Καλαμάτα: 13 Σεπτεμβρίου 1986 – 37 χρόνια μετά ετοιμόρροπα διατηρητέα κτήρια θυμίζουν το μεγάλο σεισμό

Καλαμάτα: 13 Σεπτεμβρίου 1986 – 37 χρόνια μετά ετοιμόρροπα διατηρητέα κτήρια θυμίζουν το μεγάλο σεισμό

Πέραν μιας μεγάλης εκδήλωσης που είχε διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο πριν από κάποια χρόνια για τους σεισμούς του 1986, οι οποίοι άλλαξαν τα πάντα στην Καλαμάτα, δυστυχώς αυτή η μέρα μνήμης δείχνει να έχει υποβαθμιστεί. Εκτός από την εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί στο μνημείο που έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης, δε θα γίνει κάτι άλλο.

Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι στη συγκεκριμένη, που διαρκεί μερικά λεπτά, δεν κλείνει καν ο δρόμος, με αποτέλεσμα να τηρείται ενός λεπτού σιγή και ακριβώς από πίσω να περνούν αυτοκίνητα, μηχανάκια και λεωφορεία.

Είναι γνωστό ότι υπάρχει πολύ οπτικοαουστικό υλικό για τις συγκεκριμένες μέρες που σημάδεψαν την πόλη και θα ήταν εύκολο και σωστό να γίνει κάποια άλλη εκδήλωση, που θα έδειχνε τι έγινε τότε, τι σημαίνει σεισμός και ποιες οι επιπτώσεις του.

Ακόμα σημαντικότερο και πολυτιμότερο για την Καλαμάτα θέμα, όμως, είναι τα ετοιμόρροπα κτήρια που πριν από 37 χρόνια χτυπήθηκαν ανεπανόρθωτα και παραμένουν έτσι.
Αποτελούν δε σοβαρό κίνδυνο για τους διερχόμενους, αφού ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσουν, κάτι που άλλωστε έχει συμβεί, με μεγάλα τμήματά τους να πέφτουν στο έδαφος.

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ακούσει πολλά «θα», δυστυχώς όμως έχουμε μείνει σε αυτά και έχουμε περιοριστεί στις καταγραφές των επικινδύνων κτηρίων και στις μηνύσεις κατά των ιδιοκτητών.

Ας βρεθεί μια λύση, έστω και 37 χρόνια μετά…

Στην οδό Κουμουνδουράκη, ακριβώς απέναντι από τον παιδικό σταθμό της Μητρόπολης λειτουργούσε στο παρελθόν το Οικονομικό Γυμνάσιο. Στο εν λόγω κτήριο κάποτε μπήκαν σκαλωσιές, που μάλιστα καλύπτουν μέρος του στενού οδοστρώματος, και αφέθηκαν στη μοίρα τους.
Πλέον το κτήριο έχει πνιγεί από τα φυτά, ωστόσο καθημερινά μπροστά από αυτά, εκτός από τα αυτοκίνητα και τους κατοίκους, περνούν εκατοντάδες μικρά παιδιά με τους γονείς τους!

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση