Η Καλαμάτα… ανοίγει παράθυρο στο μέλλον

Η Καλαμάτα… ανοίγει παράθυρο στο μέλλον

Εκδήλωση παρουσίασης του Κλιματικού Συμβολαίου της πόλης

Μια ιδιαίτερα φορτισμένη μέρα για την Καλαμάτα, όπως ήταν η χθεσινή, επέλεξε συμβολικά ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, προκειμένου να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη των δράσεων, το λεγόμενο “Κλιματικό Συμβόλαιο”, στο πλαίσιο συμμετοχής της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης.

37 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της Καλαμάτας (13/9/1986), που άφησε πίσω του νεκρούς και μια κατεστραμμένη πόλη, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσίασε το Κλιματικό Συμβόλαιο, το σχέδιο – πρόταση δηλαδή του Δήμου για το πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Καλαμάτας, κατόπιν ανταγωνιστικής διαδικασίας, παρέχει πρόσβαση σε σημαντικούς πόρους και χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να καθορίσουν και να διαμορφώσουν το αύριο μιας πόλης.

Στην αρχή της χθεσινής εκδήλωσης ο δήμαρχος αναφέρθηκε στους φονικούς σεισμούς του 1986, αλλά και στην προσπάθεια μιας σειράς δημάρχων να πάνε την πόλη ένα βήμα μπροστά. Χαρακτηριστικά τόνισε: “Η 13η Σεπτεμβρίου 1986, το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου και οι τεράστιες καταστροφές που σημειώθηκαν σε επίπεδο υποδομών, χαράχτηκαν με τρόπο ανεξίτηλο στην ιστορία της Καλαμάτας.

Τότε, κυριαρχώντας η σύνεση, η ομόνοια, η συνεννόηση όλων των υγιών δυνάμεων, πολιτικών και παραγωγικών αυτού του τόπου, η κρίση του σεισμού και οι συνέπειες του μετατράπηκαν σε ευκαιρία. Μία ευκαιρία που οδήγησε στη μετεξέλιξη της Καλαμάτας από μία επαρχιακή πόλη σε μία σύγχρονη.

Κάνοντας άλματα προς τα εμπρός, η Καλαμάτα είχε την τύχη να την υπηρετήσουν άξιοι δήμαρχοι, όπως ο Σταύρος Μπένος, οι αείμνηστοι δήμαρχοι Παναγής Κουμάντος και Χρήστος Μαλαπάνης, αλλά και μετέπειτα δήμαρχοι όπως ο Γιώργος Κουτσούλης και ο Παναγιώτης Νίκας. Για να φτάσουμε στο σήμερα, λαμβάνοντας εμείς τη σκυτάλη, στο μαραθώνιο της υπηρέτησης της αναπτυξιακής προοπτικής του Δήμου μας”.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη συμμετοχή της Καλαμάτας στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης, χαρακτήρισε το “Κλιματικό Συμβόλαιο” ως μια ευκαιρία για την πόλη να κάνει μεγαλύτερα άλματα προόδου, που σηματοδοτήσουν το μέλλον της.

“37 χρόνια, λοιπόν, μετά, σήμερα (σ.σ. χθες), 13 Σεπτεμβρίου 2023, είναι για το Δήμο μας μία ακόμη ιστορική στιγμή. Έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, ένα πρόγραμμα για το μέλλον της Καλαμάτας, ένα πρόγραμμα που υπηρετεί σύγχρονες ανάγκες, ένα πρόγραμμα το οποίο εκπονήθηκε σύμφωνα με τα όσα όλοι εμείς θέσαμε.

Όλοι εμείς, άνθρωποι που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην πόλη, άνθρωποι που γνωρίζουμε τις ανάγκες αλλά και τις αστείρευτες δυνατότητες για την πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας. Και αναφέρομαι, φυσικά, στο Κλιματικό Συμβόλαιο της Καλαμάτας.  Τον οδικό χάρτη για όλα όσα θα αλλάξουν την πόλη μας. Κάνοντάς την περισσότερο ανθεκτική και φιλική, μέσα από την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας. Μετατρέποντας επί της ουσίας την Καλαμάτα, έως το 2030 από μία σύγχρονη ελληνική πόλη, σε μία ευρωπαϊκή πόλη πρότυπο”, σημείωσε.

Ακολούθησε μια ιστορική καταγραφή για να φτάσει η Καλαμάτα να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα. “Θα μου επιτρέψετε μια σύντομη αναδρομή για το πώς σήμερα οδηγηθήκαμε εδώ, πώς μία σκέψη μετατράπηκε σε αυτό που σήμερα παρουσιάζουμε και αποτελεί το Κλιματικό μας Συμβόλαιο”, είπε.

Και συνέχισε: “Πηγαίνω δύο χρόνια πίσω, όταν ως Δημοτική Αρχή, εν μέσω έντονων αναταράξεων που είχε προκαλέσει σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας η υγειονομική κρίση, αναζητούσαμε προγράμματα και εργαλεία ευρωπαϊκά, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε για την Καλαμάτα εκείνο το άλμα, που θα μας επέτρεπε να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα στο δρόμο της ανάπτυξης. Άλλωστε, το ανέφερα και νωρίτερα, οφείλουμε την κάθε κρίση να τη μετατρέπουμε σε ευκαιρία. Και αυτό πράξαμε.

