ΔΣ Τριφυλίας: Το χρέος 3,1 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑΤ στη ΔΕΗ προκάλεσε ένταση

ΔΣ Τριφυλίας: Το χρέος 3,1 εκ. ευρώ  της ΔΕΥΑΤ στη ΔΕΗ προκάλεσε ένταση

Το χρέος 3,1 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑΤ στη ΔΕΗ προκάλεσε ένταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Τρίτης. «Πλησιάζουν τα 3,1 εκ. ευρώ τα χρέη της ΔΕΥΑΤ προς τη ΔΕΗ;» ρώτησε ο κ. Μερκούρης, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΤ, Χαράλαμπο Αυρηλιώνη, να του απαντά: «Σωστά». Τότε ο κ. Μερκούρης αναρωτήθηκε: «Από που έχει προκύψει όλο αυτό το τεράστιο χρέος προς τη ΔΕΗ;».

Παρεμβαίνοντας ο αντιδήμαρχος, Σωτήριος Μπακούρος, απάντησε: «Τριπλασιασμός της τιμής του ρεύματος, συσσωρευμένα χρέη από πολλά χρόνια, δεν είναι της τρέχουσας Δημοτικής Αρχής και εν πάση περιπτώσει, θα γίνει ρύθμιση σε αυτό, έχουμε προχωρήσει…», ενώ ο αναπληρωτής δημάρχου Αντώνιος Βλάχος σχολίασε: «Δεν είναι μόνο η δική μας ΔΕΥΑΤ, όλες οι ΔΕΥΑ είναι…».

Ο κ. Μπακούρος συνέχισε λέγοντας: «Το ρεύμα έχει τριπλασιαστεί. Τα αντλιοστάσια, άμα δείτε την κατάσταση, μην πάω να τη φέρω τώρα, 220.000 ευρώ αντλιοστάσιο, 170.000 ευρώ, γίνεται χαμός…».

Ο κ. Μερκούρης ρώτησε: «Γιατί αυτά, Σωτήρη; Επομένως δεν πληρώθηκαν. Εγώ να δεχτώ, 26, 16 Μαΐου (σ.σ. του 2022) νομίζω που είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο και συζητήσαμε το θέμα της ΔΕΥΑΤ, να δεχτώ αυτό που είπε ο πρόεδρος, που κατηγορήσατε και τους δημοσιογράφους ότι παραποίησαν τα στοιχεία κι έδωσαν άλλα στοιχεία, που αυτοί μετέφεραν εκείνα που τους έδωσε ο πρόεδρος, για 700.000 ευρώ. Εμείς τα αμφισβητούμε. Δεν ήταν 700.000 ευρώ που παραλάβατε από εμάς χρέος στη ΔΕΗ. Εμείς τα αμφισβητούμε αυτά. Ξέρουμε ότι υπήρχαν στα ταμεία και 380.000 ευρώ. Πέρυσι λοιπόν, από το 2019 που λέτε εσείς, να το δεχτώ ότι ήταν 700.000 ευρώ, έχουν γίνει 3.100.000 ευρώ περίπου, είναι 450% πάνω η οφειλή στη ΔΕΗ. Από το 2019 μέχρι τώρα είναι 450% πάνω το ρεύμα της ΔΕΗ το οποίο οφείλουμε. Πληρώνετε ή δεν πληρώνετε, Σωτήρη; Δηλαδή, αμφιβάλλω. Μπορείτε να μας φέρετε λογαριασμούς που έχετε εξοφλήσει, της ΔΕΗ, για να δούμε τι γίνεται; Την προεκλογική περίοδο του 2019 το σλόγκαν το δικό σας ήταν για την “αμαρτωλή ΔΕΥΑΤ”. Είχατε αποκαλέσει δημόσια στις πλατείες “κλέφτες”, συναδέλφους. Και για όλα αυτά πληρώσαμε ορκωτούς λογιστές, περίπου 250.000 ευρώ. Δεν αποδείχτηκε καμία ενοχή για κανέναν, νομίζω». «Όχι ακόμα», είπε ο κ. Βλάχος, και ο κ. Μερκούρης τον ρώτησε: «Τι όχι ακόμα; Γιατί; Αν έχουν αποτιμηθεί τα περιουσιακά στοιχεία; Και αυτό τι είναι δηλαδή;», με τον κ. Βλάχο να του ανταπαντά: «Έγινες και δικαστικός τώρα;». «Όχι», του απάντησε ο κ. Μερκούρης, αλλά «για αυτό τους έχετε πάει από εκεί (σ.σ. Δικαστήριο) και γιατί δε φροντίσαμε να εισπράξουμε τα ανείσπρακτα. Πείτε μου, Σωτήρη, εσείς πόσα έχετε ανείσπρακτα;». Τότε ο κ. Μπακούρος απάντησε: «Έχει αυξηθεί τουλάχιστον 20% η εισπραξιμότητα».

Συνεχίζοντας ο κ. Μερκούρης τόνισε πως «σ’ αυτή λοιπόν την προεκλογική περίοδο έχετε χρέος, έχετε υποχρέωση να ενημερώσετε τον τριφυλιακό λαό για το τι έχει γίνει στη ΔΕΥΑΤ. Οφείλετε να το κάνετε και πρέπει να το κάνετε».

Τότε ο κ. Βλάχος είπε: «Πάντως, εμείς γεωτρήσεις με νιτρικά δε ρίχναμε μέσα στον κόσμο», με τον κ. Μερκούρη να του ανταπαντά: «Γιατι υπάρχει καμία γεώτρηση που δε ρίχνετε μέσα; Οι δικές σας είναι καθαρές; Από αυτές που παίρναμε εμείς, παίρνετε κι εσείς». Κι αφού του θύμισε τις φωτογραφίες που πήγαν στο συμβούλιο το 2019 από το Κεφαλάρι Βρυσών, τον ρώτησε τι έχουν κάνει τέσσερα χρόνια εκεί, με τον κ. Βλάχο να απαντά ότι τις φωτογραφίες πήγε ο πρόεδρος των Βρυσών, ενώ αυτοί σοβάτισαν τη δεξαμενή με εργάτες του Δήμου.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μερκούρης σχολίασε: «Δε σας καταλογίζω σκοπιμότητα, όμως ανικανότητα σας καταλογίζω».

Με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ και του Δημοτικού Συμβουλίου, Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, αναφέρθηκε στο ενεργειακό κόστος που έχει αυξηθεί, σημειώνοντας ότι όλες οι ΔΕΥΑ χρωστούν στη ΔΕΗ γιατί αυξήθηκε η τιμή του ρεύματος και ότι ο τέως υπουργός κ. Πέτσας είχε κάνει πρόταση για επίλυση του προβλήματος.

Ο δε Χαράλαμπος Καναλουπίτης ρώτησε πόσο ήταν το χρέος στη ΔΕΗ το 2019 που παρέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή, ενώ ζήτησε να παρουσιαστούν όλα τα στοιχεία.