Αρχίζει σταδιακά η κίνηση για αγορά σχολικών ειδών – Ασάφειες στο «Καλάθι των Μαθητών»

Αρχίζει σταδιακά η κίνηση  για αγορά σχολικών ειδών – Ασάφειες στο «Καλάθι των Μαθητών»

Λίγο πριν την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση, με την έλευση του Σεπτεμβρίου, για το πρώτο κουδούνι που θα χτυπήσει στα σχολεία όλης της χώρας, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας ακόμα σχολικής χρονιάς.

Σε τοπικό επίπεδο, τις τελευταίες μέρες οι γονείς κάνουν μια πρώτη έρευνα πριν προβούν στην αγορά σχολικών ειδών. Την ίδια ώρα, η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη δημιουργία ενός «Καλαθιού των Μαθητών», που θα περιλαμβάνει βασικά σχολικά είδη σε μειωμένες τιμές, εμπεριέχει πολλές ασάφειες στον τρόπο εφαρμογής, σύμφωνα με τα τοπικά βιβλιοχαρτοπωλεία.

Βιβλιοπωλείο “Bookmark

Σύμφωνα με τον κ. Λυκούργο Καρολεμέα, φέτος θα είναι μια τελείως διαφορετική σχολική χρονιά σε ό,τι έχει να κάνει με την αγορά των σχολικών. Αιτιολογώντας το, εξηγεί: «Υπάρχει μια κίνηση που ξεκίνησε δειλά δειλά περί τις 20 Αυγούστου, απλά μέχρι στιγμής δεν είναι αυτή που ήταν τις άλλες χρονιές».

Όσον αφορά στα προϊόντα και τα σχολικά είδη, σημειώνει ότι οι πρώτες λίστες από τα σχολεία είναι ίδιες με πέρσι, ενώ οι γονείς επικεντρώνονται στα πιο βασικά, τετράδια, μολύβια κ.λπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τσάντες έχουν λιγότερη κινητικότητα τούτη τη στιγμή, και ίσως αυτό οφείλεται στον covid, λόγω του ότι κάποιες τσάντες δε χρησιμοποιήθηκαν καθόλου.

Σχετικά με τη σημερινή διοργάνωση της Λευκής Νύχτας εξηγεί: «Έχουμε τη Λευκή Νύχτα που κάποιοι περιμένουν για να κάνουν κάποιες από τις αγορές τους, και θεωρώ ότι λόγω του καιρού θα έχουμε αρκετούς επισκέπτες. Γι’ αυτό, άλλωστε, θα υπάρχουν μεγαλύτερες εκπτώσεις σε κάποια είδη, αφού θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε στο μέτρο του δυνατού κάθε γονιό και οικογένεια που θα βγει να ψωνίσει σχολικά είδη, εξ ου και σε πολλά είδη οι τιμές δεν έχουν αλλάξει προς τα πάνω».

Γύρω από το «καλάθι των μαθητών», τονίζει: «Ό,τι έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι γενικότητες και θα πρέπει το υπουργείο να δώσει πιο σαφείς κατευθύνσεις, ώστε να αποσαφηνιστούν όσα δε διευκρινίζονται επαρκώς».


Βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις»

Όπως εξηγεί η κα Δήμητρα Δημοπούλου: «Η κίνηση έχει ξεκινήσει. Κυρίως είναι σε ερευνητικό επίπεδο. Κάποιοι αγοράζουν, κάποιοι άλλοι κοιτούν, και υπάρχει αναζήτηση, γιατί επικρατεί μεγάλο άγχος του κόσμου για το τελικό κόστος. Συνεπώς υπάρχει μια μεγάλη προσοχή στο πόσο ψωνίζουν, πού ψωνίζουν και τι ψωνίζουν. Γενικά, όμως, την τελευταία εβδομάδα η κινητικότητα είναι αυξημένη».

Αναφερόμενη στο πού υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση αυτή την περίοδο, σημειώνει: «Βλέπουμε ότι, ανάλογα με την ηλικία του κάθε μαθητή, προσανατολίζονται και σε συγκεκριμένη κατηγορία σχολικών ειδών. Τα μικρότερα παιδιά αναζητούν τετράδια, τσάντες και διάφορα αναλώσιμα, ενώ τα μεγαλύτερα προσανατολίζονται στα σχολικά βοηθήματα».

Όσο για το «καλάθι των μαθητών», η κα Δημοπούλου εκτιμά ότι είναι λίγο ασαφές: «Παρότι έχουμε λάβει το ΦΕΚ κι έχουμε κάνει κάποια αναζήτηση, δεν ξέρουμε ακόμα τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται τα είδη, την ποσότητά τους, και διάφορα άλλα σχετικά. Η αλήθεια είναι ότι ως σκέψη δεν ξέρω εάν εμείς εδώ θα το ονομάσουμε “καλάθι των μαθητών” ή “καλάθι του Βιβλιόπολις”, όπου θα ξεχωρίσουμε τα είδη τα οποία είναι ποιοτικά, σε πολύ καλή τιμή, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει ο καθένας».

Στο κομμάτι που αφορά στη Λευκή Νύχτα, σημειώνει: «Θα κάνουμε κάτι ξεχωριστό και κάτι παραπάνω σε προσφορές για το σχολικό κομμάτι, έτσι ώστε να ενισχύσουμε το θεσμό της Λευκής Νύχτας και να έχει ένα νόημα η διοργάνωση, εάν θέλουμε να προσελκύσουμε και το κοινό εκτός Καλαμάτας.

Στα βιβλία δε, τρέχει μια προσφορά, που θα συνεχίσει και τη Λευκή Νύχτα, ενώ εξαργυρώνουμε και κουπόνια του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, που ενεργοποιήθηκε από προχθές».


Βιβλιοπωλείο «Μακρής»

Από την πλευρά του, ο κ. Λεωνίδας Μακρής παρατηρεί: «Υπάρχει κίνηση, ξεκινούν σιγά σιγά οι σχολικές τσάντες, οι κασετίνες και όλα τα “προεόρτια” για τη σχολική χρονιά. Λίγο- πολύ πάντοτε υπάρχει έρευνα αγοράς από τους γονείς, όμως θεωρώ ότι πολλοί από αυτούς είναι ενημερωμένοι μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων, αλλά και τη γύρω πληροφόρηση. Οπότε μπορώ να πω ότι γίνεται περισσότερο διαδικτυακά η έρευνα αγοράς και καταλήγουν στη συνέχεια».

Σχετικά με την κινητικότητα των σχολικών ειδών, εξηγεί ακόμη: «Αυτή την περίοδο οι γονείς κινούνται γύρω από τσάντες, κασετίνες, χαρτικά, με έμφαση στις μικρότερες ηλικίες, αφού είναι κάτι που περιμένουν και οι ίδιοι οι μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ ακολουθούν οι σχολικές λίστες από τους εκπαιδευτικούς».

Κλείνοντας, γύρω από τη φετινή διοργάνωση της Λευκής Νύχτας, ο κ. Μακρής σημειώνει: «Θα υπάρχουν προσφορές στο κατάστημα και ειδικότερα 20% στη Λογοτεχνία, 25% στα αναλώσιμα σχολικά, 20% για τριτέκνους-πολυτέκνους, και 20% για τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Όμως, πέρα από αυτά, καθ’ όλη την περίοδο υπάρχουν ειδικές προσφορές σε όλα τα σχολικά είδη».

Της Χριστίνας Μανδρώνη