“Κοκορομαχία” για τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης

“Κοκορομαχία” για  τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης

Η δημοσκόπηση της εταιρείας DATA C για την εφημερίδα “Πελοπόννησος”, με διάστημα εμπιστοσύνης 95% και δειγματοληπτικό σφάλμα ± 3,5%, “άνοιξε” για τα καλά την… πόρτα της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο υποψηφίων για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δ. Πτωχού και Π. Τατούλη. Αιτία είναι το γεγονός ότι κάθε παράταξη ερμηνεύει κατά το δοκούν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Πριν παραθέσουμε τις απόψεις των δύο υποψηφίων, δημοσιεύουμε κάποια στοιχεία από τη δημοσκόπηση.  Στο ερώτημα “ποιος είναι καταλληλότερος για περιφερειάρχης Πελοποννήσου”, το εκλογικό σώμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου μοιράζεται μεταξύ δύο υποψηφίων. Τον κ. Π. Τατούλη θεωρεί ως καταλληλότερο για τη θέση του περιφερειάρχη το 26,9% του εκλογικού σώματος και τον Δ. Πτωχό το 26,4%. Ότι “δε γνωρίζει ποιος είναι καταλληλότερος” απαντά το 24,7%, ποσοστό πολύ μεγάλο και παράλληλα ένα από τα ευρήματα της έρευνας, που μας δείχνει ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος είναι σε “αναζήτηση απαντήσεων”.

Στην ερώτηση: “Ανεξάρτητα από το ποιον προτιμάτε, ποιος πιστεύετε ότι θα εκλεγεί περιφερειάρχης Πελοποννήσου στις επερχόμενες εκλογές;”, οι πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε ποσοστό 40,3% θεωρούν ότι θα κερδίσει τις εκλογές ο Δ. Πτωχός και μόλις σε ποσοστό 21% ότι θα κερδίσει ο Π. Τατούλης.

Θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη ότι το 33,6% “δε γνωρίζει” ποιος θα εκλεγεί. Πρόκειται για ένα από τα πολλά ευρήματα της έρευνας που καταδεικνύουν την “κινητικότητα” και τη “ρευστότητα” που υπάρχει στο εκλογικό σώμα, όπως σημειώνεται στα σχόλια της δημοσκόπησης…

Τέλος, στο ερώτημα ποιον θα ψηφίσουν οι πολίτες στο α’ γύρο, και χρησιμοποιώντας η εταιρεία την απλή αναλογική με αναγωγή όσων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν “λευκό”, “άκυρο”, “δεν απάντησαν” ή δήλωσαν ότι “δε θα ψηφίσουν”, ο κ. Πτωχός συγκεντρώνει ποσοστό 31,4%, ο κ. Τατούλης 27,4%, ο κ. Μάκαρης 7,4%, ο κ. Κουτουμάνος 5,3%, ο κ. Κουτσούλης 4,3%, ενώ οι αναποφάσιστοι παραμένουν ψηλά στο 24,2%.

Ακολουθούν οι δηλώσεις των επικεφαλής των δύο συνδυασμών:

Δ. Πτωχός: Είμαστε το φαβορί των εκλογών

“Η πρώτη μεγάλη έρευνα για τις περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, που έγινε από την έγκυρη DATA RC και δημοσιεύτηκε στην ιστορική εφημερίδα «Πελοπόννησος» και στο pelop.gr, έχει πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα και επιβεβαιώνει ότι ο κ. Πτωχός αποτελεί το φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης”, σημειώνεται σε ανακοίνωση του συνδυασμού “Η Πελοπόννησος Μπροστά”.

Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής: “Ο κ. Πτωχός εμφανίζεται να έχει καθαρό προβάδισμα (περίπου 4%) έναντι του κ. Τατούλη στην πρόθεση ψήφου τόσο στον πρώτο όσο και σε ενδεχόμενο δεύτερο γύρο.

