Δύο “χρυσοί σκούφοι” σε Γιάλοβα και “Costa Navarino”

Δύο “χρυσοί σκούφοι” σε Γιάλοβα και “Costa Navarino”

Στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, “Anama” & “Kook Secrets”

Δύο χώροι εστίασης στη Μεσσηνία, το “Anama” στη Γιάλοβα και το “Kooc Secrets”, που βρίσκεται στον ξενοδοχειακό χώρο της Costa Navarino, ήταν μεταξύ αυτών που βραβεύτηκαν με “χρυσούς σκούφους” στον ετήσιο διαγωνισμό του περιοδικού “Αθηνόραμα”.

Πάντως, η γευσιγνωστική πυξίδα των Χρυσών Σκούφων έδειξε βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο Ιόνιο Πέλαγος, φέρνοντας για ακόμη μία φορά –την ενδέκατη στη σειρά– το κερκυραϊκό “Etrusco” του Έκτορα Μποτρίνι στην πρώτη θέση των εστιατορίων της επικράτειας και, μάλιστα, ως το μοναδικό που τιμάται με δύο Χρυσούς Σκούφους, καθώς βαθμολογήθηκε με 17/20.

Στη διάρκεια της τελετής, προχθές το βράδυ στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρετανία”, βραβεύτηκαν συνολικά 39 εστιατόρια: 17 από αυτά βρίσκονται στην Αθήνα, 10 στις Κυκλάδες, 4 στα Επτάνησα, 3 στη Χαλκιδική, 2 στην Πελοπόννησο και από ένα σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο και  Κρήτη.

Τα new entries για το 2023 είναι 9: “Delta”, “Botrini’s Santorini”, “Varoulko Santorini”, “Baos”, “Fiore”, “Kooc Secrets”, “Makris Degustation”, “Melia” και “Le Pavillon”.

Στη διάρκεια της τελετής, μέσα από πλούσιο οπτικό υλικό, ξεδιπλώθηκε η 30χρονη πορεία των Χρυσών Σκούφων, από εκείνη τη βραδιά του Ιανουαρίου του 1994 στο ξενοδοχείο “Πεντελικόν”, όπου απονεμήθηκαν τα πρώτα γαστρονομικά βραβεία σε δέκα εστιατόρια της Αθήνας (“τρελά πράγματα δηλαδή” για τα τότε δεδομένα, όπως ειπώθηκε από τους παρουσιαστές), μέχρι σήμερα.

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό που ανοίγει την 30ή τελετή “ενός θεσμού που βοήθησε από την εποχή της ελληνικής κουζίνας, να περάσουμε σε αυτή της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής διεθνούς εμβέλειας. Στόχος μας είναι να εντάξουμε τη γαστρονομία ως βασική εμπειρία του τουρισμού μας, προβάλλοντάς την όσο το δυνατόν καλύτερα στο εξωτερικό”.

Η δημιουργός του θεσμού, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και επικεφαλής της επιτροπής των Χρυσών Σκούφων, Άννη Ηλιοπούλου, αναφέρθηκε στην τραγωδία που ζει η χώρα τις τελευταίες ημέρες: “Όλες και όλοι μας, με την καρδιά και με τη σκέψη μας, βρισκόμαστε κοντά στους ανθρώπους του θεσσαλικού κάμπου, που βιώνουν μια σαρωτική καταστροφή πολλών διαστάσεων, σε προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό και παραγωγικό επίπεδο. Η θλίψη μας, όμως, δεν αφορά μόνο στους συνανθρώπους μας, αλλά και στη χώρα μας, αφού μέσα από αυτές τις τριτοκοσμικές εικόνες που ζήσαμε όλοι μας, αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες και στον αγροτοδιατροφικό τομέα και στην εθνική μας οικονομία. Ευχή όλων μας είναι να επιτευχθεί, το συντομότερο δυνατόν, μια στιβαρή ανασυγκρότηση σε εθνικό επίπεδο, με τις πλέον θετικές εξελίξεις και για την προσωπική ζωή των ανθρώπων και για την οικονομία της χώρας”.

Στη συνέχεια στάθηκε στους παράγοντες της επιτυχίας και της καθολικής αναγνώρισης του θεσμού. “Μπαίνουμε στην τέταρτη δεκαετία”, τόνισε. “Δεν είναι απλό ένας αξιολογητικός θεσμός να παραμένει επί 30 χρόνια στην κορυφή, εδραιωμένος στη συνείδηση όλων ως ο σημαντικότερος, ο πλέον αξιόπιστος, ο πιο επιδραστικός και πάντα αιχμηρός, δυναμικός και στον αφρό της επικαιρότητας. Έχω ερωτηθεί πολλές φορές για τους λόγους αυτής της επιτυχίας. Φυσικά, παίζουν ρόλο πολλές παράμετροι, η σημαντικότερη όμως είναι η εγκυρότητά του. Και η εγκυρότητά του έχει άμεση σχέση με τη γευσιγνωστική του επιτροπή”.