

Μάλιστα, ο κ. Καραλής, με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του κ. Σαμαρά, σχολίασε και την υποψηφιότητά του κ. Πτωχού, λέγοντας: «Ελπίζω ότι θα ανοίξει μια εντελώς διαφορετική σελίδα στα πολιτικά πράγματα της Περιφέρειας. Η υποψηφιότητα του Δημ. Πτωχού παρέχει τις καλύτερες εγγυήσεις για να προσβλέπουμε και εμείς για πιο αισιόδοξα πράγματα στην Πελοπόννησο και στον τουρισμό».

Της Βίκυς Βετουλάκη