«Άνεμος Ελευθερίας 1821»: Διάχυση της ταινίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας

«Άνεμος Ελευθερίας 1821»: Διάχυση της ταινίας  στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας

Από τον τρέχοντα μήνα, Σεπτέμβριο, και κατά τη διάρκεια του επόμενου διαστήματος, πρόκειται να γίνει στα σχολεία η διάχυση της ταινίας «Άνεμος Ελευθερίας 1821», που αποτελεί προϊόν της συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας και την εταιρεία παραγωγής Viewmaster Films, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλαμάτα 1821» για τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η μυθοπλαστική ταινία τεκμηρίωσης αναμένεται να προβληθεί στα σχολεία ως συμπληρωματικό προϊόν στην εκπαιδευτική διαδικασία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα επαναπροσέγγισης ιστορικών γεγονότων της εποχής.

Μιλώντας σχετικά σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες, ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος, Νίκος Ζαχαριάς, σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθούν, κυρίως οι νέοι και το κοινό της πόλης, για την ταινία, που είναι αποκλειστικά για τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο».

Εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας, ο κ. Γιώργος Φάβας ανέφερε ότι η δημιουργία της ταινίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλαμάτα 1821», και οι παράλληλες δράσεις, ήταν η αφορμή συνεργασίας των φορέων, προκειμένου να παραχθεί ένα διαχρονικό αποτέλεσμα άξιο της μνήμης που έπρεπε να αποδοθεί στους ήρωες του 1821.

Η κα Έφη Σκρόμπολα, εκπροσωπώντας την εταιρεία Viewmaster Films, τόνισε ότι η ταινία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, που θα βρίσκεται στο εξής στα χέρια των εκπαιδευτικών της Μεσσηνίας, αφού, όπως εξήγησε, ο κινηματογράφος είναι ένα από τα πιο επιδραστικά μέσα σήμερα.

Αναφερόμενη στην ταινία, εξήγησε ότι πρόκειται για μια υβριδική κατασκευή που συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία, όπου παρουσιάζονται αποτελέσματα της σχετικής ιστορικής έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Κλείνοντας, η κα Σκρόμπολα σημείωσε ότι «με τη διάδοση της ταινίας στα σχολεία εκπληρώνεται και ο σκοπός της, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει έναν γόνιμο διάλογο στους μελλοντικούς πολίτες μας». 

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Αγάπιος Οικονομίδης, ανέφερε ότι με μεγάλο ενθουσιασμό συμμετέχει η Δευτεροβάθμια στη διαδικασία διάχυσης της ταινίας στο επιμέρους Γυμνάσια και Λύκεια του νομού, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «αποδίδει τα πραγματικά γεγονότα και το οπτικό αποτέλεσμα δίνει στήριγμα στους εκπαιδευτικούς για να παρουσιάσουν την εποχή στους μαθητές τους».

Όσον αφορά στο λόγο για τον οποίο οι φορείς προχωρούν στη διάδοση του υλικού στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας, και όχι σε μικρότερες τάξεις, σημείωσαν ότι κρίνεται καλύτερη η διάχυση στους μεγαλύτερους ηλικιακά μαθητές, καθώς η ταινία παρουσιάζει μια πολυπλοκότητα.

Επίσης, εξήγησαν ότι τα παιδιά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο είναι στην καταλληλότερη ηλικία «για να τους δοθεί τροφή για σκέψη».

Παράλληλα, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο η ταινία να παρουσιαστεί μελλοντικά και στην Πρωτοβάθμια ή σε άλλους πολιτιστικούς φορείς του νομού.

Χρ.Μ.