Από το υπουργείο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των υποψηφίων

Από το υπουργείο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας των υποψηφίων

Στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές την άλλη Κυριακή

Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετράει πλέον ο χρόνος για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου, με τα επιτελεία όλων των συνδυασμών να αυξάνουν στο μέγιστο την απόδοσή τους και τους υποψηφίους να τα δίνουν… όλα.

Μόνο που, καθώς φαίνεται, η αγωνία, τουλάχιστον των υποψηφίων συμβούλων, δε θα τελειώσει και πολύ σύντομα, αφού και σε αυτές τις εκλογές (όπως έγινε για πρώτη φορά στις πρόσφατες εθνικές εκλογές) η σταυροδοσία δε θα φτάνει καν στα αρμόδια εκλογικά συνεργεία της κάθε Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου, αλλά μετά την καταμέτρησή τους θα αποστέλλονται απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών.

Φυσικά, είναι ευρέως γνωστό ότι σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δημάρχου ή περιφερειάρχη δε συγκεντρώσει πλειοψηφία με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Πρώτα δημοτικές

Οι ψηφοφόροι την ημέρα των εκλογών θα κληθούν πρώτα να ψηφίσουν για την εκλογή των Δημοτικών Αρχών και μετά για την εκλογή των Περιφερειακών Αρχών.

Τα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές εκλογές οι ψηφοφόροι θα τα τοποθετούν σε φάκελο λευκής απόχρωσης, που φέρει το γράμμα «Δ», απόχρωσης «βαθύ μπλε» σε έντονη γραμματοσειρά, ενώ τα ψηφοδέλτια για τις περιφερειακές εκλογές θα τα τοποθετούν σε φάκελο θαλασσιάς απόχρωσης, που φέρει το γράμμα «Π», απόχρωσης «βαθύ μπλε» σε έντονη γραμματοσειρά.

Όταν θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9 οι εφορευτικές επιτροπές θα ανοίξουν πρώτα την κάλπη των δημοτικών εκλογών. Θα αριθμούν τα ψηφοδέλτια, θα πραγματοποιούν τη διαλογή των ψήφων υπέρ συνδυασμών και υπέρ υποψηφίων και θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα στο υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης για τις δημοτικές εκλογές, θα ξεκινήσουν την ίδια διαδικασία για τις εκλογές ανάδειξης των Περιφερειακών Αρχών.

Μονά – ζυγά

Αντίθετα, στα εκλογικά τμήματα που η αρίθμησή τους λήγει σε 2, 4, 6, 8 και 0, οι εφορευτικές επιτροπές θα ανοίξουν πρώτα την κάλπη των περιφερειακών εκλογών. Θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων για τις περιφερειακές εκλογές και ακολούθως θα ξεκινήσουν τη διαδικασία για την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για τις δημοτικές εκλογές.

Έτσι, τα τελικά αποτελέσματα θα βγουν όταν ολοκληρωθεί όλη η καταμέτρηση και δε θα εξαχθούν σε αρκετές περιπτώσεις ασφαλή συμπεράσματα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Επίσης, η καταμέτρηση των σταυρών των υποψηφίων θα μεταδοθεί από τους δικαστικούς αντιπροσώπους απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και δε θα υπάρξει ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο.

Της Βίκυς Βετουλάκη