Έτοιμα για το πρώτο κουδούνι τα σχολεία της Μεσσηνίας

Έτοιμα για το πρώτο κουδούνι τα σχολεία της Μεσσηνίας

Σύμφωνα με τους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας

Την επιστροφή στα θρανία για τους περισσότερους μαθητές της χώρας σηματοδοτεί η Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, οπότε αναμένεται να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της φετινής σχολικής χρονιάς.

Την ίδια ώρα, αναβολή μιας εβδομάδας πήρε το άνοιγμα των σχολείων στις πληγείσες από την καταστρεπτική κακοκαιρία περιοχές, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η λειτουργικότητα των σχολικών κτηρίων.

Σε τοπικό επίπεδο, οι διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας δηλώνουν έτοιμοι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς όλες οι εκκρεμότητες έχουν δρομολογηθεί, ενώ στα τέλη του τρέχοντος μήνα πρόκειται να καλυφθούν πλήρως όσα κενά δημιουργηθούν με την αξιοποίηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας

Εκ μέρους της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας η διευθύντρια Θεοφανία Σιούτη σχολίασε ότι σε γενικές γραμμές όλα τα σχολεία είναι έτοιμα για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς, καθώς χθες Παρασκευή, αλλά και μεθαύριο Δευτέρα, αναλαμβάνουν και οι τελευταίοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν υπάρχουν κενά σε ό,τι αφορά τους δασκάλους της Γενικής Παιδείας, παρά μόνο λίγα σε ό,τι αφορά την Ειδική Αγωγή, και ειδικότερα σε ορισμένα τμήματα ένταξης και παράλληλης στήριξης. Όπως εξήγησε η κα Σιούτη: «Αυτά τα κενά θα καλυφθούν με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης αναπληρωτών για την Ειδική Αγωγή έως και τις 20 Οκτωβρίου».

Αναφερόμενη στην κατάσταση των σχολικών κτηρίων, σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού ο Δήμος Καλαμάτας είχε συνεργεία σε όλα τα σχολεία, όπου δούλευαν για βαψίματα, επισκευές και άλλες αντίστοιχες εργασίες».

Σε ό,τι αφορά το 18ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, η ίδια πρόσθεσε ότι χθες, σύμφωνα με ενημέρωσή της από τη διευθύντρια του σχολείου, επρόκειτο να είναι έτοιμο και το προαύλιο.

Σχετικά δε με το αν επίκειται κλείσιμο σχολείων φέτος, απάντησε αρνητικά, μιλώντας μόνο για τρεις συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων, οι οποίες αποφασίστηκαν έπειτα και από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Συγκεκριμένα, τα σχολεία που συγχωνεύονται είναι το Νηπιαγωγείο Μεσσήνης, τα 2ο – 4ο, το 1ο -5ο Νηπιαγωγεία και τα 1ο – 2ο Νηπιαγωγεία Πύλου.

Δημοτικό Σχολείο Ασπροχώματος

Για το ζήτημα που έχει απασχολήσει τελευταία, με τη μεταβολή του 6θέσιου Δημοτικού Σχολείου Ασπροχώματος σε 5θέσιο, η κα Σιούτη ανέφερε στο «Θ»: «Παρουσιάζει πολύ μικρό αριθμό μαθητών, βέβαια είναι ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν καθαρά Ρομά, είναι ευάλωτη κοινωνική ομάδα, και από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των μαθητών».

Πρόσθεσε δε, ότι το συγκεκριμένο σχολείο έχει μεγαλύτερη ανάγκη από ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό και υποστηρικτικές κινήσεις, ώστε να ενταχθούν οι μαθητές του κανονικά στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας εξήγησε: «Δεν αλλάζει η οργανικότητα του σχολείου, αλλά η λειτουργικότητά του. Τις επόμενες μέρες θα παρακολουθήσουμε τι θα γίνει με τη φοίτηση των μαθητών και ανάλογα θα πράξουμε».

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μεσσηνίας

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Αγάπιος Οικονομίδης, εξήγησε ότι τα σχολεία της Μεσσηνίας είναι έτοιμα, καθώς έχουν τοποθετηθεί αναπληρωτές και οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί.

Αναφερόμενος στο εάν έχουν καλυφθεί οι θέσεις των εκπαιδευτικών, σημείωσε: «Υπάρχουν κάποια κενά, γιατί κάποιοι δεν παρουσιάστηκαν και θα χρειαστεί μικρή ενίσχυση με αναπληρωτές. Αυτά τα κενά αφορούν σε 50 θέσεις στη Γενική Παιδεία και 5 στην Ειδική Αγωγή για όλη τη Μεσσηνία, με έμφαση στην Κυπαρισσία, που συγκεντρώνει τα πιο πολλά κενά». 

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, οι παραπάνω κενές θέσεις πρόκειται να καλυφθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών.

Κάνοντας λόγο για τις σχολικές υποδομές, εξήγησε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα για τα οποία έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι Δήμοι, για να προσθέσει: «Ευελπιστούμε οι σχολικές επιτροπές, σε συνεργασία με τον εκάστοτε Δήμο, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες».

Αναφερόμενος, τέλος, στο αν κλείνει κάποιο σχολείο λόγω μειωμένου αριθμού μαθητών, ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανένα κλείσιμο. Ίσα ίσα που στην πόλη της Καλαμάτας παρατηρείται ο ίδιος αριθμός μαθητών και ίσως λίγο ανεβασμένος».

Χρ.Μ.