Λιμάνι Καλαμάτας: Άσκηση για τρομοκρατική ενέργεια και φωτιά σε σκάφος

Λιμάνι Καλαμάτας: Άσκηση για τρομοκρατική  ενέργεια και φωτιά σε σκάφος

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας άσκηση ευρείας κλίμακας, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, το Λιμενικό, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, αλλά και εθελοντικές ομάδες, όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η ΟΑΚ 4×4 Μεσσηνίας.

Το δε σενάριο της άσκησης ήταν σύνθετο, με αυτή να είναι πολύωρη. Μιλώντας σχετικά ο εκπρόσωπος του αναγνωρισμένου οργανισμού ασφάλειας MSI Hellas, Δημήτρης Γκαλούφας, είπε ότι σχεδιάστηκε κατά τα πρότυπα του διεθνούς κανονισμού ασφάλειας πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων.

Το σενάριο περιλάμβανε τρεις φάσεις. Η πρώτη αφορούσε τρομοκρατική ενέργεια σε κρουαζιερόπλοιο και ομηρία. Η δεύτερη, εκδήλωση πυρκαγιάς σε σκάφος που βρισκόταν στη λιμενική εγκατάσταση, ενώ η τρίτη το δευτερογενή έλεγχο και την περισυλλογή τραυματιών και επιβατών από το κρουαζιερόπλοιο.

Κατά τον κ. Γκαλούφα, αυτές οι ασκήσεις είναι υποχρεωτικές και πραγματοποιούνται μια φορά το χρόνο, ενώ αξιολογούνται από την οικεία Λιμενική Αρχή, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τον αναγνωρισμένο οργανισμό ασφαλείας που εκτελεί την άσκηση για λογαριασμό του Λιμενικού Ταμείου που τη διοργανώνει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.

Από την πλευρά του, ο λιμενάρχης Καλαμάτας, πλοίαρχος Λ.Σ. Νικόλαος Κωνσταντέλλης ανέφερε ότι ήταν μια σημαντική άσκηση, αλλά ακόμα σημαντικότερη η αποτίμησή της, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πήγε κάτι στραβά και να διορθωθεί, αφού, όπως αποδείχθηκε, στο λιμάνι της Καλαμάτας το καλοκαίρι υπήρξαν αρκετά συμβάντα.
Π.Μπ.