Αναζητώντας λοιπόν, κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα, γνωρίσαμε το Mission, την αποστολή των πόλεων για την κλιματική ουδετερότητα. Ένα πρόγραμμα που εξ αρχής προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων πόλεων και πρωτευουσών της Ευρώπης, που σήμερα μαζί με την Καλαμάτα βρίσκονται στον ίδιο χάρτη των πόλεων που πρωταγωνιστούν στις δράσεις για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Δύο χρόνια πριν, λοιπόν, επίσημα ξεκινήσαμε τη μεγάλη προσπάθεια. Την προσπάθεια για τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030. Μία προσπάθεια που λίγοι πίστεψαν, μία προσπάθεια που επιχειρήθηκε -ευτυχώς από λίγους- να απαξιωθεί, μία προσπάθεια που εν τέλει μας δικαίωσε για την επιλογή μας.

Στην πρώτη δημόσια διαβούλευση το Σεπτέμβριο του ‘21, που πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας με μεγάλη επιτυχία, διότι η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και αυτό έδειξε, αν θέλετε, τη βούληση του κόσμου να πάει την πόλη μπροστά, είχα αναφέρει ότι: Στην ιστορία των πόλεων υπάρχουν αποφάσεις που ορίζουν την πορεία, το χαρακτήρα και την προοπτική τους. Αποφάσεις που διαμορφώνουν για πολλά χρόνια την ποιότητα της ζωής των κατοίκων τους. Που καθορίζουν τη θέση τους στο χάρτη των πόλεων, σε ολόκληρο τον κόσμο. Και πράγματι για την Καλαμάτα η απόφαση να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας στο Mission, ήταν μια μεγάλη πρόκληση.

Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πολλές συναντήσεις, δημόσιες διαβουλεύσεις, θεματικά εργαστήρια, συστάθηκαν 28 ομάδες εργασίας πάνω σε εφτά άξονες με Καλαματιανούς, εξωτερικούς συνεργάτες και 11 πανεπιστημιακά εργαστήρια.

Υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας με 71 φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με 15 Δήμους, με την Περιφέρεια, με 4 μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας μας, με 2 τράπεζες, με μεγάλες επιχειρήσεις για να φτάσουμε στην πρώτη φάση. Μια πρώτη φάση που στήριζαν με επιστολές τους η Πολιτεία μέσω του αρμόδιου υπουργείου, όλοι οι βουλευτές του νομού και ο περιφερειάρχης. Αμέτρητες ώρες εργασίας, δεκάδες συναντήσεις, όμως ποτέ δεν το βάλαμε κάτω, δεν τα παρατήσαμε.

Το αντίθετο, κόντρα σε προβλέψεις, η πρόταση που καταθέσαμε τον Ιανουάριο του 2022, ο στρατηγικός σχεδιασμός, το όραμα για την Καλαμάτα του αύριο, μας οδήγησε στην επιτυχία της συμμετοχής μας στην Αποστολή και ταυτόχρονα ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών, αλλά και των δυσκολιών, για όλα εκείνα που θέλουμε για την Καλαμάτα και τη περιοχή μας ευρύτερα”.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του και οριοθετώντας τη σημασία του προγράμματος υπογράμμισε: “Σήμερα, έχοντας διανύσει περίπου ένα έτος από την ημέρα που μπήκαμε στη δεύτερη φάση, που επιλεγήκαμε ως πόλη και ξεκίνησε η εκπόνηση του Κλιματικού Συμβολαίου, το οποίο και θα παρουσιαστεί, εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι ήδη η πόλη έχει κερδίσει.

Έχει κερδίσει, διότι έχει ένα συγκεκριμένο, στοχευμένο, κοστολογημένο και μετρήσιμο ως προς το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα πρόγραμμα. Που έρχεται ως συνέχεια του στρατηγικού σχεδιασμού που υποβάλαμε κατά την πρώτη φάση.  Έχει κερδίσει όμως, καθώς μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις της πόλης. Νέους και εμπειρότερους συμπολίτες μας, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν σε μία ευρεία δημόσια διαβούλευση για το αύριο της Καλαμάτας.

Ένα Κλιματικό Συμβόλαιο το οποίο είναι δυναμικό και για το οποίο θα κληθούμε τα επόμενα χρόνια να συζητήσουμε πάρα πολλές φορές, να το ενισχύσουμε, να το προσαρμόσουμε, να το τροποποιήσουμε σύμφωνα με τις ανάγκες της πόλης.

Για να αλλάξεις την πόλη σου πρέπει να οραματιστείς πώς τη θέλεις, να μοιραστείς το όραμά σου με τους συνεργάτες σου με τους γύρω σου, να αναπτύξεις συνεργασίες, να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες και τους ειδικούς και να βρεις χρηματοδοτήσεις. Η ευρωπαϊκή αποστολή ανοίγει αυτές τις πόρτες.

Πριν κλείσω, θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσοι, απ’ όποιο πόστο, εργάστηκαν, λίγο ή πολύ, βάζοντας το λιθαράκι τους, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, να έχουμε έτοιμο, ολοκληρωμένο και προς υποβολή του Κλιματικό Συμβόλαιο της Καλαμάτας. Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Ως Δήμος ατενίζουμε το αύριο με αισιοδοξία και με ευθύνη. Και είμαστε εδώ, έτοιμοι να υπηρετήσουμε την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, μετατρέποντας το σχεδιασμό μας σε πράξη. Για μία Καλαμάτα πιο σύγχρονη, περισσότερο έξυπνη, φιλική και φιλόξενη, για μία Καλαμάτα κλιματικά ουδέτερη, μία Καλαμάτα πόλη – πρότυπο”.

Α.Π.