Έχει, επίσης, ευρύτατη υπεροχή άνω του 19% στο συχνά καθοριστικό ερώτημα της παράστασης νίκης. Και ίσως το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Πτωχός προηγείται σε αυτά τα ερωτήματα, παρόλο που, ως νέα υποψηφιότητα, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός σε όλους τους ψηφοφόρους και η αναγνωρισιμότητά του είναι αρκετά χαμηλότερη από αυτήν του κ. Τατούλη, ο οποίος ως παλαιός πολιτικός είναι γνωστός στο σύνολο της κοινής γνώμης.

Επισημαίνεται, πάντως, και ότι ο κ. Πτωχός είναι ο δημοφιλέστερος μεταξύ των υποψηφίων, με βάση τις απόψεις που εξέφρασαν όσοι γνωρίζουν τον καθέναν”.

Π. Τατούλης: “Βιάζεστε, κε Πτωχέ…”

Η ανακοίνωση του συνδυασμού “Νέα Πελοπόννησος” αναφέρει τα εξής: “Με απροκάλυπτη έπαρση η παράταξη του κ. Πτωχού έτρεξε να στείλει δελτίο Τύπου και να κάνει δηλώσεις για τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης για τις περιφερειακές εκλογές στην Πελοπόννησο, προκειμένου να τονώσει το ηθικό της παράταξης και των υποψηφίων του.

Η ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ δεν περίμενε να δημοσιευτεί μια δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό εφημερίδας και ιστοσελίδας της Πάτρας για να ακούσει τους συμπολίτες μας στην Περιφέρειά μας, καθώς από την εμπειρία και την καθημερινή επαφή μας σε κάθε χωριό και πόλη του τόπου μας καταγράφεται το ρεύμα νίκης του Πέτρου Τατούλη.

Γνωρίζουμε, επίσης, τα ευρήματα δύο ακόμη πρόσφατων δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν από τις μεγαλύτερες και εγκυρότερες εταιρείες ερευνών. Και οι δύο αυτές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι ο Πέτρος Τατούλης προηγείται, τόσο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά όσο και στην πρόθεση ψήφου, από την πρώτη Κυριακή της 8ης Οκτωβρίου.

Βεβαίως, σήμερα έχουμε ακόμη μία δημοσκόπηση που καταγράφει ως καταλληλότερο για περιφερειάρχη τον Πέτρο Τατούλη, γεγονός για το οποίο ευχαριστούμε θερμά τους πολίτες της Πελοποννήσου.

Είναι μεγάλη η ευθύνη που μας αναθέτει η λαϊκή βούληση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα την υπηρετήσουμε μέχρι κεραίας.

Μελετώντας και αυτή τη δημοσκόπηση μπορεί να καταλάβει ο καθένας ότι ο κ. Πτωχός δεν έχει κατορθώσει να πείσει ότι ως υπάλληλος του κ. Σαμαρά μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, όπως αλαζονικά επαναλαμβάνει.

Και αυτή η δημοσκόπηση αποτελεί ηχηρή απάντηση σε όλα εκείνα τα συστήματα που με περίσσεια ανοησία πίστεψαν ότι θα «εγκαταστήσουν» τον εκλεκτό τους στη θέση του περιφερειάρχη.

Και αυτή η δημοσκόπηση, όπως και σειρά άλλων που διενεργούνται και θα διενεργηθούν έως τις εκλογές, αποδεικνύει αυτό που η παράταξή μας υπηρετεί από θέση αρχής: η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ανεπηρέαστη από κομματικές παρεμβάσεις και κομματικούς στρατούς.

Όπως ξεκαθαρίζεται μέρα-μέρα, οι πολίτες της Πελοποννήσου γυρνούν την πλάτη σε κάθε λογής χαλκεία και δεν προτίθενται να εμπιστευτούν την τύχη του τόπου σε υπηρέτες συστημάτων. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 8ης Οκτωβρίου θα κριθεί στην κάλπη. Εκεί όλοι μας οφείλουμε να αρθούμε στο ύψος της περίστασης και να μετρηθούμε. Εκεί κρίνεται το μέλλον του τόπου μας για τα επόμενα 5 χρόνια.

Εμείς συνεχίζουμε κάθε μέρα να επικοινωνούμε με τους Πελοποννήσιους και να αναδεικνύουμε το πρόγραμμά μας και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας για την Πελοπόννησο του 2030″.

Α.Π.