Με προϋπολογισμό δράσεων πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ

Με προϋπολογισμό δράσεων  πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ

Υποβάλλεται σήμερα το Κλιματικό Συμβόλαιο της Καλαμάτας στην Ε.Ε.

Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας παρουσιάστηκε σε πολίτες και φορείς, προχθές το βράδυ, το Κλιματικό Συμβόλαιο Καλαμάτας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της πόλης στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της Ε.Ε. έως το 2030.

Το Κλιματικό Συμβόλαιο, που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα, είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να προχωρήσει η Καλαμάτα στο επόμενο βήμα του προγράμματος. Χθες, άλλωστε, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την υποβολή του.

Στην προχθεσινή εκδήλωση, εκτός από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, παρέμβαση έγινε και από τον αντιδήμαρχο Στρατηγικού Σχεδιασμού, Τουρισμού, Κλιματικής Αλλαγής, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Νίκο Μπασακίδη.

Κατά την παρουσίαση, μεταξύ άλλων ο κ. Μπασακίδης ανέφερε: “Με τις παρεμβάσεις, προκύπτει μείωση εκπομπών το 2030 κατά 94,23% που οφείλεται στην απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα κατά 96% και στη μείωση της εισαγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 77% ενώ η διείσδυση των ΑΠΕ στο τοπικό ενεργειακό μίγμα είναι 67%.

Ο προϋπολογισμός των δράσεων είναι 2,04 δισ. και θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε..Ε από ευρωπαϊκούς, εθνικούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς πόρους”.

Επίσης, στην εκδήλωση παρέστησαν και τοποθετήθηκαν οι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε., μέλη της Ευρωπαϊκής Αποστολής, Μαρία Βασιλάκου και Χρύσης Νικολαΐδης. “Κάθε ταξίδι, όσο μεγάλο και περίπλοκο και αν φαίνεται ξεκινάει με ένα πρώτο βήμα… Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η προσπάθειά μας. Είναι προσπάθεια μέλλοντος, είναι προσπάθεια επιβίωσης. Το μέλλον της ανθρωπότητας, η ποιότητα ζωής στον πλανήτη, κρίνεται από την επιτυχία της προσπάθειας που ξεκινάει τώρα”, ανέφερε στη δική της παρέμβαση η εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος της Ευρωπαϊκής Αποστολής, (Mission), Μαρία Βασιλάκου και συμπλήρωσε:

“Άρα, η Καλαμάτα ήταν όχι μόνο μια από τις πόλεις που μπήκαν μπροστά στην προσπάθεια αυτή, αλλά ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση και υποβάλλοντας το Κλιματικό της Σχέδιο, είναι μία από τις πρωτοπόρες πόλεις στην Ευρώπη που μέσα στο Σεπτέμβριο θα καταθέσουν τα σχέδια και θα μπουν μπροστά στην προσπάθεια, που στην ουσία τώρα αρχίζει”.

“Η Καλαμάτα είναι έτοιμη να παραδώσει το Κλιματικό της Συμβόλαιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με 40 με 50 ακόμα πόλεις, μέχρι σήμερα. Το καινοτόμο Κλιματικό Συμβόλαιο διασφαλίζει ότι οι τοπικές αρχές, ο ιδιωτικός τομέας, οι ακαδημαϊκοί φορείς και οι πολίτες δεσμεύονται να συνεργαστούν για τον ίδιο φιλόδοξο στόχο μέσω μιας κοινής στρατηγικής”, επισήμανε χαρακτηριστικά το άλλο μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Χρύσης Νικολαΐδης.

“Τα εμπόδια και οι προκλήσεις είναι μεγάλες για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030, αλλά είναι πλέον γνωστά. Η διευκόλυνση της πρόσβασης σε κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση είναι το κλειδί για την επιτυχία της αποστολής, παράλληλα με την κινητοποίηση επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος και στην πρόσφατη ενίσχυση των κονδυλίων για το σκοπό αυτόν.

Α.Π.