Έρχονται ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων και ψηφιακό ποινικό μητρώο

Έρχονται ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων και ψηφιακό ποινικό μητρώο

Στη σφαίρα της ψηφιακής διακυβέρνησης μπαίνει και ο τομέα της Δικαιοσύνης, μετά τις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν στην κοινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας των αρμόδιων υπουργείων.

Αντικείμενο της συνάντησης των υπουργών Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν η αξιολόγηση της πορείας των έργων που θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης, ενός κρίσιμου τομέα για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους και την ανάπτυξη της χώρας.

Από τις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης είναι:

-Η ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων μέσω του gov.gr

-Οι υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και η παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δικαστηρίων «e-justice»

-Η περαιτέρω ψηφιοποίηση νομικών διαδικασιών, όπως η κατάθεση δικογράφων

-Η δυνατότητα χορήγησης αντιγράφου Ποινικού Μητρώου μέσω της θυρίδας των ΚΕΠ στο gov.gr.

Ήδη στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας έχουν τοποθετηθεί σε βασικές αίθουσες δικαστηρίων και γραφεία εισαγγελέων οθόνες και συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις τηλεδίκες, ώστε να γίνονται απομακρυσμένες καταθέσεις μαρτύρων.

Ακόμα δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για το πότε αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή των εν λόγω συστημάτων, αν και το υπουργείο προσανατολίζεται για την περίοδο μετά την άνοιξη.