Επτά χρόνια από τις φονικές πλημμύρες της Καλαμάτας με ρέματα να είναι ακαθάριστα

Επτά χρόνια από τις φονικές πλημμύρες της Καλαμάτας με ρέματα να είναι ακαθάριστα

Μαύρη σελίδα στην ιστορία της Καλαμάτας, αλλά και ευρύτερα του Δήμου, γράφτηκε τα ξημερώματα της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016, όταν τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης «έπνιξαν» τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Ο τραγικός απολογισμός τότε ήταν τρεις νεκροί και ανυπολόγιστες ζημιές, τόσο σε σπίτια και αυτοκίνητα όσο και σε καλλιέργειες.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το δικαστήριο για τις πλημμύρες ολοκληρώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2022, κρίνοντας όλους τους κατηγορουμένους αθώους. Όμως, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε έφεση κατά της απόφασης.
Το νέο δικαστήριο, στις 5 Απριλίου του 2023, έκρινε απαράδεκτη την έφεση του εισαγγελέα και έτσι ισχύει η πρωτόδικη αθωωτική απόφαση για όλους.

Γυρνώντας στο σήμερα, εδώ και αρκετές μέρες έχουν εκδοθεί Έκτακτα Δελτία Καιρού, τα οποία έδειχναν να επηρεάζεται και η Καλαμάτα. Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δε συνέβη. Παρ’ όλα αυτά, κάνοντας αυτοψία στα ρέματα που «χτύπησαν» ανελέητα την πόλη το 2016, είδαμε ότι είναι ακαθάριστα.

Ειδικότερα, βρεθήκαμε στη Λαγκάδα, στο ύψος της οδού Βαγγέλη Δράκου, που ήταν το ένα σημείο στο οποίο το νερό έσκασε στο δρόμο, παρέσυρε ό,τι βρήκε στο διάβα του και δημιουργήθηκε μια απέραντη λίμνη μέχρι την οδό Λεΐκων.

Ακόμα και χθες, λοιπόν, με τις προειδοποιήσεις να φθάνουν η μία μετά την άλλη, το ρέμα δεν ήταν καθαρισμένο παρά την κρισιμότητα του συγκεκριμένου σημείου.

Βορειότερα και ειδικότερα στην οδό Αγίων Αναργύρων, στο ομώνυμο ρέμα, όπου επίσης είχε το νερό σκάσει και προκαλέσει ζημιές, αυτό δεν είναι καθαρισμένο ή, καλύτερα, φάνηκε ότι κάποιο μηχάνημα πέρασε, καθάρισε από ελάχιστα έως τίποτα και έφυγε.

Συνέχεια στην Αγια-Σωτήρα. Εκεί το Ελαφογκρέμι ήταν αυτό που φράκαρε και έπνιξε την οδό Γλαύκου και τις γύρω περιοχές. Βόρεια της εκκλησίας το ρέμα είναι ακαθάριστο, ενώ περίοικος μας είπε ότι κάποια μηχανήματα βρέθηκαν στο σημείο την Τρίτη. Πάντως, εμείς δεν είδαμε κάποια σοβαρή παρέμβαση, κάτι που φαίνεται και από τις φωτογραφίες.

Νότια της εκκλησίας, όπου επίσης το νερό είχε κολλήσει, το απόλυτο τίποτα, με το ρέμα να είναι γεμάτο σκουπίδια, χορτάρια και γενικότερα να παραμένει ακαθάριστο.

Αυτά, λοιπόν, από κάποια ρέματα εντός Καλαμάτας… Σίγουρα δεν είναι τα μοναδικά στα οποία δεν έχουν γίνει καθαρισμοί.

Ας ελπίσουμε να μη δημιουργήσουν ξανά πρόβλημα στην πόλη, αλλά με μακάρι και ευχές δεν καθαρίζονται τα ρέματα…

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση