ΚΑΠ: Κινδυνεύουν να χάσουν το 25% των ενισχύσεων αγρότες και κτηνοτρόφοι

ΚΑΠ: Κινδυνεύουν να χάσουν το 25%  των ενισχύσεων αγρότες και κτηνοτρόφοι

Τον κίνδυνο να μείνει εκτός οικολογικών σχημάτων και να δει «πετσοκομμένες» τις ενισχύσεις της τον ερχόμενο χειμώνα διατρέχει μεγάλη μερίδα αγροτών και κτηνοτρόφων, καθώς η ένταξη σε αυτά αποτελεί κομμάτι ενός πολύπλοκου παζλ και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, καθώς η προθεσμία για την υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης) εκπνέει στις 11 Σεπτεμβρίου. Και σαν να μην έφτανε ο διαδικαστικός λαβύρινθος, ήρθε η χαριστική βολή για τους αγρότες που επλήγησαν από τις πρωτοφανείς καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο και αλλού.

Οι εφαρμοστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, καθόρισαν το θεσμικό πλαίσιο για το πώς θα εφαρμοστούν οι νέες παρεμβάσεις στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2023 -2027, που αφορούν στο δύσκολο κομμάτι των οικολογικών σχημάτων. Αυτά για πρώτη φορά θα εφαρμοστούν φέτος και ήρθαν να αντικαταστήσουν το γνωστό «πρασίνισμα».

Στα οικολογικά σχήματα θα κατευθυνθεί μέχρι και το 25% του προϋπολογισμού για άμεσες ενισχύσεις, που φτάνει σχεδόν τα 425 εκατ. ευρώ, για να πληρωθούν δράσεις με τις οποίες ενισχύεται περισσότερο η προστασία του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, οι προϋποθέσεις για να λάβουν τις ενισχύσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-27 είναι σαφώς περισσότερες, ενώ οι υποχρεώσεις που δημιουργούν τα οικολογικά σχήματα περιπλέκουν την κατάσταση, καθώς η ελληνική γεωργία οδηγείται σε ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο, περισσότερο οικολογικό.

Η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων είναι μεν προαιρετική τυπικά, όμως εάν ένας αγρότης ή κτηνοτρόφος δεν τα εφαρμόζει, τότε δε θα εισπράξει την αντίστοιχη επιδότηση.